Google Stadia moet strijd aangaan met PlayStation, Xbox en pc

wo 20/03/2019
Randy
1 reacties

Exciting times in de gamingindustrie, want sinds heel lange tijd is er weer een nieuwe speler opgedoken die zal strijden om de tijd en het geld van de consument.

Google heeft gisteravond op de Game Developers Conference in San Francisco Stadia voorgesteld. Geen traditionele console, maar een online service waarbij high-end games gestreamed worden via Chrome(cast) in Full HD of 4K op je televisie (of eender welk ander apparaat met een scherm). Geen initiële kost dus die je bij traditioneel pc-gamen of een console wel hebt.

Via je televisie verloopt alles via Chromecast. YouTube is één van de key assets inzake user experience. Een concreet voorbeeld: wanneer je op YouTube naar een trailer van een (reeds verschenen) game aan het kijken bent, krijg je een optie om die meteen te spelen binnen de vijf seconden. Geen download, geen patches en geen installatieprocedure. Redelijk baanbrekend.

Wat met latency? Blijkbaar wordt die tot het absolute minimum gehouden door de vele datacenters die Google rijk is en enkele goed gevonden technische maatregelen. Zo zal de Stadia-controller rechtstreeks verbinding maken via WiFi met zo’n datacenter om zo weinig mogelijk input lag te garanderen. Op de controller zijn ook functies aanwezig om gameplay te capteren en meteen te delen via YouTube en is Google Assistant er ook in verwerkt.

Momenteel zijn meer dan 100 ontwikkelstudio’s aan de slag gegaan met Stadia. Google heeft ook een eigen ontwikkelstudio uit de grond gestampt genaamd Stadia Games & Entertainment. We verwachten vanuit die stal het zwaardere AAA-geschut. Wel is al geweten dat de nieuwe Doom-game “Doom Eternal” op Stadia zal verschijnen. Meteen een goeie case om de technologie op af te toetsen, want Doom is een heel snelle shooter waarbij input lag en latency dooddoeners kunnen zijn.

Nog enkele quotes van Phil Harrison, man in charge voor alles rond Google Stadia:

Welke internetsnelheid heb je nodig om Stadia vlot te doen lopen?

“Uit onze Project Stream-test van vorig jaar hebben we veel kunnen leren. Om een beeldresolutie van 1080p te krijgen aan 60 frames per seconde is er ongeveer een internetverbinding van 25 megabits per seconde nodig. We hebben eigenlijk minder nodig, maar we leggen dat quotum wel vast als aangeraden. Dankzij onze innovaties rond streaming en compressietechnieken gaan we bij launch zelfs een beeldresolutie van 4K ondersteunen waarbij je ongeveer 30 megabits per seconde nodig hebt. We bieden enkel de bandbreedte aan die jouw infrastructuur optimaal benut.”

Wat heb je nodig om met Stadia aan de slag te gaan op je televisie?

“Bij de launch zal Chromecast de manier zijn om van Stadia te genieten op je televisie. Een Xbox-controller ga je niet kunnen aansluiten, je zal daarvoor echt de Stadia-controller moeten gebruiken. Op pc kan je via je USB-poort wel andere controllers gebruiken.”

Weer een ambitieus Google-project dat zal verdwijnen in de loop van de volgende jaren, net als Google Plus?

“Ik begrijp de bezorgdheid, maar ik denk dat je gewoon maar moet kijken naar al de investeringen en resources die we al in Stadia hebben gestoken en zullen blijven steken. Dit is geen klein zijprojectje. Dit is een significante cross-company effort tussen YouTube, Google en ons hele team die instaat voor de technische infrastructuur en het netwerk. Duizenden mensen werken op Stadia.”

Wat zal het kosten?

“Daar ga ik vandaag nog geen antwoord op geven. Meer details volgen deze zomer.”

Wanneer wordt Stadia gelanceerd?

“Stadia zal later dit jaar beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Europa.”

 

1reactie

En fuck de Switch dan maar?

Rating:0