Xbox Series X

Xbox Series X

Als er één ding is dat 2020 nog wat kan kleuren en opvrolijken, dan is dat zeker de release van de nieuwste generatie spelconsoles, én de daarbijhorende games. Microsofts Xbox Series S/X is de eerste van twee nieuwe consoles die we dit jaar zien verschijnen. Microsofts jongste staat ondertussen al zo’n tien dagen geluidloos te draaien in mijn woonkamer. Mag hij blijven staan? En vooral, is het iets voor jou?

Waarom WEL 

Verbeterde graphics

Waarom koop jij in de eerste plaats een nieuwe gameconsole? Omdat de games er beter uitzien? Omdat er meer mogelijkheden zijn? Omdat er een pak nieuwigheden zijn? Of omdat je 'mee' wil zijn met je vrienden? Zelf heb ik in die 22 jaar dat ik deze job uitoefen, en reeds game van begin ’90, kunnen ervaren dat de games er bij lancering van een console niet echt spectaculair beter uitzien. Het is pas op het einde van de levenscyclus van een console, wanneer de ontwikkelaars de technologie helemaal onder de knie hebben, dat je van spectaculaire beelden kan spreken in games. 

Het duurt doorgaans een jaar of twee, drie voordat ontwikkelaars echt gebruik beginnen maken van de hardware van het systeem. Maar de vooruitblik naar de visuele standaard van morgen is al een beetje te zien in de games die we met de console kregen meegeleverd.

Ik slaagde er, ik ben daar eerlijk in, niet echt in om het verschil te zien dat Microsoft denkt te maken met zijn ingebouwde high dynamic range-kleurentechnologie, die vooral rijkere kleuren belooft op een bestaande game. Misschien dat dit met de echte Series X-games wel het geval zal zijn natuurlijk.

De specs nog eens kort samengevat.

Raytracing-technologie

Maar van de raytracing die in de videochip is ingebouwd zie je wel onmiddellijk de resultaten. Raytracing is, zeer eenvoudig uitgelegd, een techniek die ervoor zorgt dat oppervlakken realistischer dan ooit belicht worden, en heel accurate reflecties opleveren. 

Ook in games als DOOM Eternal of Ori and the Will of the Wisps spatten de felle en lichtgevende kleuren van mijn scherm. Laat er dus geen twijfel over bestaan dat alles er beter en feller uitziet.

Weinig tot geen laadtijden

Qua specs is de Xbox Series X, net als zijn iets minder krachtige broeder, of is het zusterconsole, de Series S, twee keer zo krachtig dan de Xbox One X. We weten ondertussen wel allemaal wat dit beestje onder de motorkap heeft, maar we herhalen het zeer kort nog eens.

Hij heeft een processor die aan 12 teraflops draait, wat dus wil zeggen (ik zocht het even op) Trillion Floating-point Operations Per Second, wat een eenheid van rekenkracht is, ten opzichte van 6 voor de Xbox One X. Verder heeft hij ook meer werkgeheugen (16 gigabyte RAM tegenover de 12 gb van de Xbox One X). En dan denk ik weemoedig terug aan de tijd van mijn eerste pc uit 1990, een vintage 486 game pc, met maar liefst 4MB Ram-geheugen, een bommetje in die tijd hoor. 

De laadtijden van de games zijn haast, of in sommige gevallen zelfs, onbestaand.

Het is bij de launch van een nieuwe console nooit erg spannend om het over de interne hardware te hebben. Iets waar jij en ik als gamer in principe niets aan hebben, maar het is wel een bewijs dat we toch nog een aantal jaren goed zitten met deze console(s).

En de grotere paardenkracht van het systeem, samen met het feit dat de hele hardware-architectuur binnenin op laadsnelheid is gericht, trekt de laadtijden van de games die ik erop speelde flink naar beneden, en maakte ook Quick Resume mogelijk: start een game opnieuw op, en je komt in een oogwenk terug op het punt terecht waar je het verliet. Dus niet opnieuw opstarten, naar je menu’s gaan, kijken welke save je wilt laden maar gewoon opstarten en meteen gamen.

Mijn vrouw is akkoord. De Xbox Series X is mooi en mag gewoon in de huiskamer staan. Hij hoeft dus niet elke keer de kast in na gebruik...

Makkelijke setup

Microsoft had het al bijzonder makkelijk gemaakt om zijn Xbox One X in te stellen, en dat proces werd nog een beetje versneld met de Xbox Series. Zeker wanneer je al een Xbox-account hebt, én je hebt de app op je smartphone staan, is het installeren van het ding een fluitje van een cent. Ook herkent hij meteen waartoe mijn televisie, en jouw eventuele homecinema, allemaal toe in staat zijn, en past hij zijn video- en audiosignaal daaraan aan.

Voor mij was het wel even wennen want ik ben nogal een doe- het-zelver die alles graag onder controle heeft. Het was dan ook even wennen om alles te zien verlopen via mijn iPhone zonder dat ik moest ingrijpen. Het enige waar ik last mee had was het verbinden met mijn WiFi. Daar deed hij, net als mijn One X destijds, nogal moeilijk over.

Gelukkig werk ik bij Telenet en kon ik rekenen op een interne hulplijn. Het was iets met de UPnP-modeminstellingen blijkbaar. Deze moeten namelijk actief staan en stonden bij mijn om de een of andere reden inactief. Het is maar dat je het weet als je zelf ook problemen zou hebben.

Kabels moet je nog zelf insteken, al de rest gaat vlotjes via je smartphone.

Je ziet hem wel, maar hoort hem niet

Voorganger Xbox One X kon een hels lawaai maken met zijn ventilator, die alle heetlopende interne hardware moest zien koel te houden binnen de relatief kleine omvang van het toestel. De Series X is dan wel een stevige brok geworden, maar hij is tegelijkertijd muisstil: zijn gezoem is alleen maar te horen wanneer je er bijna je oor tegenaan legt.

Bovendien wordt hij dus ook nooit echt warm. Hij voelt wel ‘warm’ aan, maar zeker en vast niet te warm, laat staan heet… Snap je? Een blik op de componenten binnenin, die Microsoft ons toonde in de videodocumentatie van de Xbox Series X, laat nochtans zien dat er een relatief grote ventilator in het toestel zit, maar daar merk je dus erg weinig van. 

De Series X is een stevig beestje, maar hij is wel muisstil.

Maar het mag gezegd worden, hij past mooi in de huiskamer naast de televisie. Met zijn strakke rechthoekige design kan je hem zowel neerleggen als rechtopstaand naast je televisie plaatsen. Het groene plaatje en het rooster aan de bovenkant zorgen voor een mooie afwerking. Wat echt leuk zou geweest zijn, was wat extra licht. En dan denk ik zelf aan zo’n groene schijn die er aan de bovenkant uitkomt, dat zou voor meer sfeer zorgen.

Zo'n sfeervol groen lichtje aan de bovenkant had best wel cool geweest.

Xbox Game Pass Ultimate 

Het mag dan wel niets te maken hebben met de hardware van de console zelf, het mega-aanbod games (en online gamen) van deze Xbox Game Pass Ultimate is toch wel het vermelden waard vind ik. Voor een vast bedrag per maand scoor je immers meer dan 100 games, en kan je online gamen via Xbox Live.

Bovendien zitten in deze prijs nog eens alle Xbox-exclusives vervat, waaronder later het nog te verschijnen Halo Infinite. Ook krijg je hier vanaf 10 november nog eens het hele aanbod van EA bij. Dus ook al speel je maar twee games uit het XGPU-aanbod, dan heb je reeds je investering terug. Volgens mij wordt deze XGPU toch een van de sterke(re) troeven van de Xbox Series X/S. Zeker al je weet dat je de lijn hiermee ook doortrekt naar je pc-games. 

De Xbox Game Pass Ultimate is een absolute troef en een must have.

Ik nam meteen een abonnement, 1 euro de eerste maand, en 12,99 euro de volgende maanden. Ik installeerde meteen DOOM Eternal (nog niet gespeeld), My Friend Pedro en Ori and the Will of the Wisps op mijn console. En het moet gezegd al die games zagen er fenomenaal uit, klonken hemels (in het geval van DOOM hels) en werden in no time ingeladen op mijn scherm. Verbazingwekkend toch wel…

Op pc installeerde ik dan Age of Empires III: Definitive Edition. Om maar te zeggen dat ik, als ik de waarde van al deze games optel, en vergelijk met de investering, ik nu al winst maak.

Koop je een Series X/S, dan is de Gamepass Ultimate een must have.

Waarom NIET 

De controller

Wat hadden ze nu gedacht: we maken dezelfde controller met iets meer ribbels aan de buitenkant, zodat de speler de illusie krijgt van meer grip, en het moet maar goed zijn? Microsoft bleef grotendeels de (op zich netjes verzorgde) designtradities van de Xbox-controller trouw, met onder meer brede handvatten die je handpalmen quasi helemaal opvullen.

Het is een beproefd maar inmiddels wat oubollig ontwerp, zeker nu Sony met de PlayStation 5-controller voor een tweede keer een inhaalmanoeuver maakte qua hanteerbaarheid.

Jammer dat Microsoft de kans liet liggen om met een vernieuwde controller uit te pakken.

De Xbox Series-controller mist ook de haptische force feedback die de PS5-controller levert. Wel heeft hij nu ook een Share-knop, die vlotter werkt dan die van de PS5, maar dat is eerder een opsteker voor de interface. Het is nu wel handiger geworden om screenshots en video's op te nemen, daar moet ik eerlijk in zijn.

Daarnaast in de doos verrassend genoeg geen oplaadkabel voor mijn controller, iets wat bij de PS5 dus wel het geval was, maar gewoon twee batterijen. Geef toe Microsoft, een oplaadkabeltje had toch wel leuk geweest, of ben ik te veeleisend hier?

Dit was het moment geweest om net als Sony met een compleet vernieuwde controller uit te pakken.

De gebruikersinterface

De interface blijft bijzonder druk en onoverzichtelijk. De koppigheid waarmee Microsoft veel te veel vakjes (tiles) op je scherm blijft gooien, waardoor je met moeite de dingen vindt die je nodig hebt, is vervelend, zeker nu het bedrijf al vier kansen (ten tijde van de Xbox 360-console was er al eens een volledige revisie) heeft gehad om dat te verbeteren, en er nooit echt in is geslaagd.

Bij de Xbox Series S/X lijkt het zelfs alsof ze geen moeite meer willen doen. Hij is nu wel onderverdeeld in, hoe zal ik het zeggen, componenten als Home, Community, Store, etc… maar het lijkt toch nog steeds (te) fel op dat van zijn voorgangers vind ik. Is de tijd van die grote tiles al niet lang voorbij? Er zijn er immers die het anders aangepakt hebben…

Tja, bij die gebruikersinterface heb ik nog zowat mijn bedenkingen.

Flauw aanbod aan (launch) games

Jammer is het gebrek aan echte launch games. Wat had ik graag Halo Infinite op mijn fonkelnieuwe Series X gespeeld zeg. Nu moest ik het doen met aangepaste versies van games die ik al had gespeeld zoals Gears 5, Gears Tactics, Forza Horizon 4 of Ori and the Will of the Wisps. Games die elke Xbox-gamer waarschijnlijk al wel uitgespeeld heeft. Behalve Tactics want die heb jij misschien al op pc gespeeld, net zoals ik.

Een nogal platte line-up, als je het mij vraagt. Voor de rest teert de console op de backward compatibility (een flink deel van de games voor de drie vorige Xbox-consoles draait er gewoon verder op) en de geoptimaliseerde versies van hun games die je eventueel binnenhaalt via je Game Pass-abonnement. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar het Smart Delivery-effect op de huidige games.

Of het is rekenen op third-party-titels als Assassin’s Creed: Valhalla (ben ik momenteel aan het spelen), Call of Duty Black Ops: Cold War of Cyberpunk 2077 die voorlopig het feest aan de gang zullen moeten houden.

Jammer dat Microsoft niet van de gelegenheid gebruik maakte om de controller en gebruikersinterface eens op de schop te nemen.

Conclusie

De Xbox Series X valt bij mij enorm in de smaak door zijn strakke design, het feit dat hij muisstil is en niet echt warm wordt, makkelijk te installeren is, zelfs voor iemand als mij met weinig technische kennis, door zijn felle en kleurrijke graphics en supersnelle laadtijden. Wat mij echter nog meer charmeerde, of het plaatje compleet maakte zeg maar, is dat ongelofelijke aanbod aan games en online spelplezier dat je in huis haalt via de Xbox Game Pass Ultimate. Anderzijds is het jammer dat Microsoft niet van de gelegenheid gebruik maakte om de controller en gebruikersinterface eens op de schop te nemen.

 

9 reacties

Leuke review !
opmerking :
waar je het vandaan haalt dat de Xbox One X een 'hels lawaai' maakt???
In tegenstelling tot de PS4 en de PS4 pro - die bijna zo luid zijn als een stofzuiger - is de One X zeer stil en zelfs na een hele dag gamen oa; Gears / Destiny / Anthem / Division blijft dat ook zo.

Ik ben nieuwsgierig naar de nieuwe PS5 controller want de triggers en bumpers (en de batterijduur) van de PS4 controller vond ik maar zozo. Met die nieuwe controller heeft Sony een goede move gedaan.

Rating:0

Misschien heeft dat ook te maken met de plaatsing natuurlijk. Mijn console stak in de kast en zal dus sneller warmer worden. Als je console naast de tv staat dan heeft ie meer plaats voor verluchting. Maar idd ook de PS 4 Pro blaast een aardig stukje lawaai de huiskamer in.

De Series X draait hier de laatste tijd zo'n 10-12 uur per dag en je hoort hem niet koelen, en hij wordt ook niet warm.

De PS5-controller is echt wel een heel cool ding. Komt voluit tot zijn recht in Astro's Playroom. Ben benieuwd wat andere studio's er mee gaan doen.

Rating:0

Ondersteunt AC Valhalla nu ray tracing op de nextgen consoles of niet?
Ik vind 1 artikel dat zegt van wel en alle andere artikels spreken enkel over 4k resolutie en 60fps.
Volgens dit artikel heeft AC Valhalla dan toch ray tracing op de Xbox series X?

Rating:0
Rating:0

Dankjewel voor de bevestiging Praga :)

Staat wel een klein foutje dan in het artikel:

Raytracing is, zeer eenvoudig uitgelegd, een techniek die ervoor zorgt dat oppervlakken realistischer dan ooit belicht worden, en heel accurate reflecties opleveren. Dat was onder meer te zien in de Xbox Series X-versie van Assassin’s Creed: Valhalla

Rating:0

Heb het aangepast. Op den duur ziet een mens het verschil niet meer tussen het bos en de bomen. De ene heeft het wel, de andere niet, die moet het nog krijgen via een upgrade of een smart delivery,...

En ik speel nu de xbox one-versie op de xbox series x, zonder smart delivery. Zoals ik al zeg, zeker in het geval van doom of orri, zie je haast het verschil niet omdat die games er zo fantastisch uitzien op series x. Ook al werden ze niet native ontworpen voor de x.

Maar er van uitgaand dat games er op krachtigere consoles altijd beter uitzien dan op de huidige door de krachtige motor, en ik op bepaalde momenten reflecties zag in het water/of op het ijs ging ik er van uit dat RT ondersteund werd.

Iets wat ik bij Spider-Man op PS5 elke keer weer met open mond aanschouw trouwens... Hou uw daar maar voor vast ;-)

Rating:0

Trouwens, ik ga daar eerlijk in zijn, Valhalla ziet er zo goed uit, dat ik het zelfs niet gedubbelcheckt heb.

Maar titels als Gears 5, DiRT 5 en Forza Horizon 4 die doen het wel.

Rating:0

Ik vind de opmerking over de controller onterecht. Waarom zou je iets dat super in de hand ligt veranderen? Playstation heeft nood aan verandering, voor mij toch. Die controller is altijd te klein geweest voor mijn handen. Xbox had met de Xbox One controller een enorm goede controller afgeleverd dus waarom veranderen? En je hoeft geen nieuwe controllers te kopen bij een nieuwe console. Veel PC gamers blijven ook trouw aan een bepaald model van muis of keyboard.

Rating:0

Het zou gewoon eens een goed idee geweest zijn om alles eens te vernieuwen te verfrissen. Ik game ook veel op pc en er verschijnen toch altijd nieuwe keyboards en muizen die extra of andere functies hebben die je wel eens wil proberen. Is ieder zijn smaak natuurlijk.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments