"Wordt His Dark Materials de nieuwe Game of Thrones?"

di 05/11/2019
Sven Van Beirs
0 reacties

‘The Lord of the Rings’ plaveide de weg. ‘Game of Thrones’ maakte het mainstream. Fantasy-avonturen zijn alomtegenwoordig en ‘His Dark Materials’ dompelt je opnieuw helemaal kopje onder in een complexe wondere wereld boordevol buitengewone creaturen, magische krachten en donkere geheimen.

Trilogie

In de traditie van ‘The Lord of the Rings’ en ‘Game of Thrones’ is ook deze fantasy-reeks gebaseerd op een immens succesvolle boekenreeks: ‘His Dark Materials’. Het eerste deel, ‘The Golden Compass’, werd in 2007 al eens verfilmd, met Daniel Craig en Nicole Kidman in de hoofdrollen, maar de film werd een flop. De boekenreeks, een trilogie, leent zich dan ook meer voor een langlopende tv-reeks met zijn complexe vertelstructuur, multiversum en bovennatuurlijke verschijnselen.

Dafne Keen

Centraal in dit nieuwe merkwaardige universum staat een jong weesmeisje met de naam Lyra. Een moedige en slimme meid, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Harry Potter, nog geen weet heeft van haar unieke kracht. De nog altijd maar 14-jarige Dafne Keen, die eerder al schitterde in Wolverine’s slotstuk ‘Logan’, kruipt in de huid van onze heldin en neemt ons mee op een reis doorspekt met vreemde fenomenen, gevaarlijke geheimen en spektakelrijke werelden.

His Dark Materials heeft toppers op en achter het scherm.

HBO en BBC, de twee producenten achter ‘His Dark Materials’, zijn zeker van hun stuk: deze serie wordt een succes. Nog voor de reacties op aflevering 1 af te wachten, bestelden BBC/HBO een tweede seizoen. Sterker nog, de twee seizoenen werden back-to-back, meteen na mekaar, opgenomen. Elk boek wordt in één seizoen gegoten. Een derde ligt dus voor de hand en er kunnen er nog veel meer volgen. Auteur Philip Pullman heeft al een nieuwe trilogie in de maak, ‘The Book of Dust’, waarvan het tweede boek net is verschenen.

Sterrencast

Naast hoofdrolspeelster Dafne Keen heeft ‘His Dark Materials’ nog een stevig blik topacteurs weten te strikken. De grootste namen zijn zonder twijfel James McAvoy (de jonge Xavier uit de X-Men-films), Ruth Wilson (verbluffend in de tv-reeks ‘Luther’), Lin-Manuel Miranda (de ster van de musical ‘Hamilton’ en ‘Mary Poppins Returns’) en David Suchet (meneer Hercule Poirot).

Ook achter de schermen kan ‘His Dark Materials’ uitpakken met klinkende namen. Seizoen 1 bestaat uit 8 afleveringen en elk van hen werd ingeblikt door gevestigde waarden als Tom Hooper (Oscarwinnaar met ‘The King’s Speech’), Jamie Childs (‘Doctor Who’, ‘Stan Lee’s Lucky Man’), Otto Bathurst (‘Peaky Blinders’) en Dawn Shadforth en Euros Lyn (‘Doctor Who’ en ‘Daredevil’). Voor het scenario strikte HBO/BBC dan weer Jack Thorne, die eerder al ‘Harry Potter and the Cursed Child’ in een toneelstuk goot.

‘His Dark Materials’ schotelt je een episch fantasy-avontuur voor dat bol staat van de spanning, drama en waarin de quest van een jong meisje je begeleidt naar een spektakelrijke en onvergetelijke tv-serie. Zeg dat ik het gezegd heb.