"White Russians in Wit-Rusland"

Met Wargaming naar Tanker Day 2019

za 05/10/2019
RudyM
0 reacties

In het oosten van Europa, rechts van de Baltische staten ligt een leuk lapje grond als het uitpuilende broodbeleg tussen Rusland en de Oekraïne. Nou ja, lapje, eigenlijk is het een slordige zes keer groter dan ons eigen kikkerlandje. Wit-Rusland dus, met iets minder inwoners dan in ons eigen kikkerlandje, waarvan het merendeel ook nog eens samenhokt in de steden, beschikt het over enorm veel, kuch, Lebensraum, zoals die ene gestoorde Oostenrijkse Chaplin-imitator het ooit verwoordde.

Men is er trots op de aardappelproductie én de consumptie daarvan, de hoeveelheid patatten die er elk jaar in elk hoofd geschoven wordt is er namelijk de tweede hoogste van de wereld. Dat en nog andere leuke weetjes als “Our busses are yellow, the population voted for that colour online” en “My father has an important function in defense and security” (dat laatste omdat in misschien iets té opvallend naar haar loenste) kwamen we te weten van onze, ja hoor, bevallige tourgids tijdens een busrit door de brede en bijzonder propere straten (ja, ik kijk naar u Antwerpen) van hoofdstad Minsk.

Ik kroop op de schoot bij Dexter Holland, zanger én voormalig eigenaar van het foutste kapsel voor een punkrocker in de jaren '90.

“Tof Rudy, maar eh, waarom kom je dat hier allemaal vertellen?” Aha, mijn beste, deze lieftallige dame was namelijk ingehuurd door de op de grondknol na grootste trots van het land: gamesproducent Wargaming.net en die haalden ons en een cluster Europees journaille naar ginds voor een evenement met de naam Tanker Day 2019.

Nice holiday, we'll take it

Wargaming ken je natuurlijk van hun grote klepper World of Tanks, World of Warschips, Pagan Online en een trits anderen. Elk jaar wordt in Minsk Tankerday gevierd, een nationaal feest als eerbetoon aan de dappere tankbemanningen uit WOII. Sinds een aantal jaren heeft Wargaming de organisatie daarvan op zich genomen, Nice holiday, we'll take it. De inwoners van Minsk krijgen daardoor een groots gratis festival geserveerd in wat zowat het properste en grootste stadspark ooit moet zijn: Victory Park. Stel je geen Pukkelpop of Tomorrowland voor, nee, eerder iets als het Nederlandse Koningsdag, met allerlei standjes, eettenten, animatie voor het hele gezin (Playdoh-tankjes-boetseren iemand?) en het jaar ervoor 200.000 (tweehonderd duizend) bezoekers. Dit alles overgoten met een dikke World of Tanks-saus natuurlijk, met schietstanden, merch-shops en toernooien allerhande.

Op het hoofdpodium speelden, in chronologische volgorde, Krambambulya, Vopli Vidoplyasova én Zveri! Daar heb je niet van terug, hé! Holy crapsels!

Die laatsten bleken ook bijzonder lucratief. Dat bleek toch toen ik een dag later, tijdens het wachten op mijn terugvlucht, een wat teleurgestelde jongeman ontmoette die 'slechts' derde was geworden in een tournament en tevreden moest zijn met een prijsje dat toch 150.000 roebels telde. Daar zat ik dan, blij zijnd met mijn blik van een halve liter Wit-Russisch bier, Millennials, am I right?

Maar, terug naar  Tanker Day, want ik had nog niet het muziekgedeelte van het festival vermeld. Hou je vast, want ik ga je nu rond de oren slaan met Oost-Europese grootheden. Op het hoofdpodium speelden, in chronologische volgorde, Krambambulya, Vopli Vidoplyasova én Zveri! Daar heb je niet van terug, hé! Holy crapsels! Oké, alle gekheid op een rupsbandje, nee, ik had er ook nog nooit van gehoord en ik hoop dat ik nu niet net de namen van plaatselijke aardappel en varkensworstgerechten heb opgenoemd. Nee, dé grote naam op de affiche was The Offspring.

Er was wel wat volk op Tanker Day 2019.

 

Yep, de Californische Pop-punkveteranen mochten bij wijze van muzikale afsluiter een uur van jetje geven. “Toch een beetje vreemd, hoe komen die ginds en wat hebben die in godsnaam met Wit-Russische tanks vandoen?”, zou ik je nu moeten horen denken. Daar lees je zo meer over. Ik geef je nog even mee dat het record van 2018 dit jaar vlotjes verbroken werd door een slordig kwartmiljoen bezoekers. Eet uw door pillen overclockte hart uit Tomorrowland!

They keep asking us and we keep saying yes

Nog voor wij zootje ongeregeld werden losgelaten op het festivalterrein en na onze bustour door de stad, kregen we een rondleiding door het Great Patriotic War Museum, gewijd aan het gruwelijke verhaal van Wit-Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de veldslagen, moordpartijen én vergaande Stalinistische heropbouw op het eind ervan. Na de ontnuchterende rondleiding, de avond ervoor bleken de Wit-Russische White Russians wel erg vlot over de tong en naarbinnen te gaan, mochten we aanschuiven tijdens een persconferentie over het festival en onze hosts Wargaming.

The Offspring verbleef zelf een aantal weken in Wit-Rusland voor motion-capturing en andere daarmee gemoeide zaken en heeft zich volgens Dr. Holland in dat prachtige land uitstekend geamuseerd.

We kregen er ook de tijd om persoonlijk op de schoot te kruipen van enkele mensen voor een klapke over de huidige en vooral nieuwe aanstormende titels van Wargaming, hier lees je meer over in een volgend deel over deze perstrip. Waar we nu wel even op verder gaan is het feit dat we de mogelijkheid hadden om de twee originele leden van hierboven vermelde The Offspring aan de gebleekte Californische tanden te voelen. Ik kroop op de schoot bij  Dexter Holland, zanger én voormalig eigenaar van het foutste kapsel voor een punkrocker in de jaren '90.

Dex, die blonde vlechtjes horen op het hoofd van een Chiro-meisje dat zich op kamp voor de eerste keer in haar leven 14 dagen niet gewassen heeft en bij het kampvuur op haar gitaar Country Roads inzet. Onze koffieklets ging eerst over de in het museum opgehangen Messerschmitt Bf 109, meneer Holland is naast punkrocker, zakenman, viruloog ook nog eens piloot, en, breek me de bek open over zo'n onderwerp en plots ben jij het die luistert, mijn uitleg dat het een replica is met een volkomen foute neusdecoratie. Over hun aanwezigheid op dit aan games gelinkte festival nadat ik hen veertien jaar geleden al zag optreden op de allereerste Blizzcon (ja, ik ben zo oud, dat gaat vanzelf) en waarom ze nu nog steeds “games”-optredens doen kon hij kort zijn: “I don't know man, they keep asking us and we keep saying yes.”

Plezier voor jong en oud op het Wargaming-event.

 

Na wat gekeuvel kwamen we gezellig samen tot de conclusie dat het moet liggen aan de energie en tempo van punkrock en de makkelijke mix ervan met actie in games, beiden natuurlijk professioneel het gegeven van een waarschijnlijk erg dikke paycheck ontwijkend. Dat The Offspring ook aanwezig ging zijn in de game weten de virtuele tankers onder ons intussen (je kan de heren virtueel een vijftal nummers zien spelen). De band verbleef zelf een aantal weken in Wit-Rusland voor motion-capturing en andere daarmee gemoeide zaken en heeft zich volgens Dr. Holland in dat prachtige land uitstekend geamuseerd. Of ze zelf een in-game tank gingen krijgen zoals de patsermetaalbewerkers van Sabaton hen voordeden wist hij (zogezegd) nog niet, maar, als het je ding is: je kan nu in-game wel degelijk de 'Pretty Fly'-Offspring tank aankopen, volgestouwd met speakers en instrumenten en bemand door de heren zelf (Noodles en Dexter deden de voice-acting). Ikzelf, hou het liever bij iets historisch correctere voertuigen in de game, maar hey, ik ben dan ook niet echt pretty fly for an old guy.

But wait, there's more

Na The Offsprings laatste nummer werd het laatste festivalbudget vuurwerksgewijs de lucht ingejaagd, sloten de kramen en staken de medewerkers in de perstent nog vlug even het laatste bier in hun rugzak en zat het erop. Maar, niet voor ons Wit-Russisch avontuur. Nee, we hadden immers nog een studiobezoek en een hele hoop nieuws te vergaren. Je leest meer over de trots van Wit-Rusland in deel 2 van m'n perstrip. Tot dan.