Waarom NBA 2K19 voor het eerst een Europese 'cover athlete' heeft

Maak kennis met Giannis The Greek Freak Antetokounmpo

di 03/07/2018
Ronald
0 reacties

Basketgamefranchise NBA 2K19 lonkt naar een internationaler publiek. Het is een van de redenen waarom de coveratleet voor de standard edition van de game, die op 11 september verschijnt, voor het eerst eens niét een Amerikaan is: die eer is dit jaar weggelegd voor de Griekse speler Giannis “The Greek Freek” Antetokounmpo.

Giannis “The Greek Freak” Antetokounmpo

Marktstudiebureau NPD was formeel: NBA 2K18 was vorig jaar de grootste Amerikaanse sportgame. Uitgever 2K Games wil nu wat meer spelers uit andere delen van de wereld verlekkeren. Daarom heeft de winkelversie van NBA 2K19, de nieuwe aflevering die op 11 september verschijnt, voor het eerst een niet-Amerikaanse atleet op de cover staan: de Griekse speler Giannis “The Greek Freak” Antetokounmpo.

Op de anniversary edition prijkt levende legende LeBron James op de cover, maar de game die het meeste in de winkels te zien zal zijn zal dus worden getorst door deze relatieve NBA-beginneling.

Forward én guard

"Giannis' speelstijl lijkt heel sterk op de manier waarop een gamer het spel op zijn console speelt", zegt Ronnie Singh, verantwoordelijke community relations voor de NBA 2K-fans. "Hij is een sterke allrounder, en speelt het spel heel inzichtvol."

De 23-jarige Antetokounmpo, een Griek van Nigeriaanse afkomst, verkocht als tiener horloges in de straten van Athene, maar werd dankzij zijn atletische capaciteiten opgemerkt in het Griekse nationale basketbal, waarna hij doorstootte naar de Spaanse nationale competitie en tot slot de National Basketball Association (NBA) in de V.S. Daar is hij nu een van de topscorers bij de ploeg Milwaukee Bucks. Daar is hij vooral een forward (een van de twee grotere spelers die aanvallend onder de ring spelen), maar hij kan dankzij zijn grote balvaardigheid ook een guard (vleugelspeler) zijn.

Uitbreken

2K Games slijt jaarlijks zo'n 5 tot 7 miljoen exemplaren van zijn NBA 2K-games. Het is net iets meer dan een derde dan de jaarlijkse verkoop van Fifa, de allergrootste sportgame op de wereld, die wordt gemaakt door concurrerend gamehuis Electronic Arts. Maar de wereldwijde faam van NBA 2K is aan het groeien. Een belangrijke rem op die groei is vandaag dat ruim twee derde van het aantal exemplaren dat de game jaarlijks slijt wordt verkocht in de Verenigde Staten. En dus wordt er meer en meer naar andere markten gelonkt, omdat daar nog een hoop groei zit.

Als Europese jongen kun je erin slagen om te worden geselecteerd in de draft van de NBA.

Dat doet 2K Games door, bijvoorbeeld, lokale muzikanten in de soundtrack op te nemen: de versie van vorig jaar had bijvoorbeeld een nummer van de Belgische hiphopartiest Woody Smalls in de soundtrack. In zijn marketing haakt 2K Games in op zowel basketbalfans als op de sneakerhead-cultuur: jongeren die niet noodzakelijk een grote interesse in basketbal hebben als sport, maar wel in de hele cultuur daarrond. En natuurlijk zet nu de eerste Europese atleet op de cover een nieuwe stap in de verdere verovering van andere continenten.

Inspireren

Niet voor niets is de tagline van de nieuwe editie 'You will know my name'. Het is meer dan een lolletje op de haast onuitspreekbare naam van Antetokounmpo. Hij wil er ook mee inspireren. Niet voor niets wordt een deel van de tekst van de aankondigende trailer - uitstekende toets, vinden we! - ingesproken door Yannis' moeder.

Hoé wil hij dan inspireren? "Ik speel heel bescheiden", zegt Antetokounmpo zelf. "Ik ben meer gericht op het spel dan heel wat andere spelers dat misschien zijn. Ik probeer zo geen aandacht te trekken." Maar de aandacht die hij nu krijgt als cover athlete neemt hij er graag bij, want hij wil iets aantonen. Voor andere Europese jongeren met basketbal-aspiraties moet dat veroveringstraject ook de andere richting uitgaan, vindt Antetokounmpo. "Ik heb aangetoond dat het kan, dat je als Europese jongen erin kunt slagen om te worden geselecteerd in de draft van de NBA. Ik wil laten zien: als je het hard genoeg wilt, en je hard genoeg werkt, kàn alles."