s
r

Uno/ Monopoly

Uno/ Monopoly

Kaart en karton, of toch digitaal?

De Switch leent zich perfect voor een bont allegaartje aan videogames en genres. Retroklassiekers in een nieuw jasje, actierijke vechtspellen, RPG's, remakes en ports van toppers en zelfs bordspellen. Wij kregen van Ubisoft twee codes voor de digitale versie van twee populaire gezelschapsspellen, namelijk Uno en Monopoly. Uiteraard allebei speelbaar op Nintendo's Switch-console. A match made in heaven, of toch maar bij het originele bord- of kaartspel blijven?

UNO

Digitale cardgames lijken steeds ingewikkelder te worden en hun inspiratie voortdurend verder te zoeken dan soms nodig is. Gelukkig is er nog Uno om ons terug naar de kern van het verhaal te brengen: heerlijk snelle potjes plezier.

Als je Uno voor een spelconsole aanschaft, doe het dan voor de Switch. De hybride console laat lokale multiplayer probleemloos toe, is handig op trein, tram of bus mee te nemen, en biedt je met haar touch-controls op het grote handheldscherm een voordeel dat bij de concurrentie ontbreekt.

Hoewel ik in nagenoeg iedere situatie het echte kaartspel over deze digitale versie zou verkiezen, doet Ubisoft een respectabele poging het spel naar een scherm te vertalen. Liefhebbers kunnen de spelomgeving omtoveren tot een Rabbids of Just Dance-theme, en de het geluid van de kaarten samen met de smooth soundtrack brengt een toepasselijke sfeer mee.

Gameplay an sich gaat soms wat te snel, waardoor iemand erop wijzen dat hij of zij geen Uno uitgeroepen heeft bij de laatste kaart, soms echt een uitdaging wordt. Wie lokaal met iemand anders speelt kan dat in co-op tegen A.I., maar vanaf wanneer je echt tegen iemand wil spelen, moet je al een tweede Switch beschikbaar hebben. Ook zijn online potjes niet altijd even smooth met spelers die wegvallen en soms vervangen door A.I., of sporadische crashes van het spel tout court.

Waarom zou je Uno voor de Nintendo Switch kopen? Ik zou zeggen: om online tegen andere spelers wereldwijd te spelen. Maar of dat dezelfde sfeer met zich meebrengt als samen met vrienden een snel potje Uno spelen? Natuurlijk niet! Een respectabele versie van het spel, maar enkel weggelegd voor mensen die écht een hoge nood hebben aan meer Uno in hun leven.

 

Monopoly

Laten we eerlijk zijn: Monopoly is één van de meest overgewaardeerde boardgames ooit. De gameplay hangt te hard van geluk af om van het spel echt een tactische hoogvlieger te maken. Hoewel de Monopoly-port voor de Nintendo Switch geen verschrikkelijk slechte adaptatie is van het spel, heb ik me er niet echt mee weten amuseren.

Ubisoft deed wel voldoende moeite om Hasbro’s befaamde capitalisme spel naar de Switch te porten. Denk aan unieke themamaps met een fijn sfeertje, unieke objective-based modi (zoals om ter eerste een hotel bouwen) en de mogelijkheid om op één console met meerdere spelers (tot wel 6!) lokaal te spelen naast klassieke multiplayer-opties. Je hebt dus best wat spelplezier aan deze titel als fan van het spel.

Maar de gameplay - voornamelijk tegen A.I. - zorgt soms voor de nodige frustraties. Schermtekst, bijvoorbeeld, legt niet altijd voldoende uit waarom je net iets moet doen of niet. Zo heb ik een heel spelletje geen ‘loon’ gekregen bij het passeren van het startveld, zonder te weten waarom. Daarnaast kan je in spelletjes tegen A.I. de beurt van tegenstanders niet versnellen, waardoor je vaak onnodig lang wacht op je volgende beurt.

Daarnaast mis ik een gedetailleerd overzicht van het spelbord om controle te bewaren en waar nodig tactische beslissingen te nemen. Er is wel een kleurgecodeerd overzicht van het Monopoly-bord, maar daarop mis ik de nodige details. Ik had graag met de rechter analoge knuppel de camera rond het bord kunnen besturen, maar dat is jammer genoeg niet mogelijk.

De borden, ook al zijn ze soms best leuk geanimeerd, werden niet geoptimaliseerd voor de Switch, waardoor je voornamelijk in handheld-modus met framerate-problemen komt te zitten. Daarbovenop komt het hoge prijskaartje van net geen € 40, wat veel is voor een port van een downloadable Monopoly-game die je destijds voor om en bij de € 15 op de kop kon tikken.

Met andere woorden: speel je graag Monopoly, dan kunnen de themaborden en objective-based potjes je misschien wel boeien. Maar door het relatief hoge prijskaartje, de teleurstellende optimalisatie en de vaak onnodig lange wachttijden in de single player-modus, raad ik de game niet aan.

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments