Trek in meer Game of Thrones?

Speel dan de game!

za 15/07/2017
Michael
0 reacties

Zondag trapt HBO het zevende Game of Thrones-seizoen op gang. Het voorlaatste seizoen zal ons alweer nieuwe personages voorstellen, onherbergzame regio’s tonen en extra informatie over gekende families onthullen. Wie de boeken heeft gelezen of de serie heeft bekeken denkt ongetwijfeld elk minuscuul detail over Westeros en omstreken te kennen, maar daar ben je jammer genoeg verkeerd in; ook Game of Thrones: A Telltale Games Series is een officieel product ondersteund door HBO en gaat dieper in op House Forrester, een familie die in de boeken enkel vluchtig wordt vernoemd. Wil je hen dus beter leren kennen, dan zal je het spelletje van Telltale in huis moeten halen.

Het is een terechte vraag die we altijd moeten stellen vooraleer een videospel in huis te halen dat op een boek, serie of film is gebaseerd: in welke mate werd de schrijver van het originele verhaal bij het ontwikkelproces betrokken? In dit geval is het antwoord “Helemaal niet,” maar dan met een welgegronde reden. Telltales Game of Thrones-iteratie heeft een HBO-licentie op zak, wat betekent dat elk detail uit het spel rechtstreeks uit de serie is geplukt. Althans, dat is het geval wanneer er over een bepaalde familie of een specifiek personage reeds voldoende gegevens bekend zijn. De gameontwikkelaars focussen zich net daarom op House Forrester, waarover in de boeken noch serie bijzonder weinig werd neergepend. Op zijn eigen blog omschreef George R.R. Martin het dan ook als een ideaal uitganspunt voor dit spel. Hij bevestigde bovendien dat Ty Franck, met wie hij enorm lang heeft samengewerkt, als consultant door Telltale werd ingelijfd om onlogische details uit de game te filteren.

Carte blanche

Feit blijft dat de graphical novel-studio carte blanche had om haar ding te doen, wat uiteindelijk voor een interessant verhaal heeft gezorgd. De belangrijkste protagonisten maken dus deel uit van House Forrester, een familie uit het verre Wolfswood, een bos in het noorden van Westeros. Aldaar vind je enorm veel wolven, logische naamkeuze dus, en qua flora vooral eik en groenhoudende bomen. An sich verdedigt House Forrester de banieren van House Glover, die op hun beurt trouw zweren aan het bekendere House Stark of Winterfell. Het kasteel van de hoofdrolspelers heeft Ironrath, middenin een bos gesitueerd en gelukkig maar. Hun aartsvijanden van House Whitehill proberen constant een oorlog uit te lokken, maar dankzij de redelijk veilige positie van de Forrester-uitvalsbasis verlopen hun snode plannen niet altijd zoals verhoopt.

De gebeurtenissen uit het spel gaan hand in hand met seizoen 4 uit de HBO-serie.

De gebeurtenissen uit het spel gaan hand in hand met seizoen 4 uit de HBO-serie. Je kan iconische locaties zoals King’s Landing en The Wall bezoeken. Hoewel de vijf speelbare personages, waartussen het spel continu wisselt, allen met House Forrester verbonden zijn, duiken er meermaals bekende figuren uit de televisiereeks op. Zo maak je al snel kennis met Tyrion Lannister en Jon Snow, waarbij de stemmen door respectievelijk Peter Dinklage en Kit Harington werden ingesproken. Ook Queen Cersei Lannister, Lady Margaery Tyrell, Ramsay Snow en Queen Daenerys Targaryen maken hun opwachting en werden door de originele stemacteurs ondersteund.

Intrigerend

Het mooie en tegelijk moeilijke aan de narratieve rode draad is natuurlijk het feit dat je met vijf verschillende personages House Forrester van de ondergang moet behoeden. Beslissingen die je in Essos, de grote landmassa ten oosten van Westeros waar Queen Daenerys haar drakendroom najaagt, neemt, hebben een rechtstreekse invloed op het verhaal dat je in de andere regio’s van het spel beleeft. Net zoals in de boekenreeks en de serie zijn er zoveel verschillende personages, dat het interessant is om goed op te letten en de juiste beslissingen te nemen. Tegelijk beleef je de War of the Five Kings op een manier die je niet in de serie zal aantreffen, omdat de focus daar op de negen belangrijkste Great Houses ligt. House Forrester is ‘maar’ één van de honderden minder belangrijke clans, maar net daarom intrigeert deze game. Je kruipt in de huid van Jan Modaal om de meest uitgebreide en intense fantasieoorlog uit van dichtbij te beleven. Dat moet een reden zijn om als Game of Thrones-fan dit spel een kans te geven, toch?