Toerist in Night City: Met deze tips overleef je jouw Cyberpunk 2077-trip

Toerist in Night City: Met deze tips overleef je jouw Cyberpunk 2077-trip

Aah, 2077. What a time to be alive. De technologie in Cyberpunk heeft al lang onze realiteit achter zich gelaten. Cybernetische implantaten zijn zo normaal geworden als een doktersbezoek. We worden vaker verblind door neonlichten dan door de zon. Nieuwe opportuniteiten én gevaren schuilen om elke hoek in deze stedelijke jungle. We komen terecht in een gewelddadige toekomst vol nieuwe normalen. Met welke trends moet je zeker mee zijn?

In 1994 zag ondernemer Richard Night zijn droom werkelijkheid worden. Aan de westkust van de VS stampte hij de stad van de toekomst uit de grond. Night City was flitsend, rebels en zijn tijd ver vooruit. 83 jaar later verzuipt de stad in z’n eigen cultuur en kitsch.

Geweld en vervuiling houden de geprivatiseerde leiders in een wurggreep. Desondanks duiken we maar al te graag in deze citytrip. Er zijn enkele nieuwe trends die je écht wel meegemaakt wil hebben. Onthoud als nieuwe bezoeker volgende tips. 

Laat je niet belazeren met vervalste cyberware 

Iedereen heeft cybernetische implantaten vandaag de dag. Een persoonlijke upgrade is zo alledaags geworden als een uitgebreid dagje shoppen. Voor de grotere ingrepen maak je een afspraakje in het ziekenhuis. Let wel op: cyberware is overal verkrijgbaar maar niet overal goed. Namaak is even populair als valse Ray-Bans in Lissabon. 

Op de vlooimarkten van Santo Domingo of doorheen de straten van Downtown vind je makkelijk nieuwe aankopen. Het is vaak pas nadat je die nieuwe lenzen die automatisch van kleur veranderen hebt gekocht dat je beseft een zwak afkooksel vast te hebben. Nu sta je daar met je lui geel-blauw flikkerend oog. Misschien toch maar langs die high-end shop passeren volgende keer.

Beleef een intens oorgasme dankzij braindance 

Concerten en clubs zijn gelukkig nog steeds populair in de toekomst. De soundtrack van Night City is intens, futuristisch en mixt rauwe synths met zware gitaren. In The Skyline kan je terecht voor een geweldige muzikale avond. 

Om de ervaring zo intens mogelijk te maken gebruiken we in 2077 braindance. Deze Virtual Reality Experience connecteert jouw bewustzijn met dat van de artiest. Je zal zo Lizzy Wizzy (gespeeld door Grimes) niet enkel horen en zien optreden maar ook voelen. Elke emotie, elke spier die samentrekt en elke sensatie wordt rechtstreeks naar jouw neural network gestuurd. 

Dichter dan ooit beleef je zo het ene muzikale orgasme na het andere. Lizzy Wizzy pleegde dan wel zelfmoord op het podium enkele jaren geleden, dit vormt gelukkig geen obstakel om haar live te zien. Haar neurale chip kon gered worden en kreeg een nieuw lichaam. Er is niet geweten wat er met jouw braindance precies gebeurt wanneer de artiest nodig naar de pot moet.

Vergeet niet om je nutteloze Euro’s in te wisselen 

In een megalopolis als Night City moet je niet langer afkomen met verouderde munten zoals de Euro. De wereld heeft al genoeg monetaire problemen gehad. Grootsteden werken nu met een internationaal erkende munt die ook doorheen continenten bruikbaar is.

De media en journalistieke vrijheid zijn er niet echt op vooruit gegaan. 

De Eurodollar is de internationale munt waarmee je in Westbrook je pure luxe zal betalen. Al kan je nog voor ruilhandel terecht in armtierige districten zoals Pacifica of Santo Domingo, voor de nieuwste fashion en duurste optrekjes mag je langs de Eurobank passeren.

Paradeer op de rode loper met je artificiële platina huid 

Zien en gezien worden. Voor de high society van 2077 zijn er meer opties dan ooit om op te vallen. Ga je voor neokitsch met opvallende kleuren en sensationele combinaties? Of toch maar het neomilitarisme, waarbij je jouw status duidelijk maakt met strakke, donkere pakken die een bijna dictatoriaal charisma uitstralen? Hoe je er uit ziet heeft rechtstreeks effect op hoe andere protagonisten jou behandelen. 

Kleding doet natuurlijk maar zo veel. Fashion is een state of mind geworden. Een nieuwe asymmetrische haarsnit is belangrijk, net als je huidskleur en implantaten. Een glinsterende arm met een golvend motief is het nieuwe horloge. 

Tattoos zijn makkelijker dan ooit te zetten en te verwijderen. Cyber armor combineert een strakke look met harde beveiliging. Voor diegenen die écht all the way willen gaan zijn er glanzende huidskleuren. Je gaat toch niet in je gewone mensenhuid naar dat feestje? Een chrome laagje goud met een lekkere lijn zilverwit erdoorheen. Kijk die hoofden eens omdraaien.

Bewonder de skyline veilig zwevend vanop afstand 

Je hoeft niet altijd zelf te rijden om elk hoekje van deze wereld te bewonderen. Er zijn genoeg vormen van publiek transport zodat je even je gedachten kan laten afdwalen. De zes districten worden verbonden met een brede waaier aan voertuigen. 

Als je ook het verkeer helemaal moe ben kan je een zelf-vliegende drone oproepen. Zo bezichtig je de gevarieerde settings van vijf unieke districten. Niet alle zes. De beau monde van Westbrook accepteert nu eenmaal geen pottenkijkers in z’n luchtruim. Wel kan je Watson en Pacifica aanschouwen zonder het risico te lopen van er effectief te moeten zijn. 

Niemand die goed is in z’n hoofd zou vrijwillig diep in deze districten ronddwalen. Een stapje zetten in Heywood? Als je goed beveiligd bent eventueel nog net. Maar Watson verkennen? Als eens lekker beroofd en bewusteloos geslagen worden jouw idee is van een gezellige uitstap, tuurlijk. Pacifica is zelfs voor de politie niet meer toegankelijk. Een catastrofaal criminaliteitslevel. De Voodoo Boys houden lelijk huis.

Knal aan 320 km/u doorheen het platteland 

Net buiten de dichtbebouwde en overbevolkte stad vind je genoeg snelwegen om jouw snelheidsduivel los te laten. Voor het plebs is er een ritje met een Mahir of een Makigai mogelijk. Heb je wat meer poen, dan kan je voor een retro-kitsch wagen gaan van Archer of Thornton. 

Ook dit laten we aan ons passeren, niet? Wat jij wil is een ultrasportwagen. Een Herrera of een Rayfield. Een wagen waarmee je doorheen centrum Westbrook kan draggen en meteen de kanjer bent. Zolang er niemand je passeert met die Porsche 911 Turbo.

Qua muziekstijlen is Night City van alle markten thuis.  

Je moet je alvast geen zorgen meer maken over tijdig te tanken. In 2023 zorgde een biochemisch virus voor de grootste brandstofcrisis tot op heden. In 2041 konden ingenieurs inductiewielen op de markt brengen die er voor zorgen dat auto’s bijna autonoom energie aanmaken. 

Om echt verbonden te zijn met het landschap stap je best op de Yaiba Kusanagi. Deze motor brengt je aan 200MpH scheurend langs de palmbomen. We zitten nog steeds in wat overblijft van California. Een ritje buiten de stad kan deugd doen. Of je in een valstrik lokken. 

Laat je niet in de luren leggen door fake news 

De media en journalistieke vrijheid zijn er niet echt op vooruit gegaan. Private multinationals hebben heel wat van de televisie en radio overgenomen. Zij brengen enkel het nieuws dat ze willen brengen. In de stadsjungle van Night City mag je elke waarheid met twee korrels genetisch gemodificeerd zout nemen.

Night City is een hutsepot van criminele agressie, vervuiling en wantrouwen. 

Het gezegde gaat dat de straten van Night City te vergelijken zijn met de aders van een junkie. Wanneer je doorheen de neonwoestijn zwalpt krijg je hetzelfde verhaal op vier manieren voorgeschoteld. Het multiculturalisme heeft heel wat voordelen maar het is aan jou om uit te zoeken hoe de vork nu echt in de steel zit.

Riskeer je leven om Caribische techno-trance te ontdekken 

Qua muziekstijlen is Night City van alle markten thuis. De rauwe punk van Johnny Silverhand’s band Samurai is zeer populair. Metal heeft duidelijk z’n eigen scene in de toekomst, meer dan terecht. De Zweedse band Refused (New Noise!) leende z’n kunsten om van Keanu Reeves de ultieme rockster te maken. Op Spotify kan je Samurai alvast op repeat zetten. 

Ook techno, hip hop en jazz zijn prominent aanwezig. Onder andere Run The Jewels en A$AP Rocky zijn nog steeds relevant op de radio. De soundscapes die CD Projekt Red zelf in de game gebruikt hebben heel wat weg van de onheilspellende synths die we kennen van Blade Runner of Total Recall. De spelwereld leent heel wat van deze gekende cyberpunk-films. Ook stukjes RoboCop en Mad Max sijpelen door. 

Miserie zorgt voor sterke muziek. Dit is in 2020 waar en in 2077 nog steeds. In de sloppenwijken is “violent dance” zeer populair, al staat dit soms synoniem voor vreemdelingen in elkaar schoppen als groepsactiviteit. De Voodoo Boys, die als straatbende Pacifica controleren, staan gekend om hun intense techno-trance. Heb je er een goede gutspartij voor over, dan kan je de gewelddadige beats zelf ontdekken.

(Over)leef en laat (niet) leven. 

Night City is een hutsepot van criminele agressie, vervuiling en wantrouwen. Alles is mogelijk voor diegenen die dromen en vooral weten dat ze elke grens zullen moeten overschrijden. Cyborgs en trans-humans proberen al lang niet meer in harmonie samen te leven. 

Netrunners en data hackers maken het de overheid al meerdere jaren onmogelijk om een vaste grip op de samenleving te krijgen. Cybernetische krijgers toveren bij het minste gevaar wapens uit hun armen en zijn niet verlegen om een kogelregen te starten. 

In deze wereld heb je heel wat werk voor de boeg. De main quest is met ongeveer 40 uur verrassend “kort” voor CD Projekt Red. Geen nood, want met meer dan 100 uren aan sidequests en customization zo ver het gemodificeerde oog rijkt zijn we klaar om voor lange tijd van Night City onze nieuwe thuis te maken. We got a city to burn.

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments