Speciaal voor Bart De Wever: Help, mijn tiener speelt graag ‘spellekes’

zo 12/01/2020
RobinVH
2 reacties

‘t Was 15 december 2019, een zondag. Je zou het een zwarte zondag kunnen noemen ten huize De Wever. Bart trok naar Instagram en Facebook om zijn frustratie te uiten over ‘t feit dat zijn zoon ‘wil gamen tijdens ieder vrij moment’. Het besef dat zijn zoon zoiets doet? Dat moet hard aangekomen zijn.

En we hebben medelijden. Niet alleen met die arme knul die door zijn papa op Instagram wordt verketterd voor iets wat ie graag doet, op een armtierig stoeltje, maar ook met Bart. ‘t Moet lastig zijn om je zoon iets graag en vaak te zien doen waarvan je zelf niet veel begrijpt of wil begrijpen. Bart is ook niet alleen. Zoals hem zijn er genoeg ouders die niet weten wat aan te vangen met een tiener die (te) graag ‘spellekes speelt’. Nu, bijna een maand na Barts Insta-frustratie, voelt deze redacteur de drang om te helpen. Een poging:

EHBG: Eerste Hulp Bij Gamers

Uit ervaring weten velen onder ons, gamers, dat ouders niet altijd even goed begrijpen waarom we zo graag ‘achter ons computerke’ zitten. Niet onlogisch, ‘t is niet dat we mama en papa er echt bij betrokken hebben. Maar als ouder zijnde kan het wél nuttig zijn om eens een stoel of een controller te nemen en op z’n minst al eens te vragen wat die dekselse koter nu weer aan het spelen is. Kans is groot dat, eens er thuis een klimaat ontstaat waarin er over gamen überhaupt gepraat kan worden, zoon- of dochterlief van geen zwijgen meer weet.

De kans is echter nog groter dat je van je oogappel, wiens ogen er volgens jou met de minuut slechter op worden, niet meteen alle antwoorden krijgt die je zoekt. Weet dan dat gamen veel meer kan zijn dan gewoon een ‘bezigheid’. Uit eigen ervaring (en ik ga sowieso niet alleen zijn) weet ik dankzij games veel meer over geschiedenis, is mijn Engels er op korte tijd drastisch op verbeterd, weet ik hoe ik een computer kan repareren, heb ik een ruime kijk op de wereld, wist ik al op jonge leeftijd problemen stapsgewijs aan te pakken, is mijn reactiesnelheid in het dagelijkse leven toch aan de snelle kant (zeker voor een ondertussen bijna 32-jarige nerd), heb ik het geluk dat ik (eerst anonieme) mede-gamers die ik al jaren ken nu échte vrienden mag noemen, weet ik wat een testudo is, en besef ik dat deze waslijst nog lang niet af is.

Gedeelde passie

Even terug naar jou, Bart. Dat van die testudo, dat wist jij ook al lang. Uit boeken, neem ik even vrijpostig aan. Maar de kans lijkt me zéér groot dat ook jij zou kunnen genieten van gamen. De Total War-reeks is bijvoorbeeld écht op jouw lijf geschreven. Al was het maar voor de laadschermen waarop tientallen Latijnse gezegden de revue passeren. ‘Timidi mater non flet’, bijvoorbeeld. Mooitje, toch? Die spreuk is me altijd bijgebleven, hoewel voor de rest Latijns Chinees is voor mij.

Om maar te zeggen dat ook ouders gerust hun ding gaan vinden in games. Het aanbod is gigantisch. Vraag dat maar aan zoon of dochter. En vraag misschien ook ineens waarom een online spel niet altijd gemakkelijk even op pauze gezet kan worden. In plaats van je zorgen te maken om een eventueel ongehoorzaam kind dat niet meteen wil stoppen met gamen, zal je merken dat een gemiddeld potje Rocket League maar een goeie 5 minuten duurt als er geen verlengingen zijn. Zo koud kan dat eten dan toch nog niet zijn, hé?

Uitnodiging

Als afsluiter, Bart, nodigen we onszelf bij dezen graag uit om eens op ‘t Schoon Verdiep langs te komen met een gaminglaptop. Wij doen de besturing wel, maar jij mag duizenden virtuele soldaten, in een Total War-game naar keuze, richting eeuwige roem leiden. Testudo of niet, dat kies jij. Cavalerie links of rechts in ‘t bosje klaarzetten voor de nakende veldslag, laat het ons weten. Wij fixen dat! En euh, als je wil regelen we nog wel ergens een degelijke gamestoel voor je zoon. We begrijpen dat het crisis is, maar hoe die arme knul daar zit, kunnen we als gehoorzame burgers echt niet blijven aanvaarden.

Foto: Instagram

2reacties

Als je toch zo begaan bent met Bart's zoon, KOOP hem dan een gamestoel ipv deze zever te posten... Artikel ruikt trouwens sterk naar politicus bashing, gij linkse rakker. Niks beter om over te schrijven zeker? :p

Rating:0

Het artikel heeft niets met politiek te maken.
Dus als men reageert op een nogal kortzichtige uitspraak van BDW ben je een linkse rakker, genoteerd.
Een rechtse kiezer mag namelijk nooit kritiek geven op iets wat BDW aangaat.... :)

Rating:0