PlayStation VR viert zijn eerste verjaardag!

En naar deze games kijken we uit!

ma 16/10/2017
Joeri
0 reacties

Deze maand viert de PlayStation VR zijn eerste verjaardag. Reden genoeg om het hoogtechnologische toestel eens extra in de schijnwerpers te plaatsen. Eerder deze week deed ik dat met een special over tien games die de moeite waard zijn, nu heb ik het over games die 'binnenkort' verschijnen en waar naar uitgekeken mag worden. Ook deze keer gebeurt dat in willekeurige volgorde.

Gran Turismo Sport

Laat mij gemakshalve starten met een first-party game om u tegen te zeggen: Gran Turismo Sport. Het lijkt erop dat de game het niet zo eenvoudig zal hebben, want onlangs verscheen Project CARS 2 en de concurrentie doet het met Forza Motorsport 7 ook niet slecht. Deze games hebben echter één ding niet wat Gran Turismo Sport de PlayStation 4-eigenaars wél kan bieden: een VR-modus. Helaas wordt het niet mogelijk om de volledige game met het VR-toestel op je hoofd te spelen en zal je je gading moeten vinden in een speciaal daarvoor ontwikkelde VR-modus. Volgens Kazunori Yamauchi, CEO van ontwikkelstudio Polyphony Digital, zou het voor de spelers veel te vermoeiend zijn om de volledige game in VR te spelen. De game ziet er in VR alleszins beter uit dan wat Driveclub VR ons te bieden had en ook het geluid is een stuk beter dan de voorgangers. Redenen genoeg dus om Gran Turismo Sport een kans te geven.

The Elder Scrolls V: Skyrim VR

De nummer vijf uit de serie is ondertussen toch ook al zo'n zes jaar oud, maar dat lijkt ontwikkelaar Bethesda niet tegen te houden om nog steeds ondersteuning te bieden voor de game. Zo verscheen het vorig jaar voor PlayStation 4 en Xbox One, zijn komende november de Nintendo Switch-bezitters aan de beurt en alsof dat nog niet genoeg is, wordt er later dit jaar een versie voorzien voor PlayStation VR. The Elder Scrolls V: Skyrim VR belooft een volwaardige VR-belevenis te worden door de speler een volwaardige open-wereldgame voor virtuele realiteit voor te schotelen. Zo zal je het kunnen opnemen tegen draken in epische gevechten, verken je binnenkort ruige bergen en staat er je nog zoveel meer te wachten. En niet enkel het basisspel zal ondersteuning bieden voor het VR-toestel, ook de officiële uitbreidingen Dawnguard, Heartfire en Dragonborn worden aan de collectie toegevoegd. De release staat gepland voor 17 november.

 

DOOM VFR

Nog eentje van Bethesda, deze DOOM VFR. In deze nieuwe iteratie, gebaseerd op de reboot uit 2016, kunnen spelers naar verschillende plekken warpen om het op te nemen tegen de gekende monsters die zich voor niets of niemand inhouden. Daarnaast wordt het mogelijk voor de speler om via virtuele handen verscheidene voorwerpen op te pikken en de menu's te bedienen. Verwacht je aan erg intense gevechten in first-person en ga de vijanden te lijf met alles wat je in je handen kunt krijgen. Net zoals in de reboot is het niet nodig om je wapens te herladen, waardoor het tempo niet uit de game wordt gehaald. Erg lang wachten moet je niet meer doen om voor de zoveelste keer aan de slag te gaan in de hel, want DOOM VFR kan je vanaf 1 december aanschaffen. Ook een VR-versie van Fallout 4 staat op de planning, al wordt hier de PlayStation VR overgeslagen. Een vroeg, maar hels sinterklaascadeautje dus. Succes daar in de onderwereld!

 

Moss

Een van de games waar ik persoonlijk naar uitkijk, is het schattige Moss. Tijdens een vrij momentje van een half uur stapte ik naar de booth van Moss op gamescom om de game er aan de tand te voelen. Gelukkig was er op dat moment iemand niet komen opdagen, waardoor ik mijn ding kon doen. Het resultaat was een erg leuke ervaring waarvan ik een preview schreef. In Moss word jij een magische entiteit die een schattig muisje moet bijstaan in haar quests die zich ver buiten haar veilige nederzetting bevinden. Samen met Quill zal je puzzels oplossen om op eerder onbereikbare plaatsen te geraken en dat alles in het kader van je oom die in gevaar verkeert. Niet enkel puzzels zullen trouwens je pad kruisen, ook vijanden zal Quill meermaals tegen het lijf lopen. En dat alles in een sprookjesachtige omgeving die volledig tot zijn recht komt in VR. Ik ben alvast verkocht. Moss staat op de planning voor dit jaar, al is een precieze datum nog niet bekend.

 

Transference

Ubisoft is actief bezig met alles wat met virtuele realiteit te maken heeft. Het is een van de weinige grote uitgevers die al een pak VR-games op ons afvuurde. Zo kan je aan de slag met bijvoorbeeld Eagle Flight, Star Trek Bridge Crew en Werewolves Within. Het houdt niet op, want Ubisoft kondigde tijdens de E3 Transference aan. Deze keer geen partygame of een game waarin je in een wereld vol vrolijke kleurtjes wordt gedropt, maar een psychologische thriller waarin een volwassen thema aangegrepen wordt. Ubisoft werkt daarvoor samen met SpectreVision, een filmproductiemaatschappij die onder andere door acteur Elijah Wood werd opgestart. Gezien hun focus op horror, kan je al denken welke weg ze samen met Ubisoft in willen slaan. Veel meer details zijn er niet bekend, behalve dat je je volgend jaar al puzzelend een uitweg moet banen in een huis dat een wel erg vreemde waarheid kent. 

 

The Inpatient

Hoewel ontwikkelaar Supermassive Games geen first-party studio van Sony is, specialiseert het zich wel in diens consoles. Zo maakt het team al jaren games exclusief voor PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4 en sinds kort ook PlayStation VR. Het vermakelijke Tumble VR en Until Dawn: Rush of Blood zijn van hun hand en later dit jaar komen ze met The Inpatient op de proppen. Deze psychologische horrorgame werd tijdens Sony's E3-persconferentie aangekondigd en op 22 november kan je er al mee aan de slag. Het verhaal neemt je zo'n zestig jaar voor de gebeurtenissen uit Until Dawn mee naar het Blackwood Sanatorium. Jij speelt als patiënt de hoofdrol in die instelling en het doel is eenvoudig: probeer je geheugen terug te krijgen. Net zoals in Until Dawn verandert het verhaal continu door de gemaakte keuzes en zijn er dus heel wat uitkomsten. Vanaf volgende maand op PlayStation VR!

 

Bravo Team

Naast The Inpatient en niet-VR game Hidden Agenda is Supermassive Games druk bezig met een derde project. Zo mogen we op 6 december Bravo Team verwachten. Deze first-person shooter neemt je mee naar bloedstollende vuurgevechten voor een intense strijd. Met ondersteuning voor de PlayStation VR-richtcontroller registreert de game nog nauwkeuriger jouw bewegingen, waardoor de strijd al op voorhand half gewonnen is. Daarnaast biedt Bravo Team de mogelijkheid om de strijd in co-op aan te gaan. Zo kan je online een strijdmakker vinden die het samen met je opneemt tegen de vijanden. Uiteraard is samenwerken van levensbelang. En wie niet vertrouwt op de vaardigheden van een echt persoon, kan een computergestuurde teamgenoot inhuren. Ben jij klaar voor de strijd die losbarst op 6 december? 

 

StarChild

Ook de makers van Super Lucky's Tale zijn momenteel bezig aan een game voor PlayStation VR. In StarChild krijg je een verhaal voorgeschoteld waarin een ruimteschip landt op een buitenaardse planeet. Terwijl de vrouwelijke ruimtereiziger het terrein verkent, blijkt dat die planeet bewoond wordt door buitenaardse wezens. Zij beschikken over geavanceerde technologieën en alsof dat niet genoeg is, wordt de hoofdrolspeelster gestalkt door een vreemd beest dat vanuit de schaduw de bewegingen meevolgt. In StarChild zal je al side-scrollend en puzzelend de platformer doorlopen waarbij je zowel erg kleurrijke als grauwe omgevingen zult ontdekken. Veel meer dan een 'coming soon' is er helaas over de releasedatum niet geweten. 

 

ARK Park

Dino's zijn terug in de mode en dat mag geweten zijn. Zo leverde ontwikkelaar Crytek ons vorig jaar het erg plezante Robinson: The Journey, hebben we ARK: Survival Evolved om ons mee bezig te houden en mogen we volgend jaar Jurassic World Evolution verwachten. Ook aan eigenaars van een PlayStation VR werd gedacht, want Snail Games brengt in december ARK Park uit. Daarmee wordt het voor de VR-fanaten een wel erg druk najaar. Hoewel de release achter de hoek loert, is er nog bijzonder weinig over de game geweten. Wat wel zeker is, is dat ARK Park een VR-iteratie is van ARK: Survival Evolved. Hoewel de game door een andere studio wordt ontwikkeld, is Studio Wildcard ook bij de ontwikkeling van de VR-game betrokken. Je zal er kennismaken met tientallen soorten dinosaurussen in een pretpark, al is het wachten tot december tot we een oordeel kunnen vellen.

 

Kartong: Death by Cardboard

Toen ik de titel van de game las, wist ik totaal niet wat voor game ik me er bij moest voorstellen. Blijkt het een first-person stealth game te zijn waarin je het moet opnemen tegen gemene experimenten in een miniatuurstad uit karton. Je snijden aan papier of karton is dodelijk, de vallen veranderen elke keer je speelt en Mr Chuckles blijkt heel, héél boos te zijn. Jij bent een onvrijwillig testobject wiens situatie in één woord omschreven kan worden: shitty. Tegen je wil bevind je je in de dodelijke stad Kartong en ben je volgens de ontwikkelaars even groot als een rol toiletpapier. Aan hun gevoel van humor gaat het niet liggen, wat ervoor zorgt dat ik ook bijzonder benieuwd bent hoe deze game zich zal vertalen naar de kleine PlayStation VR-schermen. Ook Kartong: Death by Cardboard zou nog dit jaar voor PlayStation VR moeten verschijnen.

 

VR heeft tegenwoordig al heel wat te bieden. Gaande van gewone games die een VR-patch hebben gekregen tot games waarbij je verschiet van de immersie die het te bieden heeft. En het stukje hardware heeft in de nabije toekomst nog een pak meer te bieden, met bovenstaande games als mooi voorbeeld. Psychologische horror, shooters of een game waarin je aan het puzzelen gaat? PlayStation VR heeft het je allemaal te bieden dit najaar.