Peaky Blinders: Under New Management

Bordspelreview

ma 18/11/2019
Joeri
0 reacties

Peaky Blinders is een van de topseries die op Netflix te zien is en ondertussen zit de reeks al aan z'n vijfde seizoen. Voor de fans is er goed nieuws, want seizoen 6 en zelfs 7 zouden momenteel op de planning staan. Daarop is het natuurlijk nog even wachten, maar dat wil niet zeggen dat je je niet in de wereld van de gangsters kunt begeven. PR-bureau Day One MPM bezorgde me hét spel over de serie: Peaky Blinders: Under New Management. Of het bordspel wél de goede kant kiest? Dat lees je hier.

Als waar bordspelfanaat ga ik geen enkel genre uit de weg, al blijf ik uiteraard mijn voorkeuren hebben, zoals worker placement en deduction. Het Peaky Blinders-bordspel, dat uitgegeven wordt door Just Games, heeft één van die mechanismen, al wil dat niet zeggen dat er op voorhand gesproken kan worden van succes. Peaky Blinders: Under New Management is een worker placement-game gecombineerd met area control en een vleugje push-your-luck. Logische keuzes als je weet dat de Peaky Blinders een van Engelands meest dodelijke bendes was die niet op een lijk meer of minder keken. Gelukkig gaat het er niet zo dodelijk aan toe in dit bordspel, maar je kan je tegenstanders wel af en toe een hak zetten.

Jaren '20

Uiteraard start je niet zomaar aan het bordspel dat voor je ligt. Eerst neem je de regels door en daar gaat het bij sommige spellen al mis. Aan een regelboek dat onzorgvuldig werd samengesteld of waarin de ene regel wordt tegengesproken door een ander, kan ik mij serieus ergeren. Just Games heeft net zoals gewoonlijk een net regelboek geleverd waarin alles zorgvuldig wordt uitgelegd. Daarnaast past het boekje mooi in het nogal donkere Peaky Blinders-thema, zonder felle kleuren te gebruiken dus. Maar hoe gaat het spel nu? Wel, er zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moeten worden. Zo ben je een lid van een gangsterbende die de controle wil over een bepaald gebied. Daarbij moet je ook andere leden aantrekken en enkele industrieën controleren en mag je uiteraard niet vergeten te gokken op paardrenwedstrijden. Ook je eigen vaardigheden wat omhoogtrekken, behoort tot de mogelijkheden.

Die conflicten zijn het leukste element aan dit bordspel.

Ondanks het zorgvuldig opgestelde regelboek, schort er toch iets. Als je de eerste keer speelt, zijn alle mogelijke acties en fases best wel overweldigend. Daarom vind ik een player aid-kaartje, een kaartje waarin de verschillende fases en acties kort worden uitgelegd, altijd handig. Helaas stelt het Peaky Blinders-bordspel het zonder, dus zit er niets anders op dan regelmatig in het regelboek te duiken tijdens het spelen. In Peaky Blinders is het je doel om de drie kaarten waarop je doelen staan, te voltooien. Een daarvan gaat over het controleren van een bepaald district, terwijl de twee andere missies gaan over het vergaren van zaken als manschappen, geld of materialen of het boosten van je vaardigheden tot het maximum. Daarvoor heb je volgens de speldoos zo'n negentig minuten nodig. De eerste speelbeurten hadden we inderdaad zo'n anderhalf uur nodig. Volgende speelbeurten gingen behoorlijk vlotter.

Elkaar een hak zetten

Een leuk aspect aan die missiekaarten is dat je daarvan één aan je tegenstanders moet tonen. Zo kunnen de tegenstanders deels rekening houden met wat jij voor ogen hebt, al werkt dat in de omgekeerde richting uiteraard ook. Daarnaast maken ook geluk en bluf deel uit van het Peaky Blinders-bordspel. Zo moet je je handlangers plaatsen toewijzen, afhankelijk van in welk district je je bevindt, terwijl een dobbelsteen het resultaat bepaalt. Hoewel er dus een groot deel geluk mee is gemoeid, schuilt er ook een pak strategie achter het geheel. Dat je je tegenstanders op het verkeerde been kunt brengen, is een leuk extraatje. Dat gegeven heb je ook nodig, want Peaky Blinders blijft een strijd. Je wil de meest interessante plekken, maar degene die de meeste leadership-tokens heeft, is in de volgende ronde eerst aan zet. Die tokens worden dus iets waarnaar je speelt, al ga je daar dus regelmatig mee in conflict met je tegenstanders.

Die conflicten zijn het leukste element aan dit bordspel. Je kan aanvallende of verdedigende conflictkaarten verzamelen, waarbij je de aanvallende uiteraard inzet tegen je rivalen aan tafel. Zo kan je bijvoorbeeld een tegenstander dwingen om een leadership-token kwijt te spelen of je kan bijvoorbeeld zijn dobbelsteenworpen minder waard maken gedurende één ronde. De verdedigende kaarten speel je om jezelf een boost te geven. Jezelf wat extra charisma geven kan nooit kwaad en ook je suspicion laten dalen kan je handig van pas komen. Na deze fase is het de tijd aan de open fase, waarin je goederen kan verkopen of de controle kan claimen over een district. Ook hier kan je een conflictkaart spelen. Als extraatje op dit alles kan je aan het einde van elke ronde deelnemen aan paardrijwedstrijden. Een beetje gokken dus, maar best plezant. Een geslaagde titel van Just Games, dus.

Just Games staat niet echt bekend voor het uitbrengen van topgames, met bijvoorbeeld Candy Crush The Boardgame of Jurassic World The Boardgame als grote tegenvallers. Dit Peaky Blinders-bordspel weet ik wel te smaken. Niet enkel zit er een van mijn favortie mechanismen in, het bevat ook een aantal andere leuke elementen. Zo is de interactie met andere spelers erg hoog, dien je af en toe te bluffen en kan je anderen een hak zetten. Kan je er zelf niet tegen dat je wordt gepest? Dan laat je Peaky Blinders: Under New Management best links liggen.