Pablo Escobar: The Boardgame

"Pablo Escobar: The Boardgame is geen slecht spel..."

wo 05/12/2018
Joeri
0 reacties

Het Nederlandse Just Games zit de laatste tijd niet stil. Zo bracht het onlangs Jurassic World: The Boardgame uit en heeft het sinds kort De Slimste Mens ter Wereld Junior aan zijn catalogus toegevoegd. Daar blijft het echter niet bij, want de Nederlanders laten bordspelfanaten nu ook drugs smokkelen om bergen geld binnen te rijven. Ga aan de slag als een van de kartels en zet de drugswereld op zijn kop in Pablo Escobar: The Boardgame.

Het moeten niet altijd erg luchtige spelletjes zijn, niet? Just Games staat voornamelijk bekend vanwege hun familievriendelijke bordspellen, maar pakte het in het verleden met een bordspel van Eigen Kweek ook al iets anders aan. Nu doen ze het nog grootser met een bordspel dat gebaseerd is op een van de grootste drugsbaronnen aller tijden: Pablo Escobar. Tip: de Netflix-serie Narcos is een aanrader! In Pablo Escobar: The Boardgame kies je een drugskartel om daarna aan het smokkelen te slaan. Zo kan je aan de slag als het Colombiaanse Farc, maar ook als het bekende Medellin-kartel van de drugsbaron zelf. Speciale vaardigheden hebben de kartels niet, dus maakt het eigenlijk niks uit welke je kiest.

Beetje drugs smokkelen

In plaats van met snoepjes aan de slag te gaan, zoals in Candy Crush: The Boardgame, ga je hier aan de slag met drugspakketjes. Het doel is in principe erg eenvoudig: lever als eerste vier pakketten af aan je afnemers die zich in Florida bevinden. Hoe je dat doet, is helemaal aan jou. Zo heeft ieder een speelbord bij zich waarop niet enkel de naam van zijn drugskartel prijkt, maar ook vier verschillende vaardigheden die je zelf kan uitbouwen: power, finance, mobility en alliance. Elk van die vaardigheden heeft zijn eigen voordelen die ingezet kunnen worden, maar daarvoor laat je wel voordelen van andere vaardigheden vallen. Het is dus even zoeken naar een voor jou ideale combinatie van de vier vaardigheden om de drugspakketten zo snel mogelijk bij de afnemers te krijgen.

Slim en strategisch denken voor een maximale winst

Zo heb je de keuze om een alliantie aan te gaan met een andere speler indien je inzet op de alliance-vaardigheid, maar is het bijvoorbeeld ook verstandig om in te zetten op mobility of finance. Het geld dat je opstrijkt, kan je nadien investeren in je kartel om nog productiever te worden. Zo kan je investeren in het transport of zelf de zuurverdiende centen opdoen aan marketing. Er zijn verschillende niveaus per categorie en uiteraard vertaalt dat zich naar de winstgevendheid van het kartel per geleverd pakketje. Maar hoe krijg je die nu in de Verenidge Staten? Door met een dobbelsteen te rollen ... Het gerolde aantal ogen toont het aantal plaatsen dat één pakketje vooruit mag bewegen. De keuze is niet enkel beperkt tot je eigen pakketten, want verplaats je het pakketje van een ander, dan strijk je een deel van hun winst op!

Beperkt strategisch

Je bent echter ook vrij om de pakjes te laten voor wat ze zijn en spelers tegen te werken of je vaardigheden te gebruiken. Daarin zit dan eigenlijk de enige vorm van strategie, want je moet wel degelijk rekening houden met wat je medespelers kunnen doen. Zij kunnen namelijk jouw plannen dwarszitten, maar andersom telt dat natuurlijk ook. En je doet het uiteraard niet allemaal in je eentje. Extra dealers maken hun opwachting om van een succesvolle onderneming te kunnen spreken. Hen dien je in te zetten langs je route om de drugs op de juiste bestemming te krijgen. Helaas voelt het allemaal wat licht aan, terwijl de dosis geluk gelukkig een beperkte rol speelt. Of je al dan niet de overwinning binnen haalt, hangt af van de keuzes die je hebt gemaakt, of het nu gaat over het verplaatsen van je drugs, het inzetten van je vaardigheden of het tegenwerken van je medespelers. 

Geheel warm loop ik trouwens niet van het spel en dat komt door enkele zaken. Het Nederlanse bedrijf besloot kaarten toe te voegen waarop enkel de Engelse taal staat. Dat zorgt ervoor dat de jongere garde van de familie niet direct mee kan spelen. Je kan dan stellen dat de focus hier op een spel voor volwassenen ligt, maar daarvoor is het naar mijn gevoel wat te licht. Erg veel uitdaging zit er namelijk niet in en dat is een jammere zaak. Zeker aangezien het over een zwaarder onderwerp als drugs gaat en de naam Pablo Escobar in het groot op de doos staat. Hij is namelijk verantwoordelijk voor duizenden doden en belachelijk veel verslaafden. Het mocht dus nét dat tikkeltje moeilijker.

Pablo Escobar: The Boardgame is geen slecht spel, maar ook niet een om elke maand op tafel te leggen. Daarvoor heb ik tientallen betere spellen in de collectie liggen. Hoewel Just Games voornamelijk focust op het familiegebeuren, is dit bordspel een vreemde eend in de bijt. Voornamelijk door het thema dan, want op zich is de gameplay erg eenvoudig. Er zijn een beperkt aantal strategische keuzes en een tikkeltje geluk mee gemoeid. Eentje voor onder de kerstboom?