Op zoek naar een gaming televisie?

Vier dingen die je moet weten

za 15/09/2018
Ronald
4 reacties

Hoe snel zal de nieuwe tv die je net hebt gekocht alweer achterhaald zijn? Als we de recentste 'buzz' mogen geloven kan hij nù al ongeveer bij het grofvuil. Maar het loopt gelukkig in de realiteit nooit de vaart die de tv-fabrikanten erin willen brengen. Hier zijn dus vier dingen die je moet weten voordat je jezelf op kosten jaagt.

1. 8K staat alweer voor de deur

Dan had je eindelijk geïnvesteerd in een nieuwe 4K-tv om het beeld van je PlayStation 4 Pro of je Xbox One X het beste tot zijn recht te doen komen, en wat gebeurt er? Fabrikanten als Samsung, LG Electronics en Sharp komen ineens met 8K-schermen op de markt. Toestellen die nòg eens vier keer meer pixels op het scherm toveren dan 4K-toestellen. Ze komen momenteel op de markt voor prijzen tussen 5.000 en liefst 15.000 euro, dus ze zijn alleen voor de échte liefhebbers. Die zitten ook nog met het feit dat er letterlijk géén content bestaat voor die resolutie: de toestellen van Samsung, bijvoorbeeld, upscalen videobeelden vanaf HD- of 4K-kwaliteit door er extra pixels bij te 'verzinnen'. Dat is niet hoe het werkt bij games, die veel te dynamisch zijn om de upscalingtechnologie te laten volgen. Wat wèl zou gaan is een ordentelijk uit de kluiten gewassen gamingpc op zo'n 8K-tv aansluiten, en er dan aangepaste games op spelen. CD Projekt Red bewees al dat The Witcher 3 prima draait op een 8K-monitor, dus stel je dat eens voor op een 75 inch-tv. Men had er wel een systeem met viér videokaarten voor nodig, dus dan zou je al snel in de 20.000 euro's zitten om een game te spelen. Maar het kàn, dus.

Verdict: Wachten. Gewoon wachten. Het duurt nog jàren voordat 8K echt zal worden omarmd door de game-industrie.

2. OLED wordt de nieuwe 'tussensprong'

Met een 4K-toestel blijf je dus nog wel enkele jaren lang ver genoeg springen. Alleen is het mogelijk dat de standaard qua schermtechnologie snel zal verschuiven naar OLED (Organic Light Emitting Diode)-toestellen. Zo'n snelle shifts wat beeldplaattechnologie betreft hebben we al eerder gehad: tien jaar geleden werd er bijvoorbeeld pijlsnel overgeschakeld naar LED-backlighting toen die technologie beschikbaar werd. Diezelfde richting zou het ook kunnen uitgaan met OLED, dat een paar enorme voordelen heeft op de huidige lcd-standaard. De kleuren die op het scherm komen zijn bijvoorbeeld een pak helderder, omdat de belichtingstechnologie en de diodes die de pixels vormen op het scherm in essentie hetzelfde zijn: ze geven zèlf licht, zodat er geen backlight meer nodig is. Dat maakt tv's ook dunner. Er wordt verwacht dat de markt voor OLED-tv's, geleid door LG Electronics (dat de technologie heeft ontworpen) en Philips dit jaar zal verdubbeld zijn, en tegen 2022 goed zal zijn voor negen miljoen verkochte stuks per jaar.

Verdict: Als je toch een nieuwe tv koopt, kun je maar beter een paar honderdjes neertellen voor een OLED-model. Dit wordt het gewoon. Geen twijfel mogelijk.

3. Huidige tv's blijven subtiel verbeteren

Een grote vaart zal het dus niet onmiddellijk lopen, maar ook wanneer je vandaag een nieuwe tv koopt is die per definitie beter dan eentje die nog maar een jaar geleden op de markt kwam. Dat komt omdat de fabrikanten ook los van het groeiende aantal nieuwe standaarden kleine, incrementele vernieuwingen blijven inbouwen in hun toestellen. Philips, bijvoorbeeld, of tenminste het Chinese bedrijf TP Vision dat die merknaam mag verderzetten in de tv's die het maakt, perfectioneerde voor zijn nieuwste lichting televisietoestellen de interne chip die de beweging regelt en voegde een antireflecterende coating toe aan de beeldplaat om te voorkomen dat, zoals technisch specialist Danny Tack het me uitlegde, het beeld "minder rozig" maakt. "De beeldplaten bij OLED-tv's zijn allemaal dezelfde: de technologie is eigendom van LG Electronics. Waar wij als individuele fabrikant het verschil mee maken, is met de technologie die daaràchter zit."

Ook bij Sony zitten er een paar kleine tweaks aan de recentste tv-toestellen die het bedrijf op de markt heeft. Object Based Super Resolution is bijvoorbeeld één van die nieuwigheden: bepaalde delen of objecten in het beeld kunnen door de interne processor van Sony's nieuwste tv's van extra pixels worden voorzien, zodat ze beter tot hun recht komen. "Het perfecte beeldscherm bestaat voor ons niet", zegt Toshi Ogura, Chief Distinguished Engineer voor de tv-afdeling bij Sony. "We hanteren een filosofische benadering bij het ontwerp van onze schermen: we streven naar Kando, of de perfecte emotionele respons op een ervaring. Maar dat is natuurlijk een streven dat nooit 'afgelopen' zal zijn."

Verdict: Niet teveel rekening mee houden. De verbeteringen zijn meestal erg incrementeel. Maar koop wel altijd een toestel dat hoogstens een jaar geleden op de markt is gekomen: die verbeteringen binnenin worden nauwelijks gecommuniceerd in de winkel.

4. Nieuwe HDR-standaarden blijven komen

Voor High Dynamic Range (HDR), een technologie die een zo breed mogelijk kleurenspectrum op je tv tevoorschijn tovert, is er de afgelopen jaren nog eens een lekker ouderwetse standaardenoorlog ontstaan, een beetje zoals Blu-Ray vs. HD-DVD tien jaar geleden, of nog langer daarvoor VHS vs. Betamax. De meeste televisiefabrikanten doen er niet aan mee, en ondersteunen lekker beide platformen. Ook de Xbox One X en PlayStation 4 Pro ondersteunen zowel HDR10 als Dolby Vision (nog geen nieuws over HDR10+). Dus zit je safe, denk je? Mis poes: fabrikanten als Panasonic en mediagroepen als 20th Century Fox lanceerden onlangs de verbeterde HDR10+-standaard. Maar die betekent vooral een inhaalbeweging op Dolby Vision: de nieuwe standaard voegt 'dynamische metadata' toe aan een beeld, zodat de helderheidsgrenzen van het kleurenspectrum niet vast wordt gezet bij het begin van de film of de game, en het spectrum tijdens het kijken/spelen breder kan worden. Het gaat allemaal heel technisch, maar het komt neer op één ding: betere kleuren. "Het contrast en de kleurintensiteit wordt beeld per beeld geoptimaliseerd", zegt Danny Tack van Philips.

Verdict: Zo 'breed' mogelijk kopen. Kijk uit naar toestellen die én HDR10 hebben, én Dolby Vision. Wat HDR10+ betreft: er wordt verwacht dat die standaard snel zal worden geadopteerd door de meeste merken, maar tv-fabrikanten zullen wellicht ook Dolby Vision aan boord houden.

4reacties

Misschien ook een nadeel van Oled: De beelden kunnen inbranden bij sommige modellen. Dus voor dat budget is er een klein nadeeltje. ;)

Rating:0

Ik koop altijd een model wat 2 jaar oud of minder is,dan zijn ze van 4000€ a 5000 € gezakt naar 3 a 2000 €...nog geld genoeg...en prachtig beeld..

Rating:0

Ik heb al een jaar een OLED LG 4K tv en dit is toch een serieuze stap voorwaarts tegenover full HD
Snelle processor die zonder vertraging alle apps uitvoert.
Bij stil staand beeld komt er na 1 minuut standaard een screensaver op het scherm.
Wat 8K betreft dit zou nutteloos zijn onder de 65 inch

Rating:0

Interessant artikel, bedankt!

Rating:0