Op bezoek bij Bigben Interactive in Parijs

"Beter de beste in tweede klasse, dan de slechtste in eerste klasse"

wo 15/05/2019
Praga
0 reacties

Gisteren trok ik naar Parijs om er kennis te maken met de line-up van 2019/2020 van de populaire Europese uitgever Bigben Interactive. Hun motto is simpel "We zijn liever de beste in de tweede klasse, dan de laatste in de eerste klasse." En eigenlijk hebben ze wel gelijk. Als ik dit jaar mocht kiezen, dan was ik liever KV Mechelen dan RSC Anderlecht bijvoorbeeld...

De logica is er, ook in het aanbod games. Deze zijn, laat ons eerlijk zijn, middelmatig maar er bestaat wel een publiek voor, én er is vraag naar. Dus waarom niet op die vraag inspelen en daar je centen rapen?

Neem nu een game als The Sinking City, mijn favoriet trouwens, samen met de Diablo-kloon Warhammer Chaosbane. Dit zijn twee games die zeker zullen scoren en die zeker de moeite zullen zijn, maar waar een studio als Ubisoft, EA of Bethesda geen interesse in heeft. Dus gewoon zelf doen zeggen ze bij Bigben. Idem trouwens voor WRC 8, een racegame met officiële licenties, die elke keer beter en beter wordt, en waar zeker en vast ook een publiek voor is.

Diablo-kloon Warhammer Chaosbane

Daarnaast is er nog Tennis World Tour Roland-Garros Edition, een tennisgame met officiële spelers (die trouwens in de verste verte niet lijken op hun tegenhanger van vlees en bloed, zoals ik als Eugenie Bouchard-fan mocht ondervinden), en die ook grafisch lelijk tegenvalt, maar verdomd plezant is om spelen. Wat is er immers leuker dan een potje tennis te spelen met je vriend(in) of partner in de zetel? Ja ok, zijn voorganger vorig jaar was een flop van jewelste, maar met deze nieuwe telg zit het, zeker qua gameplay en besturing echt wel goed.

Ook Bee Simulator was trouwens best lachen, en heeft ook wel een beetje een boodschap voor het klimaat. In deze arcadegame ben je dus een bij momenten boze of bij momenten blije bij, zoem je heerlijk rond door de natuur en mag je het af en toe eens opnemen tegen een smerige wesp.

FIA European Truck Racing Championship, racen met trucks dus, en Overpass waar je met buggies of quads de meest onherbergzame hindernissen moet zien te nemen, waren niet echt mijn ding. Maar blijkbaar zou Truck Racing heel populair zijn in Duitsland en bestaat er dus een publiek voor. Overpass doet ons dan weer denken aan een andere simulatiegame, namelijk Spintires, die het ook niet echt slecht doet bij de fans van het genre.

FIA European Truck Racing Championship

Vreemde eend in de bijt was echter Paranoia: Happiness is Mandatory gebaseerd op de cult tabletop role-playing game Paranoia, met originele mechanics en vreemde humor in een dystopische wereld. Mij deed het wat denken aan een mix tussen Fallout 1 en 2, Baldur's Gate en Pillars of Eternity. Say what? Inderdaad, dit is een moeilijke om uit te leggen zeker wanneer er maar 1 demopod staat voor meer dan 100 mensen om met de game aan de slag te gaan. Dus later hopelijk eens een hands-on ergens.

Keep the best for last. The Sinking City, WRC 8 en Warhammer Chaosbane waren de blikvangers van de show, daar ben en was ik na eerdere hands-ons al zeker van. De rest van het aanbod is, toch wat mij betreft, niet echt mijn ding.

The Sinking City

Waar ik wel naar uitkijk zijn dan weer de twee aankondigingen, namelijk Blood Bowl III en Vampire The Masquerade. Nadat de eerste stap in het World of Darkness-universum werd gezet met Werewolf: The Apocalypse - Earthblood, trekken Bigben en Paradox hun samenwerking door met een nieuwe game onder de Vampire: The Masquerade-licentie. Deze game wordt ontwikkeld door Big Bad Wolf, makers van de episodische adventure-game The Council. De studio focust zich hier op een nieuw genre, de door een stevig verhaal aangedreven RPG, geïnspireerd door de regels van tabletop RPG’s. Voor meer info over deze titel, en beelden moeten we wachten tot op Gamescom.

Daarnaast komt Cyanide met een derde Blood Bowl-titel, de iconische game van Games Workshop. Blood Bowl III verschijnt in 2020, tegelijk met de nieuwe papieren editie, die een nieuwe draai aan de formule geeft, met gloednieuwe regels. Ook hier is het wachten op meer informatie.

Zeker niet te verwaarlozen zijn ook de vele, super coole en stevige gaming en audio-accessoires die ze bij Bigben in hun aanbod hebben. En dan heb ik het in de eerste plaats over de diverse Nacon-controllers en toebehoren voor Nintendo's Switch. Daarnaast echter ook een shitload (en dat is nog zacht uitgedrukt) aan toebehoren voor mobiele apparaten, audio (luidsprekers, headsets, oortjes,...).

Geef maar toe dat ook jij deze NACON-controllers best wel sexy vindt!

Geloof me zeker dat ik op het event niet alleen mijn ogen heb uitgekeken bij de games maar ook op de andere drie verdiepingen. Het enige jammere was dat er veel te weinig ruimte was om alles te testen, én vooral slechts één demopod per game voor de hele persmeute. Maar bon, het gaf ons een idee van wat Bigben zoal in petto heeft voor de gamers de komende maanden. Kort samengevat? Voor elk wat wils, want of je nu fan bent van het actie/adventure, simulatie, sport of race-genre Bigben Interactive heeft voor elk wat in zijn aanbod. En dat is dan weer iets wat je niet kan zeggen van de grote jongens zoals Ubisoft, EA of Bethesda. Dus slim zijn ze wel daar bij Bigben!