Onze zomerselectie: negen games voor in de reiskoffer

ma 01/07/2019
Ronald
0 reacties

Ongetwijfeld zal er de komende maanden hier en daar ook nog wel een potje gegamed worden op zonnige stranden, terrassen en bergflanken. Een console of zware pc meezeulen voor de grote AAA-titels zullen de meesten onder jullie wellicht niet doen, maar er zijn tal van solide, kleinere games te vinden voor de draagbare systemen. Een selectie uit onze recente ontdekkingen voor de Nintendo Switch, smartphone, tablet of laptop.

In die selectie hanteerde ik een paar aparte criteria, want niet iedere game is geschikt om op vakantie te spelen. Ik lette er ten eerste op dat de games die je kunt spelen niet constant online hoeven te zijn: op je vaste bankje onder die olijfboom is er misschien slechte mobiele ontvangst, en er kunnen heel wat oorden op je vakantiebestemming zijn waar je zelfs helemaal verstoken blijft van draadloos internet of mobiele data. Verder zocht ik games voor jullie die een zekere flow hebben: games die té lean-forward zijn, zoals Sekiro: Shadows Die Twice, kun je uiteindelijk beter spelen in de rust van een huiskamer.

Ook wil je tijdens je vakantie misschien wel een game spelen die je hebt gemist, maar het mag toch nog een beetje naar nieuw ruiken: daarom heb ik me in mijn selectie beperkt tot games die na 1 januari van dit jaar verschenen. Qua platformen heb ik uiteraard alleen diegene genomen die vlot in een reiskoffer of strandtas kunnen: de Switch, de mobiel en de laptop. Geen Nintendo 3DS meer, een console die wel altijd prominent aanwezig was in eerdere varianten op dit overzicht: Nintendo zelf kondigt geen nieuwe first-party-titels aan (Kirby’s Extra Epic Yarn was de laatste die uitkwam), wat in essentie betekent dat het spelletje uit is voor dat anders wel onverwoestbaar lijkende systeem.

My Friend Pedro

De waanzinnigste indiegame van dit voorjaar is My Friend Pedro, een zijscrollende variant op Hotline Miami, maar dan met een bullet-time-mechaniekje en een paar deftige gun-fu-elementen erin. En een pratende banaan die - euh - de Pedro uit de titel blijkt te zijn. Het is in de combinatie tussen verschillende mechanics: je kunt duiken, een backflip tegen een muur, tijd vertragen en dubbel mikken voor het neerhalen van meerdere tegenstanders, maar je kunt al die dingen ook gewoon tegelijk. (Op Switch en pc)

 

Katana Zero

De knallende sidescroller Katana Zero heeft alles wat je verwacht van een neo-noir-indiegame met pixelgraphics: er kliedert een hoop gepixelliseerd bloed tegen muren en ramen, er bonkt een techhouse-beatje doorheen het merendeel van de scènes, en het verhaal waarop alles steunt knettert van de baldadige humor. Maar de kern van het plezier dat Katana Zero je geeft zit hem in de kung fu-mechanics, waarbij je de tijd eventjes kunt vertragen, en je met je katana zelfs kogels kunt doen terugkaatsen. (Op Switch en pc)

 

Gato Roboto

De Metroidvania-game die je deze zomer moet gespeeld hebben is deze heerlijk minimalistische (en spotgoedkope) game, waarin je een kat speelt die zichzelf in een mech-kostuum kan hijsen om haar vijanden aan tripjes te knallen. De omkadering is sympathiek knullig, de actie niet makkelijk, maar Gato Roboto is zo'n game die op behaaglijke repetitie mikt: je vindt het allerminst erg om die ene level opnieuw te doen. (Op Switch en pc)

 

Ape Out

Bloederig beat-'em-up-ultrageweld, bebopmuziek en de visuele stijl van een filmintro uit de jaren 60: dat zijn de kerningrediënten van Ape Out, een van de eerste nieuwe indiekleppers van dit jaar. Je bestuurt een reusachtige mensaap in bovenaanzicht, en moet zien te ontsnappen uit een geheimzinnig labo door jezelf een weg te banen doorheen een procedureel gegenereerd labyrint, en gewapende bewakers uiteen te doen spatten tegen de muur. (Op Switch en pc)

 

Wolfenstein: Youngblood

Wie in augustus pas op reis vertrekt, kan ook een nagelnieuwe shooter in zijn Switch of laptop schuiven: op 26 juli verschijnt namelijk Wolfenstein: Youngblood, een nieuwe zijvertelling in de Wolfenstein-reeks waarin de twee dochters van B.J. Blazkowicz op zoek gaan naar hun vader in het nog steeds door de Nazi's bezette Parijs van een alternatieve jaren 80. Je kunt de game alleen spelen, met een AI-medestander, maar het is leuker wanneer je twee controllers meeneemt: Youngblood is namelijk het krachtigste in co-op-multiplayer. (Op Switch en pc)

 

Wonder Boy: The Dragon's Trap

Goed, dit is nu niét bepaald een originele titel. Wonder Boy: The Dragon's Trap is een remake van Wonder Boy III: The Dragon's Trap uit 1989. Het brede publiek kent Wonder Boy vooral van dat springspelletje uit de lunaparken van weleer, met dat blonde holbewonertje. Maar de reeks groef zichzelf nog iets dieper in de gamercultuur dankzij de Sega-huiskamerconsoles. En precies dààr wilde Fransman Omar Cornut, een indie-ontwikkelaar die zijn sporen verdiende bij LittleBigPlanet-maker Media Molecule, een hommage op maken middels deze moderne hd-remake in een stripverhaalachtig stijltje. (Op Switch, pc, Android en iOS)

 

Super Mario Maker 2

Net voor de start van de zomer komt Super Mario Maker 2 op de markt, een uitgebreide versie van Nintendo's 'construction kit' waarin je je eigen zijscrollende Mario-levels kunt maken. Deze keer behoort de stijl van meer verschillende Mario-games uit de geschiedenis tot de mogelijkheden, inclusief de 2,5D-visuals van Super Mario 3D World. En het aantal combineerbare items uit alle verschillende Super Mario-titels werd stevig uitgebreid. (Alleen Switch)

 

Hypnospace Outlaw

Als je tuk bent op licht voyeuristische speurgames, genre A Normal Lost Phone, Her Story en Emily Is Away, vind je wellicht je gading bij deze Hypnospace Outlaw, waarin je het betere detectivewerk moet uitvoeren doorheen een gestileerde versie van het internet uit de jaren 90. Het begint met informatie die eenvoudig te vinden is, maar al snel komen er bij je 'arsenaal' aan speelvaardigheden ook het maken van bookmarks en het vinden van wachtwoorden voor door de buitenwereld afgeschermde pagina's. (Alleen pc)

 

Minit

Tot slot landde, op het moment waarop ik dit overzicht aftikte, het nieuws dat Minit, een van de inventiefste games van 2018, nu ook op Android en iOS te vinden is. De game is een soort mix tussen de Atari-oerklassieker Adventure en de film Groundhog Day: niet alleen moet je wezentje puzzels oplossen in een vlakke 2D-wereld, je dag begint ook nog eens iedere zestig seconden opnieuw. Met behoud van alle voorwerpen die je hebt verzameld, welteverstaan, zodat je uiteindelijk tòch vooruitgang maakt. Maar de onverbiddelijke timer is bij iedere beslissing een element waarmee je rekening moet houden. (Op Switch, pc, Android en iOS)