Onze terugblik op de beste games en grootste teleurstellingen van 2018

ma 24/12/2018
Praga
2 reacties

Nog heel even en het jaar 2018 zit erop. Was het een goed jaar? Als je het mij persoonlijk zou vragen, dan vind ik zeker van wel. Ik denk dat elke gamer wel tevreden is met het aanbod games dat we in 2018 op ons bord geserveerd kregen. Toch?

Bijna iedere studio leverde wel 1 of zelfs 2 toppers van formaat af, en bovendien was dit het jaar waarin het Batle Royale-genre de wereld veroverde. Dit gezegd zijnde, mogen we wel stellen dat op basis van kwaliteit 2018 de lat zeer hoog heeft gelegd. Aan de ontwikkelaars om te bewijzen dat zij in 2019 de kwaliteit kunnen evenaren, en wie weet misschien zelfs verbeteren. Anthem, The Division 2, Metro: Exodus, Days Gone, het is maar een kleine greep uit het nakende aanbod. Maar bon, voor het zover is en we onze pijlen volledig richten op 2019 is het de beurt aan onze redactie om even terug te blikken op 2018.

Praga

1. Red Dead Redemption 2

Als kleine jongen was ik een grote fan van westernfilms en Clint Eastwood en John Wayne. Als ik dankzij Rockstar de kans krijg om in de voetsporen van deze legendarische cowboys te treden, in een westernepos dat zijn gelijke niet kent, dan kan ik daar alleen maar dankbaar voor zijn.

2. Assassin's Creed Odyssey

De beste Assassin's Creed tot op heden? Fuck yeah! Een geloofwaardig hoofdpersonage, nog uitgebreidere RPG-elementen dan in Origins, megavette loot, tonnen content, een intrigerende verhaallijn, de terugkeer van de zeeslagen en de mogelijkheid om je schip te pimpen, en die onvermijdelijke 'snel-nog-een-missie-voor-het-slapengaan'-vibe en twee uur later nog bezig zijn.

3. Mutant Year Zero: Road to Eden

Het resultaat van wat ongetwijfeld een fantastisch triootje moet zijn geweest zijn tussen XCOM, Fallout 1 en Fallout 2. Unieke personages in een al even unieke post-apocalyptische setting, met pittige (Fuck Yeah I did it!) turn-based combat en real time exploratie met RPG-elementen. Me like it a lot!

Teleurstelling: Fallout 76

Als er één game was waar ik als eeuwenoude Fallout-fan reikhalzend naar uitkeek, dan was dat Fallout 76. Een MMO in het Fallout-universum, dat is toch puur genot? Dat kan toch niet mislopen? Fout gedacht… Ik snap nog altijd niet hoe een ‘serieus’ bedrijf als Bethesda er in geslaagd is een klassieker van dit allure te verneuken… Ik heb hier een ernstig trauma en een gebroken hart aan overgehouden, echt waar.

Y@nnick

1. God of War

God of War of Red Dead Redemption 2 op nummer 1? Doorslaggevend voor mij was dat God of War je van het eerste tot het laatste moment bij de strot grijpt en niet meer loslaat. Iedere collectible of sidequest was bovendien een bron van vermaak.

2. Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is met voorsprong de meest realistische game ooit gemaakt, met een voortdurende bron aan fascinerende sidequests met interessante NPC's, een verbluffend verhaal een van de beste protagonisten ooit.

3. Spider-Man

Spider-Man is een fantastische game waar je met gemak een Platinum-trofee voor scoort zonder je te vervelen. Het verhaal was subliem, duister en gewaagd, en het slingeren door de stad perfect.

Teleurstelling: Fallout 76

Fallout 76 was een schande en een middelvinger van Todd Howard en Bethesda richting Fallout-fans. Talloze beloftes die Todd tijdens de E3 maakte werden niet nagekomen en het resultaat was een festijn van bugs, glitches, saaie quests, lelijke graphics en een onbestaand/verwaarloosbaar verhaal.

Marijn

1. God of War

Reboots zijn altijd ‘tricky’ en commentaargevoelig en dat besefte game director Cory Barlog maar al te goed. De arme man zat bij de release de Metacritic-pagina te refreshen voor de eerste commentaren op de nieuwe God of War en barstte in tranen uit bij al die 90-plus-scores. Een meesterwerkje dat met tonnen passie tot stand kwam.

2. Pokémon Let’s Go Pikachu/Eevee

De Let’s Go-games kan je in het slechtste geval bestempelen als copy-paste-werk in een 3D-jasje. Daarmee zou je hen echter te kort doen in hun presentatie en subtiele aanpassingen die omslachtige features uit de GameBoy-games rechtzet. Een nostalgische trip om u tegen te zeggen.

3. Dragon Ball FighterZ

De ‘zoveelste Dragon Ball-game’ bleek een topper van formaat. Arc System Works leverde een uppercut van een fighting game af, die ook op competitieniveau druk gebezigd werd. Dragon Ball FighterZ is wat mij betreft met voorsprong de beste titel in zijn genre dit jaar.

Teleurstelling: Mario Tennis Aces (Switch)

Dit is voor mij de game van de gemiste kansen. En dan heb ik het vooral over het gebrek aan content. De Adventure-mode laat je een reeks vervelende uitdagingen afwerken en de bossfights voelen goedkoop aan. Uiteindelijk blijven er maar enkele basismodes over om te genieten van de best wel degelijke gameplay.

Joeri

1. God of War

De nieuwste telg uit de God of War-serie kaapte mijn hoogste reviewscore ooit weg: 9,5 op 10. Het verhaal tussen de norse vader en de veel te brave zoon zit ontzettend goed in elkaar. Je drukt deze keer bedachtzaam op de knopjes van je controller om de tegenstanders neer te leggen met nieuwe wapens en er schuilt een stuk meer tactiek in dan je zou verwachten. Voor mij de absolute topper van 2018.

2. Spider-Man

Spider-Man is gewoon een topper van Insomniac Games waarin webslingeren bijna vanzelf gaat, de gevechten toch wat diepgang hebben en er heel wat te doen is in de grote open wereld. Oké, de optionele missies heb je na een tijd wel gezien, maar het verhaal staat er en je wordt nu en dan getrakteerd op best indrukwekkende baasgevechten.

3. Detroit: Become Human

Nummer drie is voor Detroit: Become Human. Heavy Rain vind ik nog altijd een van de beste games die ik heb gespeeld. De nieuwste telg van Quantic Dream kon me weer helemaal bekoren, waardoor deze terecht in mijn top drie staat.

Teleurstelling: The Quiet Man

Toen de eerste beelden van The Quiet Man verschenen, werd ik geprikkeld. Mijn geluk kon niet op toen ik op gamescom een afspraak te pakken kreeg om het team te interviewen en het spel van naderbij te bekijken. De geplande hands-on sessie werd echter geannuleerd en na de release van het spel werd pijnlijk duidelijk waarom. De game heeft erg weinig om het lijf en loopt mank van het technische gepruts.

KevinB

1. Yoku's Island Express (Switch)

Niet de te verwachten AAA-game op mijn nummer 1, maar een geweldige ‘kleine’ platformer. Als kleine mestkever met zijn grote mestbal ontrafel je de mysteries van Mokumana Island. Dat doe je niet op de conventionele manier, maar via een originele flipperkast mechaniek waardoor het een frisse wind laat waaien door het platformgenre.

2. God of War

De terugkeer van Kratos sloeg bijna letterlijk in als een bom. Het verhaal neemt je meteen bij de keel en de barstjes in de goddelijkheid van Kratos zorgen voor de nodige emotionele momenten. Het afstappen van het hack ‘n slashen blijf ik toch een jammere zaak vinden.

3. Inside (Switch)

Dankzij de Nintendo Switch heb ik heel wat toffe en leuke Indiegames kunnen ontdekken. Een daarvan is deze Inside. De sfeer die doorheen deze game zweeft is simpelweg adembenemend en houd je van begin tot het einde vast. Alleen jammer dat de game zo kort was...

Teleurstelling: Tennis World Tour

Op een of andere manier zijn de ervaren ontwikkelaars erin geslaagd zijn de torenhoge verwachtingen verre van in te lossen. Ik heb in geen tijden zo’n slechte tennisgameplay gezien. En het commentaar van John McEnroe hoor ik af en toe nog in een of andere surrealistische nachtmerrie...

Ard

1. Red Dead Redemption 2

RDR 2, Rockstars nieuwste open wereld-game, ziet er grafisch gelikt uit, blijft ondanks de vele speeluren bijzonder interessant en weet mij steeds opnieuw af te leiden met zijn dynamische wereld. Deze kerstvakantie plan ik om voor het eerst met de online modus aan de slag te gaan; iets wat al veel eerder had moeten gebeuren.

2. Fortnite

Heb ik mij laten meeslepen in de Fortnite-hype? Misschien wel. Maar wat heb ik talloze uren plezier beleefd aan deze game! Fortnite oogt zo uitnodigend dat de game links laten liggen praktisch onmogelijk was. Enkele speelsessies later met mederedacteurs kon ik steeds beter met de controls uit de voeten. De Victory Royale was binnen handbereik en uiteindelijk behaalde ik die ook samen met onze eigenste hoofdredacteur Praga. Euforie alom! Het lijkt er echter op dat de laatste maanden de gemiddelde leeftijd in de game naar beneden is gedonderd. Gamende twintigers en dertigers, verenig u op het Fortnite-terrein!

3. Assassin’s Creed Odyssey

Mijn laatste Assassin’s Creed-ervaring dateerde alweer van enkele jaren terug. Ik had het eventjes gehad met het rechtlijnige verhaal en de hoeken waarin ik mij steeds door de game voelde geduwd. Toen Odyssey kwam met zijn open-wereld, dynamisch verhaal en levendige setting besloot ik mij opnieuw te verdiepen in de AC-wereld. En wat bleek? Met Odyssey werd het tij gekeerd en kreeg ik voor het eerst een Assassin’s Creed-game voorgeschoteld die spek naar mijn bek was.

Teleurstelling: PlayerUnknown’s Battleground

Wie mijn recente PUBG PS4-review las, weet waarom deze PlayerUnknown’s Battleground niet aan mijn verwachtingen voldeed. Ondanks het extra jaar ontwikkeltijd kreeg ik nog steeds een onafgewerkte game voorgeschoteld die op bijna alle vlakken moet onderdoen voor andere Battle Royale-games. Er is echter één lichtpunt aan de game en dat is dat PUBG van alle Battle Royale-games het meest trouw blijft aan het hoofdconcept; overleven in een kille en benauwde situatie.

Marjolein

1. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Een traditionele Japanse RPG zonder teveel boe of bah, maar wel met graphics van de bovenste plank, een eenvoudig maar superverslavend vechtsysteem, een meeslepend verhaal en interessante personages. Niets aan de game is revolutionair, maar het doet wat het moet en doet het uitstekend. You had me at ‘turn-based combat’.

2. Spyro Reignited Trilogy

Nostalgie ten top! Maandenlang op voorhand keek ik al uit naar deze remakes. De goede, ouderwetse Spyro-platformers werden met liefde behandeld met alle aandacht voor details. Ik blijf hunkeren naar de collect-a-thon games van vroeger à la Banjo-Kazooie en Super Mario 64 en Spyro Reignited Trilogy stelde mij niet teleur.

3. Assassin’s Creed Odyssey

Toegegeven, Odyssey is niet mijn favoriete Assassin’s Creed-game. De focus is wat verschoven vergeleken met vorige delen, maar dat betekent ook dat Ubisoft de ballen had om iets nieuws te doen met de bekende formule. Met weer een weergaloze setting en eindeloos veel zijmissies om je in de wereld te verdiepen is Odyssey een geslaagde beleving die zich gelukkig niet te ver buiten de gebaande paden waagt.

Teleurstelling: The Swords of Ditto

De kleurrijke tekenfilmstijl en The Legend of Zelda-feel waren grote pluspunten, maar de gameplay werd snel repetitief. Na een paar uurtjes pret (vooral leuk in co-op!) was het nieuwe er helemaal af. Nadat je Mormo een keer verslaat, word je amper beloond en is er te weinig motivatie om te blijven spelen. Het spel bevatte veel goede ideeën, maar de uitvoering liet wensen te over.

Niels - Top 3 (in no particular order)

Red Dead Redemption 2

Een enorme wereld, de vrijheid om te doen wat je wil, bakken content en een audiovisueel pareltje. RDR2 zal ongetwijfeld in de prijzen vallen dit jaar. Het meest was ik onder de indruk van de vele randactiviteiten zoals jagen, overvallen plegen, bounties verzamelen... die je stuk voor stuk nog dieper de spelwereld inzuigen.

God of War

Een van mijn grootste interesses is mythologie en als jong gastje was ik al mega fan van de God of War games. Ik heb dus vol spanning uitgekeken naar deze nieuwe titel. Blij om te zien dat de reeks zichzelf heeft heruitgevonden. Een volwassen verhaal en interessante mythologische figuren, vette combat en magische settings en graphics – ik ben meer dan tevreden.

Subnautica

Eigenlijk ben ik een beetje aan het valsspelen want deze is al lange tijd beschikbaar in early access. Toch verdient Subnautica het zo hard dat ik geen andere keuze had. Normaal is dit genre totaal niet mijn ding maar dit is zoveel meer dan een ‘gewone’ survival game: de onderwaterwereld is angstaanjagend, betoverend en extreem rustgevend tegelijkertijd. ’t Is misschien cliché verwoord maar dit is écht een unieke ervaring.

Teleurstelling: Fallout 76

Plaatsvervangende schaamte voor Bethesda. Er zullen wel mensen zijn die zich amuseren met Fallout 76, en ik ben content voor hen, maar in mijn ogen is dit echt een absolute schijtgame. Er valt geen fuck te doen en het voelt als een Fallout 4 reskin met slechtere gameplay en nog geen tiende van de content. Triestig...

Lazlo

1. Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is alles waar ik vijftien jaar geleden van droomde. Toen zag ik de toekomst van open wereld games mooi in. GTA: San Andreas was net gereleaset en ik was er zeker van dat als er zoveel kleine details en spelelementen in een spel gepropt kunnen worden, er in een al dan niet verre toekomst een nagenoeg perfecte levenssimulatie mogelijk is. Niet dat Red Dead Redemption 2 werkelijk een naadloze levenssimulatie is, maar de game toont toch maar weer dat Rockstar Games in dat opzicht nog steeds mooi op schema zit.

2. God of War

Ik heb het gevoel dat mijn persoonlijke lijstje dit jaar zowat de meest voorspelbare selectie games is die je kan bedenken. Maar nee verdomme, ik schaam me hier niet voor. Wat een geweldig jaar in games was me dit. Ik had hier ei zo na Spider-Man gezet, want mijn liefde voor superhelden is immens en zo een feilloze game over de spinnenheld is natuurlijk een vermelding waardig. Toch heb ik me voorgenomen maar één PlayStation exclusive in dit lijstje te proppen, en dan moét dat toch wel God of War zijn.

3. The Banner Saga 3

Maar al te graag breek ik ook nog even een lans voor The Banner Saga 3. Tussen al die triple-A kleppers bewijst Stoic met dit knap staaltje tactische RPG dat goede storytelling niet altijd met big budget flitsende cutscenes hoeft. Het is een geweldig gevoel wanneer een verhaal je van bij deel één vastgrijpt en een hele trilogie in de ban houdt om dan in stijl te eindigen. Ik zei het al in mijn review en verdomme I’ll say it again: The Banner Saga 3 is een hoogtepunt voor het RPG-genre.

Teleurstelling: The Wolf Among Us 2

Of eerder: de afwezigheid van The Wolf Among Us 2. Jarenlang keek ik uit naar enig nieuws over een mogelijks tweede seizoen van deze Telltale-reeks. Voor mij was het niet The Walking Dead dat me fan deed worden van de tekenende Telltale-vertelstijl die de ontwikkelaar sinds 2012 hanteert. The Wolf Among us introduceerde me in de wondere wereld van Fables, en verslingerde me aan de ontwikkelaar zijn knappe werk. Maar jammer genoeg werd de studio slachtoffer van zijn eigen ambitie.

2reacties

Mijn top 3:
1) God of War
2) Red Dead Redemption 2
3) Spider-Man

Teleurstellingen: BF 5 en CoD BO4 wegens het ontbreken van een (degelijke) SP!

Rating:0

BF 5 is een multiplayer spel man, maar het zit wel vol campers, k/d is vergif voor een game! zouden ze moeten verwijderen.

Rating:0