s
r

Onze redactie blikt terug op 2017

Onze redactie blikt terug op 2017

Deel 2

In onze eerste flashback van 2017 blikten enkele redactieleden terug op hun ‘gamejaar 2017’. De overige 9lives-recensenten komen hieronder aan het woord. Opnieuw veel Zelda- en Mario-fans of totaal andere interesses? Lees vooral verder.

Ard

Horizon Zero Dawn

Zonder twijfel de topper van 2017. Het Nederlandse Guerrilla Games schotelde PlayStation-gamers een knap staaltje vakmanswerk voor. Zowel het sublieme verhaal als oogverblindend mooie graphics sleurden mij mee in het verhaal van de knappe Aloy. Mijn jongensdroom, waarin dinosaurussen met dodelijke robots werden gekruist, kwam als kers op de taart ook nog eens in vervulling. De eerste uitbreiding van de game: The Frozen Wilds is daarbij zonder twijfel ook nog eens dé uitbreiding van het jaar. Guerrilla Games beloofde een topper, leverde een parel af en blijft de game omarmen met updates en uitbreidingen. Jammer genoeg houdt het verhaal in 2018 voor deze Aloy op, want The Frozen Wilds was meteen ook de laatste uitbreiding voor de game.

Destiny 2

Uiteraard mocht Destiny 2 niet in mijn lijstje ontbreken, al moet ik toegeven dat de game mij geregeld heeft teleurgesteld. De gerecycleerde vijanden, de extreem flauwe uitbreiding en het winstbejag maken het voor mij steeds moeilijker om de mankementen met de mantel der liefde te overdekken. Hoe dan ook blijft de franchise waarin een alternatief universum onder vuur komt te liggen mij intrigeren. De game is simpelweg ook verslavend waardoor ik iedere week terugkeer naar de Tower om mijn wekelijkse verrassingen op te pikken. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat Bungie in 2018 een reeks uitbreidingen en updates zal lanceren die de critici hun ongelijk zullen bewijzen.

Fortnite

Fortnite is zo’n game waarbij mijn enthousiasme sterk fluctueerde het voorbije jaar. Aanvankelijk zag de game er veelbelovend uit; een cartooneske stijl, een fleurig kleurenpalet, personalisatiemogelijkheden en extreem veel coole guns deden de nieuwsgierigheid oplaaien. De realiteit viel bij de release echter tegen. Fortnite voelde imposant aan en ik werd door tutorials en guides overspoeld. De performantie op de PlayStation 4 liet het af en toe ook afweten door mij met framedrops te ambeteren. Toen de Battle Royale-modus verscheen (een modus die bijzonder veel meeheeft van het PUBG-concept) besloot ik de game opnieuw een kans te geven, met succes! Het is misschien bij gebrek aan een echte gamecomputer dat ik terugval op deze Fortnite, al zal mijn aankomende desktopmonster daar misschien wel snel verandering in brengen. Al bij al een degelijk game waarvan we het laatste nog niet hebben gezien.

Joeri

Uncharted: The Lost Legacy

Eentje die moeilijk in mijn rijtje kan ontbreken als fervent PlayStation 4-speler en daardoor misschien wel een logische keuze is: Uncharted: The Lost Legacy. Veel gamers hadden twijfels bij een Uncharted zonder schattenjager Nathan Drake, maar het Amerikaanse Naughty Dog bewees eerder dit jaar dat de reeks zonder diens aanwezigheid zonder probleem kan voortbestaan. Narratief wordt The Lost Legacy getrokken door twee bekende vrouwen die elkaar nog niet zo goed kennen. Het spel is dan ook een mooi schouwspel van hoe de twee dames op elkaar moeten vertrouwen door elkaar beter te leren kennen om zo hun gezamenlijke doelstelling tot een goed einde te brengen. Verwacht je net zoals in de vorige delen aan spectaculaire scènes, een grote portie schietgeweld en uiteraard zijn ook de puzzels opnieuw van de partij.

Star Trek: Bridge Crew

Als PlayStation VR’er (als dat een woord mag zijn) van het eerste uur heb ik al heel wat uren versleten met de VR-headset van Sony op mijn hoofd. Ik vind een top 3 dan ook een ideaal moment om virtual reality nog eens in de schijnwerpers te plaatsen. Achter de favoriete PlayStation VR-game van 2017 moet ik alvast niet lang zoeken: Star Trek: Bridge Crew. Ik verkende de ruimte met 9livers TotallyZen en Reaper en speelde met gebrekkig Engels veelal de kapitein van dienst. Door de onkunde van mijn twee onderdanen lukte niet elke missie direct, maar ‘leute’ hadden we des te meer. Er werd bijzonder veel afgelachen, de missies zaten goed in elkaar en het concept is gewoon bijzonder cool (wat een vreselijk woord!), waardoor Star Trek: Bridge Crew niet in mijn persoonlijke top 3 mag ontbreken!

The Sexy Brutale

Ik sluit mijn top 3 af met een game die onterecht belachelijk weinig aandacht kreeg doordat er geen grote studio achter de game zit. Toch is The Sexy Brutale het vermelden meer dan waard. Dat komt voornamelijk door het concept ervan. Als priester Lafcadio Boone moet je geplande moorden zien te vermijden door alles te observeren en met de tijd te spelen. Hierdoor krijg je invloed op het verloop van alles in het herenhuis en kan je voor elke moord een stokje steken. Lukt het je om een moord te verijdelen, dan krijg je een masker met een nieuwe vaardigheid en kan je op zoek gaan naar wie als tweede op de planning staat. Het concept is eenvoudig, maar de uitwerking briljant. Een absolute must voor elke gamer die zijn hobby serieus neemt.

Eervolle vermeldingen voor Wolfenstein II: The New Colossus, Knack 2, Middle-earth: Shadow of War, Shadow Tactics: Blades of the Shogun, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands en Statik. En dan mis ik er wel nog een paar.

Michael

Pokémon Ultra Moon

Een jaarlijkse portie Pokémon mag niet ontbreken. Ik kijk als leerkracht altijd uit naar de vakanties om heerlijk te kunnen gamen en het was vreselijk balen dat Pokémon Ultra Moon net ná de herfstvakantie in de winkelrekken lag. Daarom klopte ik ’s avonds en ’s nachts overuren om zo snel mogelijk een vrij gevulde Pokédex te verzamelen, want het overaanbod aan Pokémon met diverse legendarische beestjes uit vorige releases smaakte constant naar meer. Dit was niet zomaar een Yellow- of Crystal-versie voor Moon en Sun, het ging veel verder dan dat.

Football Manager 2018

Doorgaans laat ik jaarlijkse franchises aan mij voorbijgaan, omdat ik sowieso te weinig tijd heb om té lang bij één bepaalde game stil te staan, laat staan een videospel waaraan amper iets veranderd is ten opzichte van vorige jaren. FM 2018 kreeg evenmin spectaculaire nieuwigheden, maar de coachverslaving kan zelfs daardoor niet worden onderdrukt. Bovendien speelt de kleedkamersfeer sinds dit jaar een bepalende rol – toch één doorslaggevende toevoeging - en zijn succesverhalen op veel positieve feedback en weinig relletjes gebaseerd; iets waar ik al langer rekening mee probeerde te houden werd nu plots essentieel. Ondertussen zit ik vijf seizoen verder en draait Carisle (een Engels ploegje waarmee ik altijd begin) bovenaan de Premier League mee. Spelers, bestuur en supports tevreden, en ikzelf natuurlijk ook.

Battle Chasers: Nightwar

Battle Chasers: Nightwar was een nieuwe RPG op een overvolle markt, maar wist zich op verschillende vlakken te onderscheiden. Een portie grinden en moeilijke momentjes overwinnen hoort erbij, maar in zijn totaliteit is dit een van de beste games die ik ooit gespeeld heb. Een ferm compliment voor een nieuwe IP, waarvan er ooit hopelijk een vervolg zal worden uitgebracht. De diepgang en complexiteit vormen een uitdaging, iets waar ik altijd naar op zoek ben en hoewel het geen Dark Souls-niveau is, heb ik me hier echt rot mee geamuseerd.

Yannick

Divinity Original Sin 2

Wie had gedacht dat een game van Belgische makelij ooit de titel 'spel van het jaar' voor mij ging verdienen. Ik was al grote fan van het eerste deel, dat barst van de nostalgische Baldur’s Gate-vibes, maar deze sequel slaat daadwerkelijk alles. Het briljante verhaal, de boeiende personages, de talloze memorabele dilemma's, de uitdagende en verslavende combat en de prachtige soundtrack dragen allemaal bij om één van de indrukwekkendste RPG-ervaringen aller tijden te beleven.

Horizon Zero Dawn

Deze game wist me sinds de aankondiging op de E3 te fascineren. De verwachtingen waren daarom ook al hoog gespannen, maar toch slaagde Guerrilla Games er glansrijk in daaraan te voldoen. De game ziet er beeldschoon uit, het universum is ontzettend boeiend en de gameplay is intens en vermakelijk van begin tot eind. Kortom: Horizon heeft alles in huis om als topgame bestempeld te worden en was daarom een no-brainer in mijn top 3-lijstje.

Resident Evil 7

Uit kleine gamescom-impressies kon ik al opmaken dat dit Resident Evil-deel weer de goede richting uit ging gaan, maar ik had nooit gehoopt op zo'n ijzersterke survival-horroriteratie. De game keert terug naar de roots van Resident Evil om één van de beste ervaringen van de franchise in de reeks voor te schotelen. Eng, gevuld met boeiende personages en intrigerende puzzels, een typische schaarste aan munitie en ook één van de meest immersieve VR-ervaringen die op de markt te vinden is. Kom maar op met deel 8!

De enige echte PRAGA

Horizon Zero Dawn

Dat het Hollandse Guerrilla Games weet hoe het steengoede games moet maken, dat bewees het eerder met de Killzone-franchise. Met Horizon: Zero Dawn ging de studio nog een stap verder. Het creëerde een boeiende spelwereld, met een al even boeiende verhaallijn en dit alles in een fantastische, verrassende setting. Dat daarbovenop de graphics en de audio ook van de bovenste plank waren, maakt van deze titel een absolute must-play voor elke PS4-bezitter.

Ghost Recon Wildlands

Ik ben al van in den beginne fan van de Ghost Recon-franchise, en deze game mocht dus niet ontbreken in mijn speellijst. Een absolute aanrader in co-op, maar aangezien ik de eer van het uitschakelen van Colombia’s meest beruchte drugskartel alleen wilde opstrijken, koos ik ervoor om de game alleen te spelen. Dankzij het uitgekiende controlesysteem en de diversiteit aan gameplay en missies genoot ik van elke seconde die ik doorbracht temidden van mijn ghosts.

Resident Evil 7

Ik ben een absolute angsthaas wanneer het op horrorspellen aankomt, maar deze game wist me zo te intrigeren dat ik hem moest en zou spelen. Het angstzweet brak me meer dan eens uit, angstkreten vulden de woonkamer (terwijl mijn vrouw televisie zat te kijken) en mijn hart ging regelmatig in overdrive. Om maar te zeggen dat deze game wanneer het op setting en sfeer aankomt in de bovenste schuif ligt. Ik beet door en kweekte al spelend stalen zenuwen, een tikker van beton en met resultaat: die verrekte Baker-familie zal, zolang ik leef, niemand meer terroriseren.

Andere games die ik dit jaar nog wist te smaken zijn Assassin’s Creed: Origins, Middle-earth: Shadow of War, Hellblade: Senua’s Sacrifice, PUBG en Wolfenstein II: Shadow of the Colossus.

Wat onze redactie betreft lijkt Horizon Zero Dawn de absolute GOTY-winnaar te zijn. Ook Mario en Link presteerden goed, vele andere games kwamen eveneens in de bovenste schuif te liggen, om maar te concluderen dat 2017 een fantastisch gamejaar is geweest. 2018 zal uit haar pijp moeten komen!

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments