OMEN op gamescom

"Weg met de agressieve designs en zwart-rood kleurenpallet"

do 29/08/2019
Lazlo
0 reacties

Je kan het traditie noemen. Hewlett Packard nodigde 9lives de voorbije gamescom uit om op een uurtje alle nieuwe gamestechnologie uit haar stal te presenteren. Zoals gewoonlijk overladen de product managers van de HP-gamingafdeling me met hopen boeiende technologie waar je de komende maanden naar kan uitkijken. Dit is wat mij opviel tijdens hun gamescom 2019 presentatie.

OMEN als levensstijl

Games spelen is intussen al een tijdje geen hobby voor een select groepje diehards meer. Dat erkent HP in een herlancering van haar Omen-merk. Weg met de agressieve designs en zwart-rood kleurenpallet. Wie nu naar het OMEN-merk kijkt, krijgt een frisse wit-oranje-purperen look voorgeschoteld. Met deze redesign mikt HP op het creeëren van een lifestyle-merk.

Denk aan meer OMEN-branded randmateriaal, zoals rugzakken en opbergetuies. Daar bovenop kunnen Amerikaanse gamers binnenkort aan de slag met het HP Reward-programma, waarin het spelen van bepaalde games voor een specifieke tijd resulteert in het verdienen van third party-beloningen. Wat dacht je van korting bij Pizza Hut na een tiental uurtjes Overwatch spelen? Als het programma een succes blijkt in de US, kunnen we in de loop van volgend jaar misschien ook een gelijkaardig concept in Europa verwachten.

HP OMEN als leerkracht

Het Rewards-programma wordt één van de nieuwste toevoegingen aan het OMEN Command Center. Voor wie nog nooit een OMEN-toestel gebruikte: het Command Center is de software die als centraal zenuwstelsel van je OMEN-toestellen fungeert. Je kunt er het patroon van de LED-lichtjes van je OMEN-toetsenbord in programmeren, of de geluidscalibratie van je OMEN-gaming headset tweaken. Die bovenstaande features worden voortdurend getweaked. Zo kun je nu calibratiepresets selecteren voor de Omen Mindframe headset, of de backlights van je mechanisch toestenbord zodanig instellen dat je de relevante knoppen per game kunt laten oplichten in een andere kleur.

Het Command Center biedt je nu ook een gecumuleerde games library die alle titels uit bijvoorbeeld jouw Steam en Origin-account samen weergeeft. De gekste toevoeging is echter een coaching feature, gesteund door de technologie van MOBAlytics, waarin het programma bijvoorbeeld je speelstijl in League of Legends analyseert, die data tegenover de input van andere games vergelijkt, en je dan tips geeft over hoe je gericht kunt verbeteren.

Nieuwe iteratie OMEN-laptops

Natuurlijk gaat een bezoekje aan HP op gamescom voornamelijk over de echte gaming hardware die je binnenkort kan aanschaffen. Het meest opvallende toestel op dit vlak is zonder twijfel de OMEN X 2S. Die 2S van deze laptop staat, geloof het of niet, voor 2 screens. Nee, je krijgt geen tweede 17” blaft van een scherm bij je ene openklapbare standaardexemplaar. De ontwerpers hebben een klein tweede schermpje boven het toetsenbord geplaatst dat meerdere functionaliteiten kan hebben. Net als een normaal tweede scherm kun je het eerste mirroren, of uitbreiden. Jammer genoeg is het daar zo goed als zeker te klein voor. Het interessantste is dat je een deel van je hoofdscherm kunt capturen en dan op het kleine schermpje tonen. Handig in-game voor bijvoorbeeld het apart weergeven van je munitie in shooters, of de mini map in MOBA’s. Misschien eerder een gimmick, maar wel fijn om mee te experimenteren.

OMEN wil aan al jouw gamingnoden voldoen.

Naast de OMEN X 2S krijg je ook de volgende iteratie op de standaard OMEN X-laptop. Hier zie je voornamelijk de vernieuwing in design van de OMEN-producten opduiken. Wie de standaard OMEN X-laptop van uiterlijk kent, weet dat de laptop het harde zwart-rood design altijd sterk vooruit droeg met carbon afwerking. De nieuwste iteratie geeft - eindelijk - de optie tot een minder opzichtig, meer strak zwart design. De vormfactor blijft grotendeels wel bewaard, al is de vernieuwde versie een tikje dunner en voornamelijk een pak lichter. Dat komt doordat het ding binnenin een lichte metale chassis heeft, wat een pak beter is op vlak van verkoeling van de laptop zijn organen. Een aangename bonus is dus ook de afname in grammen. Wie toch meer voor de traditionele, opzichtige OMEN-look wil gaan, krijgt gelukkig ook nog steeds die optie. Dezelfde laptop komt namelijk in beide uitvoeringen. Op vlak van visuals kun je deze laptop ook in twee uitvoeringen kopen. Zo heb je de OLED-uitgave, met haarscherp beeld, meer gericht op creators zoals video editors en fotografen. Anderszijds heb je het standaard display dat dan weer een refresh rate van 240Hz haalt voor de hardcore gamers.

Voor ieder wat wils met Pavilion

HP heeft maar al te goed begrepen dat niet iedereen duizenden euro’s wil neertellen voor de nieuwste RTX-graphics card en een high end Core i9 processor. Vorig jaar kreeg ik al de eer de HP Pavilion 15 te testen. Die Pavilion-reeks wordt de komende maanden uitgebreid met enkele andere budgetvriendelijke computers. Enerzijds krijg je een nieuwe desktop die begint vanaf € 599. De krachtigste versie van deze desktop heeft een meer dan degelijke RTX 2060 SUPER of RTX 2070 onder de motorkap. Door een nieuwe samenwerking met AMD komt deze computer in twee vormen: met een Ryzen-processor, of met een Intel-processor. De eerste uitgave is hierin een vijftigtal euro’s goedkoper.

De HP showcase werd zoals steeds weer overladen werd door bakken vol coole dingen.

Hetzelfde kun je zeggen over de nieuwe generatie Pavilion 15 gaming laptop. Deze vernieuwde uitgave van dezelfde laptop die ik vorig jaar testte heeft hetzelfde gelikte design en stevige bouwkaliteit, dat je nu ook kunt aankopen met een AMD Ryzen 5 of 7 processor als je niet voor de iets duurdere Intel 9th gen optie wil gaan. Het 1080p scherm komt in zowel een 60Hz als een 144Hz refreshrate-optie. Daar kun je op zijn best de capabele graphics van de GTX 1060Ti grafische kaart laten fonkelen. Een ideale on-the-road machine dus, maar verre van een vervanger voor die beefy desktop in je gaming room. Deze laptop haal je voor minstens € 799 in huis.

Andere coole dingen

Het moet gezegd dat de HP showcase zoals steeds weer overladen werd door bakken vol coole dingen. Zo lagen er maar liefst drie behoorlijk mooi ontworpen gaming rugzakken. Mijn persoonlijke interesse ging echter uit naar de nieuwste OMEN Mindframe Prime headset. Deze biedt je net als de vorig jaar gereleasete Mindframe dezelfde innovatieve koeltechnologie voor lange speelsessies. De earcups werden echter een tikje vergroot en zijn zachter, zodat het comfort verhoogt. Deze keer krijg je als klap op de voorpijl ook noise cancelation in het pakket, voor dezelfde prijs als zijn voorganger (€ 199).

Een close second qua coolheidsfactor is de Photon gamingmuis en apart verkrijgbare Outpost muismat. Die eerste heeft zo weinig lag dat hij even responsief en zelfs sneller is dan een gewone wired gamingmuis. Cooler is dat je de draadloze muis ook wireless kan opladen. Dat kun je dan weer doen met de Outpost muismat, die naast een ruim veld voor jouw muisbewegingen een latje voor Qi wireless charging vrijhoudt. Hier kun je naast de OMEN Photon ook bijvoorbeeld jouw smartwatch of smartphone mee opladen. De enige kanttekening die gemaakt moet worden, is dat je de muis niet kan chargen terwijl je speelt. Een volledige charge geeft je gelukkig om en bij de vijftig uur spelplezier. Meer dan genoeg, dus, voor meerdere speelsessies.

OMEN wil aan al jouw gamingnoden voldoen. Van de pc waar je op speelt tot de headset die tijdens het spelen jouw hoofd koel houdt terwijl het omgevingsgeluiden wegwerkt. Al spelende scoor je korting bij je favoriete fastfoodketen, waar je vervolgens heen kan met jouw OMEN laptop in je OMEN-rugzak. Met de kracht van het Command Center zet je tijdens jouw maaltijd jouw speelsessie gewoon verder, al dan niet door de gameplay van jouw desktop te streamen. Het is een mooi beeld dat HP opwerpt.