Nacon Daija arcadestick

"Geschikt voor vechtspelveteranen, eSporters én 'gewone' gamers"

ma 17/12/2018
Yannick
0 reacties

In de gaming-industrie evolueert alles razendsnel. Vroeger had je talloze games waarbij je als het ware worstelde met de ongemakkelijke en brakke besturingsmogelijkheden. Dezer dagen zijn de controllers haast het verlengde van je brein en je handen, en voelt de besturing van games aan als een tweede natuur. Een uitzondering zijn vechtgames, waarbij de allernieuwste games nog steeds vereisen dat je de D-pad op je controller serieus mishandeld om epische combo's uit te voeren. Een goede oplossing voor dit probleem is het aanschaffen van de Nacon Daija arcadestick.

Het eerste wat opvalt als je de controller thuis krijgt, is hoe groot het ding is. In tegenstelling tot andere controllers is de Nacon Daija gigantisch en tevens best zwaar, waardoor je de controller telkens op je benen moet laten rusten terwijl je aan het gamen bent voor een comfortabele ervaring. Dit is iets dat we gewoon zijn van arcadesticks, maar als je er zelf nooit één hebt aangeschaft zal dit onmiddellijk opvallen. Game je dus normaal liggend of lekker achteruit hangend, dan kan je best een iets actievere positie aannemen om met deze stick je favoriete vechtgame te gaan spelen.

Het design

Qua design is het interessantste aan de controller de customisable faceplate. Zoals je op de afbeelding hierboven kan zien, heb ik een unieke naar 9lives-aangepaste faceplate erbij gekregen die de controller onmiddellijk veel meer persoonlijkheid geeft. Niet alleen de faceplate, maar ook de kabels die richting de knoppen wijzen kan je zelf naar keuze aanpassen. Achteraan zit ook een klepje waar je de lange draad weg kan steken. Deze zal je wel altijd moeten aansluiten als je aan het gamen bent, draadloos is geen optie.

De Nacon Daija-arcadestick is perfect geschikt voor vechtspelveteranen en eSporters.

Het grootste minpunt is de plaatsing van de zijwaartse knoppen. Aan de rechterkant krijg je enkele extra toetsen die je zelden zal moeten gebruiken in vechtgames. We hebben het hier over options, R3 en L3 voor de PlayStaton-systemen en het touch pad bijvoorbeeld. Linksonder heb je ook langs beide kanten rode knoppen om de controller open te doen en een kijkje te nemen aan de binnenkant van de controller. Deze hadden beter bovenaan geplaatst geweest, want nu gebeurt het wel eens dat ik hier per ongeluk op druk terwijl ik de controller wil verplaatsen. Het gebeurt niet vaak maar als het dan prijs is, dan is dat best vervelend. Een kleine designfout?

De besturing

Het belangrijkste dan: hoe spelen je favoriete vechtgames nu met de stick? Er is geen twijfel over mogelijk dat vechtgames spelen een pak aangenamer en intenser wordt met deze controller. De joystick is ontzettend precies en zal je altijd de richting uitwijzen die je wil zonder dat je een D-pad moet mashen. Een kleine klik bij elke richting die je uitgaat geeft net genoeg feedback om je te laten weten hoe ver je moet draaien met je joystick om van richting te veranderen. De vechtknoppen die ernaast staan zijn bovendien groot genoeg en geven je dat echte arcadegevoel als je ze in topsnelheid achter elkaar zit in te rammen. Hoe intens je ook in de game zit, je zal geen ongemak of kramp voelen aan je handen. Ik heb de controller een paar keer uren achter elkaar gebruikt zonder enige last te krijgen, terwijl ik dat wel had bij sommige games op m'n gewone PS4-controller.

Mocht je voor het eerst met zo'n arcadestick spelen, dan zal het even wennen zijn. Alle schouderknoppen van de PlayStation zitten namelijk ook vanvoor deze keer waardoor je eerst zeker een viertal uurtjes zal moeten oefenen voor je de positie van alle knoppen een beetje onder de knie hebt. Hierna ga je alleen nog maar extra plezier beleven aan je arcade stick, waardoor dit een verwaarloosbaar irritatiepuntje is. Daarentegen waardeer ik wel enorm dat de stick compatibel is met zowel PlayStation 4, PlayStation 3 als pc. Zelfs je oude PS3-games kan je dus nog steeds spelen met deze controller.

Conclusie

De Nacon Daija-arcadestick is perfect geschikt voor vechtspelveteranen en eSporters. Ook mensen die net wat minder goed zijn in vechtgames zullen meer plezier halen uit hun vechtgames dankzij deze arcadestick. De prijs, zo'n 189 euro, is wel vrij hoog, maar iemand die veel uren in z'n vechtgames steekt, haalt die waarde daar wel uit. Het is in ieder geval enorm moeilijk om hierna terug te keren naar het spelen van Tekken of Soul Calibur met een gewone PlayStation-controller.