Na het bekijken van deze maffiafilms ben je helemaal klaar voor de Mafia Trilogy

Na het bekijken van deze maffiafilms ben je helemaal klaar voor de Mafia Trilogy

“As far back as I can remember I always wanted to be a gangster”

Zinnen uit maffiafilms als "I'll Make You an Offer You Can't Refuse" en "Say Hello to my little Friend", zijn al even legendarisch als de personages (en bijhorende acteurs) die ze uitspraken, namelijk Marlon Brando (Godfather) en Al Pacino (Scarface). Met de recente releases van Mafia II Definitive Edition en re-release van Mafia III, en de op stapel staande remaster van het originele Mafia, is dit dus het moment om je helemaal onder te dompelen in dat unieke maffiasfeertje dat onderstaande films in huis hadden. Wanna be a gangster? Stop dan met gamen, en bekijk onderstaande gangsterfilms! Of mag ik, gangster die ik ben, toch zeggen die gangstershit? 

Goodfellas

Onovertroffen gangsterklassieker van grootmeester Martin Scorsese. Robert De Niro, Ray Liotta, Lorraine Bracco. Allemaal spelen ze op een uitzonderlijk hoog niveau, maar het is Joe Pesci die met de film gaat lopen en helemaal terecht de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol in de wacht sleepte. Scorsese opende zijn hele trukendoos. Dat levert een waanzinnig hilarische, maar ook snoeiharde maffiaprent op boordevol iconische scènes, brutale momenten, fantastische dialogen (“As far back as I can remember I always wanted to be a gangster”), onvergetelijke vertolkingen, machtige muzieknummers en een toenmalig record van het woord ‘fuck’ in één en dezelfde film. Zovele jaren later blijft het nog steeds een mysterie dat Goodfellas de duimen moest leggen voor Dances with Wolves tijdens de Oscars.

 

 

The Godfather

Moeten we nog vermelden dat dit één ven de grootste monumenten uit de filmgeschiedenis is? Indien dit meesterwerk van Francis Ford Coppola een puzzel was, zouden alle stukjes perfect in elkaar passen. Alles klopt gewoon: de regie, het acteerwerk, de muziek, de montage, de vertelstijl, de dialogen – “I’m gonna make him an offer he can’t refuse’ – alles! Bijna 50 jaar na de release is dit nog steeds een even krachtig staaltje cinema dat nog steeds niet kon geëvenaard worden. Zelfs het woord 'meesterwerk' kan dit imposante familie-epos niet samenvatten.

 

 

The Godfather Part II 

Sequels die in de buurt komen of even goed zijn dan het origineel? Je kan ze op één hand tellen. ‘The Godfather Part II’ doet nog straffer. Deze monumentale brok cinema is misschien nog wel beter dan de eerste. Al Pacino levert zonder overdrijven één van de beste acteerprestaties aller tijden af als de koelbloedige maffiapatriarch Michael Corleone, die over lijken gaat om zijn misdaadimperium te beschermen. Robert De Niro is uitmuntend als de jonge Vito die arriveert in de Verenigde Staten en zich opwerkt tot een gerespecteerde maffiabaas. Het resultaat is een ongezien familie-epos dat kan wedijveren met de beste Griekse tragedies, Shakespeareaanse toneelstukken en iconische opera’s.

 

The Untouchables

Fantastische misdaadklassieker en één van de absolute meesterwerken van Brian De Palma. De film bulkt van de klasbakken – Kevin Costner! Sean Connery! Robert De Niro! Andy Garcia! - , bevat enkele fabelachtige zenuwslopende setups (de trappenscène, de baseball bat dinnerscène) en de soundtrack van Ennio Morricone is uitmuntend. En dan zwijgen we nog over de auto’s, de wapens, de locaties en de kostuums! Leuk detail: Sean Connery won voor zijn vertolking van agent Jim Malone zijn enige Oscar (voor Beste Bijrol) ooit.

 

 

Once Upon a Time in America 

Sergio Leone verdiende zijn strepen vooral met westernklassiekers als ‘Once Upon a Time In the West’ en de befaamde spaghetti-trilogie ‘A Fistfull of Dollars’, ‘The Good, the Bad and the Ugly’ en ‘For a Few Dollars More’, maar zijn magnum opus is dit waanzinnig ambitieus misdaadepos. Robert De Niro – wie anders? -  en James Woods spelen de hoofdrollen in een machtig kijkstuk van bijna 4 uur.

Ga er gerust even voor zitten, want deze film dompelt je helemaal kopje onder in de maffiawereld met ongeziene cinematografie, legendarische scènes, fantastische muziek van Ennio Morricone, prachtige kostuums en schitterende vertolkingen. Samen met ‘The Godfather’-films behoort deze gangsterprent tot het allerbeste in dit fascinerende genre. 

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments