Moeten we ons zorgen maken om deze games?

di 18/06/2019
Michael
1 reacties

Prijkt de E3 2019 bovenaan dat treurige lijstje der teleurstellende gameconferenties? Binnen 9lives zijn we het unaniem eens: vorige week loste de verwachtingen niet in. Games waarop iedereen hoopt waren afwezig en het enige consolenieuws dat we kregen is verre toekomstmuziek. Als je tot slot moet concluderen dat Keanu Reeves hét item van de show was, mag je met de pet op huilen. Wat de grote afwezigheden zoal waren? Ik gids je er snel doorheen.

Assassin's Creed Vikings

Ubisoft schiep zelf de verwachtingen gelinkt aan Assassin’s Creed Vikings. Sinds 2007 verscheen er elk jaar een nieuwe game binnen deze geweldige franchise. Dat elan hield de ontwikkelstudio niet minder dan elf jaar aan, maar 2019 zal het jaar van de uitzondering worden. Waar 2017 AC Origins opleverde en vorig jaar richting het Peloponnesisch strijdperk trokken, staat er voor dit jaar geen AC-release gepland. Deze algemene onthouding komt als een extra grote verrassing aangezien er in The Division 2 een gigantische easter egg opdook met een link richting een AC-game met Scandinavisch tintje. Ook vanuit interne bronnen kwam dezelfde boodschap, dus het is maar de vraag waarom Ubisoft deze reeds aanwezige hype niet heeft beantwoord.

Babylon's Fall

Tijdens de E3 van 2018 kondigde Square Enix met Babylon’s Fall het nieuwe project van ontwikkelstudio PlatinumGames aan. Die kennen we van, onder meer, NieR: Automata en dat schept meteen hoge verwachtingen. Bovendien werd als initieel releasedoel 2019 vermeld, maar sindsdien is het complete radiostilte. Ook de voorbije E3, toch de hoogmis van de aankondigingen, trailers en nieuwe informatie, leverde geen verrijking van onze kennis op. Door de teaser trailer van vorig jaar te ontleden kan je wat informatie over een alternatieve tijdlijn inwinnen, maar daar blijft het voorlopig bij.

 

Beyond Good & Evil 2

Aankondiging: E3 2017. Nieuwe beelden: E3 2018. Op Wikipedia omschreven als een ‘development hell’. Gelukkig prijkt de titel nog op Ubisofts eigen website, anders zou je beginnen geloven dat het ontwikkelproces op niets is uitgedraaid. Beyond Good & Evil 2 is een logische opvolger van de culthit uit 2003; een steengoed spel, dat vanuit commercieel standpunt flopte. Game director Michel Ancel schreef zoveel lore aan elkaar dat hij de eerste titel als het begin van een trilogie omschreef, maar de financiële domper maakte Ubisoft enorm twijfelachtig wat een sequel betreft. Uiteindelijk komt die er ook niet, daar Beyong Good & Evil 2 als prequel ontwikkeld wordt. Dat betekent concreet dat men vanaf nul is herbegonnen en dus niet kon teren op Ancels reeds uitgeschreven content teren.

 

The Elder Scrolls VI

Na de teleurstellend korte teaser trailer die de E3 van 2018 opfleurde, kregen we niets nieuws te zien over de volgende, volwaardige RPG binnen de Elder Scrolls-franchise. Enkele weken voor de start van de E3-conferentie die vorige week plaatsvond, meldde Bethesda zelfs geen aankondigingen over TESVI te zullen doen. Niet geheel onverwacht, want Starfield, de eerste nieuwe IP bij de ontwikkelstudio, krijgt onbetwistbare prioriteit en moet klaar zijn vooraleer we opnieuw richting Tamriel reizen. De resources voor TESVI zijn voorlopig met andere woorden zeer beperkt en mede daardoor hebben we het raden naar een eventuele locatie, mogelijke releaseperiode of enig andere informatie die de hype op gang kan brengen. Die zal zichzelf wel creëren bij de eerstvolgende trailer, die hopelijk in 2020 wordt losgelaten.

 

Harry Potter RPG

Zal de game nu Harry Potter: Magic Awakened of Magic Forever heten? Dat mag nog een discussiepunt blijven, maar het bestaan van een heuse Harry Potter RPG hoef je niet langer in twijfel te trekken. Het was een journalist van de BBC, nu niet meteen de eerste de beste omroep die haar credibiliteit zou riskeren, die de gelekte beelden aan een werknaam voor het videospel linkte. Warner Bros. liet de gelekte beelden, die de geruchtenmolen een versnelling hoger deden draaien, uiteraard offline halen, maar we weten toch enkele features. Zo zou de game zich in een negentiende-eeuwse toverwereld afspelen, een third-person RPG worden én uiteraard mag je studeren aan Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Meer informatie ontbreekt, maar we mogen ons wel opmaken voor een ongezien avontuur dat losstaat van bestaande verhaallijnen uit de boeken- en filmreeks.

SKATE 4

Ik hoop echt dat Electronic Arts zich bij SKATE 4 niet de kaas van het brood laat eten. De Tony Hawk’s Pro Skater-franchise werd door Activision professioneel de nek omgewrongen, en de gamende wereld snakt naar een nieuw skatespel. Toch blijft de aankondiging van SKATE 4uit. Vlak voor deze E3 sprongen plots de online servers van het derde spel weer online, maar volgens EA is dat op geen enkele manier met een aankondiging rond deze franchise gelinkt. De eerste twee games verbaasden vriend en vijand qua populariteit, en na PewDiePie’s interesse in de threequel moesten daar zelf exemplaren van worden bijgedrukt. Winstgevend zou nummer 4 sowieso worden, dus ik vraag me echt af wat EA weerhoudt dat ontwikkelproces in gang te trekken.

Starfield

Nieuwe informatie over TESVI ontbrak, vooral omdat Bethesda zich volledig op Starfield concentreert. Deze reis richting de ruimte betekent hun eerste nieuwe project binnen een tijdspanne van maar liefst 25 jaar, dus de zenuwen zullen sowieso hooggespannen zijn. Todd Howard himself gaf toe dat deze game al tien jaar in ontwikkeling is; eerst informele gesprekken, dan concretere ideeën en uiteindelijk het effectieve ontwikkelproces. Een jaar na de aankondiging lijkt er echter niet veel veranderd te zijn, want ook deze game was volledig afwezig tijdens de E3 2019. De game director gaf overigens mee dat we ook later dit jaar – denk gamescom, Paris Games Week of Tokyo Game Show – ons enthousiasme moeten temperen, het wachten zal minstens tot 2020 duren.

 

1reactie

Als Keanu voor jullie het hoogtepunt was, is dat inderdaad wel triestig.

Niks van deze lijst is een verassing. Starfield, Babylon's Fall en TES VI zijn voor 2021 ten vroegste. Skate4 is al jaren de nieuwe HalfLife3 en ze zijn nog niet eens klaar met AC:O.

Ik miste enkel Skull&Bones + BG&E2.

Rating:0