"Mijn vijf favoriete battle royale-games momenteel zijn..."

za 09/03/2019
Ard
1 reacties

Maart 2017. Net zoals de lentekrokussen in die periode uit het niets uit de grond sproten, werden pc-gamers die maand verrast door het fenomeen PlayerUnknown’s Battlegrounds. De game werd gesmaakt door enkele early adopters die het concept achter de game - wat we vandaag battle royale - noemen, gewoonweg geniaal vonden. De mode waarin er honderd spelers in een map worden gedropt om het vervolgens met elkaar onderling uit te vechten, is bijzonder basic, maar tegelijkertijd ook geniaal. Waarom kwam er niemand eerder mee op de proppen?

Vele anderen wimpelden het battle royale-genre af. “Het is maar een tijdelijk hype!” of “Opnieuw zo’n genre voor twaalfjarigen!” werd in het rond gejouwd. Vandaag is het genre niet meer weg te denken uit de game scene. Vele games ondersteunen de mode out of the box en ondertussen hebben enkele varianten zelfs onze smartphone verovert. Hoog tijd dus om even stil te staan bij de beste battle royale-games van het moment. Dit zijn mijn vijf favorieten battle royale-games!

1. PlayerUnknown’s Battlegrounds

PlayerUnknown’s Battlegrounds mag je zonder twijfel de godfather van het genre noemen. Oorspronkelijk ontstond de game uit een uit de hand gelopen uitbreiding voor ARMA 2 die vervolgens zijn eigen leven begon te leiden. Anno 2019 heeft de game het onderspit moeten delven voor andere battle royale-games zoals Fortnite en Apex Legends. Vooral het lange wachten op ondersteuning voor consoles en de extreem lange Early Access-periode zijn daarvoor grotendeels verantwoordelijk.

Hoe dan ook blijft PUBG het meest trouw aan het originele idee achter de battle royale-modus; iedere wedstrijd voelt aan als een strijd tussen leven of dood. Iedere keer dat je het loodje legt, voel je je echt vernederd met een lichte zweetgeur in de achtergrond. Ook gene kleurrijke toeters of bellen in de game; hier staan wapens, basic voertuigen en je lang genoeg verstoppen voor andere kapers op de kust centraal. Hoe dan ook verdient deze game het om je collectie te vervoegen; dit is een stukje geschiedenis. Een Chicken Dinner behalen is iets wat op iedere zelfrespecterende gamer zijn bucketlist staat. Waar wachten jullie op?

 

2. Fortnite

Fortnite kun je dan weer als het Enfant Terrible onder deze vijf games beschouwen. Aanvankelijk verscheen de game met één simpele Save the World-modus. Hierin was het de bedoeling een fort te bouwen, resources te verzamelen en zo lang mogelijk horden zombies te weren. Ik was vanaf dag één verlekkerd aan het cartoony stijltje, al viel de game toen wat tegen; ik had het al snel allemaal gezien in Save the World. Enkele maanden later besloot het team hun ontwikkelde engine te hergebruiken om een nieuwe modus/games te introduceren onder invloed van PUBG. En zo werd Fortnite Battle Royale geboren; een luchtige en ludieke variant in het Battle Royale-genre.

In tegenstelling tot PUBG zijn er hier wel degelijk toeters en bellen aanwezig. Zo werd het volledige bouwsysteem uit de Save the World-modus meegenomen in Battle Royale. Daarnaast probeert de ontwikkelaar de game constant boeiend te houden. Dit door nieuwe content, mysteries en nieuwe characters van tijd tot tijd in de game te knallen. Enkele voorbeelden zijn de geheimzinnige krater, de hilarisch winkelkarretjes en de recente schatkaarten. Ondertussen is Fortnite meer dan een game geworden; niet-gamers kunnen niet ontsnappen aan de schattige lamas, de aanstekelijke dansjes en de miljoenen streams en filmpjes op het wereldwijde web.

 

3. Realm Royale

Realm Royale zie ik dan weer als het kleine broertje van Fortnite. Opnieuw gaat het over een ludieke vertaling van het battle royale-concept, al zijn er enkele fundamentele elementen die van Realm Royale mijn favoriete battle royale-game maken. Zo werd het bouwsysteem uit Fortnite (waarvan ik echt niks bak) vervangen door een heus klassensysteem met spells waarmee ik persoonlijk liever mee aan de slag ga. Zo scharrel je de omgeving niet enkel rond naar wapens, maar ook naar de ultieme spell-combo om vijanden te vernederen. Ook zorgt het crafting-systeem ervoor dat je niet enkel afhankelijk bent van de lootkist-goden; ongebruikte wapens en spells kunnen worden omgevormd tot degelijke exemplaren in zogenoemde Forges.

Net zoals de voorgaande titels ontstond Realm Royale uit een andere moedergame; Paladins. Mocht je op dit punt al screenshots van de game hebben opgezocht en ontwikkelaar Hi-Rez Studios bijgevolg beschuldigd hebben van plagiaat, dan heb je het bij het verkeerde eind. Paladins heeft nu eenmaal de grafische stijl van Fortnite mee. Hoe dan ook is er één feature die iedere Battle Royale-game zou moeten hebben; de zogenoemde Revive Chicken. Sterf je namelijk in Realm Royale, dan verander je gedurende een twintigtal seconden in een bange kip. Slaag je erin de twintig (belachelijk lange) seconden al waggelend te overleven, dan keer je gewoonweg terug in het spel. Het systeem leverde meermaals hilarische taferelen op waarbij ik als kip de tegenstand telkens te slim af ben.

 

4. Apex Legends

Het ongeplande broertje in de familie is zonder twijfel Apex Legends. Geheel uit het niets, zonder marketing of grote banners, verscheen de game plots op de planken. Bij Respawn Entertainment waren ze namelijk ook niet blind voor het succes van PUBG in 2017. Tussen het ontwikkelwerk van Titanfall 2 en Titanfall 3 besloot de studio ook op een eigen battle royale-game te broeden. Er werd geëxperimenteerd met het bestaande Titanfall-concept, al leken de mechs niet meteen thuis te horen in een Battle Royale-game. Uiteindelijk werd voor een klassensysteem van infanterie gekozen waarbij spelers een specifieke rol (Offense, Defense, Support of Recon) op zich nemen.

Fundamenteel verschillend aan andere Battle Royale-games is het feit dat de één-versus-allen-modus hier niet aanwezig is; in Apex Legends doe je het in groepjes van drie. Bijgevolg ligt de focus hier helemaal anders; je moet als team zien te overleven, niet als individu. Door het feit dat je hier verplicht bent rekening te houden met je medespelers, gecombineerd met het diepgaande klassensysteem zorgt er meteen voor dat Apex Legends een stuk tactischer speelt dan voorgaande titels. Apex Legends is bijgevolg ook geen game die je je kleine broertje in een kwartier uitlegt; er is een leercurve aanwezig die merkelijk steiler is dan in voorgaande titels. Hoe dan ook lijkt Apex Legends het op spelersaantallen te winnen van alle andere games; in het eerste levensuur waren er reeds 2,5 miljoen spelers. Vandaag spreken we over 50 miljoen spelers.

 

5. Call of Duty: Black Ops 4

Call of Duty: Black Ops 4 is dan weer het zwarte schaap in dit rijtje. In tegenstelling tot de vier voorgaande games, beperkt het battle royale-gebeuren zich hier tot een modus in de omvattende game. Velen trekken dan ook snel de conclusie dat het Blackout-gedeelte uit Black Ops 4 geen volwaardige battle royale-game is. Niets is echter minder waar; de modus is er één waarvan ik als puber in het Modern Warfare 2-tijdperk alleen maar kon dromen. Het is uiteraard wel zo dat spelersaantallen hier wel stukken lager liggen; niet alleen heeft Blackout concurrentie van andere Battle Royale-games, ook in Black Ops 4 zélf zijn er andere modi die spelers kunnen interesseren.

Net zoals PUBG is Call of Duty: Black Ops 4 geen gratis game met optionele aankopen. In tegenstelling tot PUBG ligt de aankoopprijs van het Black Ops 4-schijfje wel wat hoger, wat de spelersaantallen ook niet ten goede komt. Hoe dan ook is het een leuke toevoeging als je de typische multiplayer of de zombie-modus wat beu bent gezien. Heb je de game in de kast staan, dan is er geen reden om Blackout niet te spelen. Ga je de game in huis halen voor de battle royale-modus, kijk dan toch even naar de alternatieven voor je je zuurverdiende centen spendeert.

 

Wie in 2017 beweerde dat battle royale-games een tijdelijk hype waren, zat er serieus naast. Het battle royale-gebeuren mag voor mijn part als een volwaardig genre worden beschouwd, iets wat het bovenstaande lijstje aan toptitels alleen maar bevestigt. Ikzelf geniet de voorkeur voor het atypische Realm Royale. Wil je eerder terug naar de kern van de zaak, dan is PUBG jouw game. Laat je je liever meeslepen door de Twitch-, YouTube- en Reddit-community dan zijn Fortnite en Apex Legends momenteel absolute nummer één. Blackout sluit het lijstje af met een gezonde afwisseling in het typische Battle Royale- én Call of Duty-gebeuren. Hoewel deze games stuk voor stuk rasechte Battle Royale-games zijn, zijn er steeds accenten die van iedere game iets geheel anders maken. Probeer ze gewoonweg allemaal uit en wie ontmoeten we elkaar op het slagveld!

1reactie

Waarom kwam er niemand eerder mee op de proppen?

H1Z1 en The Culling? Die waren er reeds in 2015. Ook in Minecraft(mod gebaseerd op de Hunger Games) was het al heel populair voor PUBG. Het is pas mainstream geworden in 2017 met PUBG en Fortnite.

Rating:0