Microsoft Windows & Devices Day

Hands-on met de Surface Studio en Laptop van Microsoft

vr 19/05/2017
Praga
0 reacties

Op de Windows & Devices Day die deze week in Vilvoorde plaatsvond pakte Microsoft vooral uit met zijn nieuwste hardware. We konden er – voor het eerst in België – aan de slag met de spraakmakende Surface Studio en Surface Laptop, en zagen onze kans schoon om met de HoloLens nog eens wat hologrammen te bepotelen.

De Surface Studio is de allereerste desktop-pc van Microsoft. Het all-in-one ontwerp doet sterk denken aan de iMac, maar er zijn toch behoorlijk wat verschillen. Neem nu het scherm van liefst 28-inch: dat is niet alleen aanraakgevoelig (eat that, iMac) maar kan dankzij het ingenieuze kantelmechanisme ook als tekentafel worden gebruikt. Microsoft mikt met dit toestel dan ook voornamelijk op ontwerpers, tekenaars en andere digitale creatievelingen. Mensen zoals de befaamde illustrator Musketon (Bert Dries) die de mogelijkheden van het apparaat ter plekke kwam demonstreren. Voor hem lijkt de Surface Studio alvast geen geheimen meer te kennen, het was alsof hij nooit anders gedaan had.

Intuïtieve draaischijf

Microsoft levert de pc compleet met een Surface-pen met meer dan duizend niveaus van drukgevoeligheid en – aan de andere kant – een gummetje. Maar de grootste blikvanger blijft toch de Surface Dial, een schijfvormige controller om op een meer intuïtieve manier te navigeren en te zoomen. Wanneer je de Dial op het scherm van de Studio legt verschijnt er automatisch een interface omheen die geoptimaliseerd is voor het programma dat je op dat moment gebruikt. In Photoshop kan je op die manier bijvoorbeeld de kleur en grootte van je penseel aanpassen zonder dat je de pen van het scherm hoeft te halen. Op andere momenten gebruik je de Surface Dial dan weer gewoon om het volume te regelen of de helderheid van het scherm aan te passen. Heb je het gadget niet echt nodig, prijs jezelf dan gelukkig: het ding kost een stevige 100 euro.

De Surface Studio zelf is – uiteraard – ook niet bepaald goedkoop. Prijzen beginnen bij zo’n 2.999 euro. Je hebt gelukkig nog even de tijd om te sparen, want voorlopig is de computer alleen verkrijgbaar in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Over een Belgische lanceerdatum is nog niets geweten.

Alcantara-stofje

Wel zeer binnenkort verkrijgbaar bij ons, vanaf 15 juni om precies te zijn, is de nieuwe Surface Laptop. Deze stijlvolle 13,5-inch notebook moet de concurrentie aangaan met de populaire MacBook Air, maar legt toch een aantal eigen accenten. Het meest opvallend, rond de toetsen en het touchpad, is de afwerking in Alcantara-stof! Dat voelt heerlijk zacht aan en ziet er bovendien geweldig uit. Het stofje is speciaal behandeld om mors- en vlekvrij te zijn – de koffiedrinkers onder ons weten waarom. Uiteraard beschikt ook deze telg uit de Surface-familie over een aanraakscherm, waarvoor ditmaal zelfs extra duurzaam Corning Gorilla Glass 3 werd gebruikt.

De Surface Laptop is meteen ook een van de eerste computers die standaard wordt uitgerust met Windows 10 S. Deze aangepaste versie van Windows 10 Pro moet ervoor zorgen dat de notebook gedurende zijn hele levensduur snel en krachtig blijft presteren. Omdat computers gaandeweg vooral trager worden door het ongebreideld installeren van allerlei software, kan je op een Windows 10 S-toestel uitsluitend apps downloaden uit de Microsoft Store. Gebruikers die dat een te grote aderlating vinden kunnen op elk moment upgraden naar Windows 10 Pro – een klusje dat volgens Microsoft niet langer duurt dan tien minuten. Voor Surface Laptop-kopers is zo’n upgrade tot eind 2017 gratis, daarna kost de ingreep 49 euro. Niet onbelangrijk: je kan de upgrade daarna niet meer terugdraaien.

Prijzen van de Laptop gaan van € 1.149 voor het instapmodel (Intel Core i5, 4 GB RAM, 128 GB opslag) tot € 2.499 voor de krachtigste uitvoering (Core i7, 16 GB RAM, 512 GB). Verwar deze lichte en dunne notebook overigens niet met de Surface Book. Die ‘ultieme’ laptop van Microsoft komt ook naar België op 15 juni, maar omdat sommige modellen intussen alweer dateren van oktober 2015 lijkt het aannemelijker dat het om de opvolger gaat. De Surface Book 2 is officieel nog niet aangekondigd, maar zie: op 23 mei is er in Shanghai ‘toevallig’ een groot Microsoft-event. Wordt vervolgd, met andere woorden.

Hologrammen

En dan was er zoals gezegd nog ons momentje met de HoloLens, Microsofts Mixed Reality-bril die op verbluffende wijze hologrammen voor je neus tovert. De combinatie van Augmented Reality met de werkelijkheid zorgt voor een compleet andere ervaring dan bij de HTC Vive of PlayStation VR, die op de een of andere manier heel natuurlijk aanvoelt. Of misschien zagen we gewoon al veel te veel sciencefictionfilms – dat kan ook. Veel nieuws viel er op de HoloLens-stand evenwel niet te rapen: het hebbeding is sinds eind vorig jaar in een handvol Europese landen te koop, maar het ziet er niet naar uit dat de bril snel naar België komt. Je zou natuurlijk in Duitsland of Frankrijk kunnen gaan shoppen, maar zorg dan wel voor een goed gevulde portemonnee: de prijs bedraagt € 3.299.

Is dat toch een beetje boven je budget? Dan zijn er gelukkig altijd nog de filmpjes!

Geschreven door multimedia-expert Michel Van der Ven.