s
r

May the Fourth: dit zijn de 10 beste Star Wars-games aller tijden

May the Fourth: dit zijn de 10 beste Star Wars-games aller tijden

Voor heel wat mensen is 4 mei een ‘gewone’ dag. Al ligt dat in tijden van COVID-19 misschien net iets anders omdat vandaag ook een aantal coronamaatregelen versoepeld werden. Maar goed, minstens even belangrijk is het feit dat het vandaag ook Star Wars-dag is! May the 4th (Fourth/Force), weet je wel? Nee? Geen probleem, wat je moet weten: we vieren vandaag George Lucas’ Star Wars-saga en als gamer komt onderstaand overzicht van beste Star Wars-games dan wel eens van pas.

Star Wars Episode I: Racer (1999)

(Microsoft Windows, Nintendo 64, Game Boy Color, Mac OS, Dreamcast, Nintendo Switch, PlayStation 4)

Twee decennia geleden verscheen Star Wars Episode I: The Phantom Menace in de cinemazalen. Een van de strafste momenten uit deze film blijft voor heel wat fans de nagelbijtende podrace van Anakin Skywalker. De verwachtingen om hier een coole racegame van te maken werden zodanig ingelost dat je de film eindelijk met iets positief kon associëren. Deze game past perfect in het rijtje van andere racegames zoals WipEout en F-Zero X. De personages, de geluidseffecten van de motoren en het snelheidsgevoel bezorgen je de echte Star Wars-feel. Het was overigens voor die tijd de ideale afleider voor dat andere Nintendo 64-pareltje: GoldenEye.

Super Star Wars (1992)

(SNES) 

Wist je dat Han Solo in zijn vrije tijd rondvliegt met zijn jet-pack? Dat is toch wat Super Star Wars ons wil doen geloven. In 1992 kwam deze 2D-game uit op de Super Nintendo. Het verhaal volgt de storyline van Star Wars IV: A New Hope, en je hebt controle over Luke, Han of Chewie met hier en daar een kleine, amusante afwijking. Naast met je blaster schieten of je lightsaber draaien moet je enkele race-missies voltooien, die voor een leuke afleiding zorgen. Wel opvallend, maar daarom niet slecht, deze game heeft een enorm hoge moeilijkheidsgraad. The Force is strong in this one!

Star Wars Battlefront (2004)

(PlayStation 2, Microsoft Windows, Xbox, Mac OS) 

Een game met hoge verwachtingen was Star Wars: Battlefront. De gameplay van het toen populaire Battlefield 1942, overgoten met Star Wars-saus, hoe kon je toen niet enthousiast zijn? Het resultaat mocht er zijn, dit was veruit de mooiste Star Wars-game tot dusver. Je hebt net het gevoel alsof je in de eerste trilogie bent terecht gekomen. Alle geluidseffecten van de films zijn aanwezig, voertuigen zien er gebruikt uit en net notenarsenaal van John Williams doet menig fan een traan wegpinken. Battlefront is echter exclusief een multiplayer ervaring. Spijtig want deze titel had het potentieel voor een epische single player modus.

Star Wars Jedi Fallen Order (2019)

(Windows, PlayStation 4 en Xbox One)

Door de jaren heen werd de Star Wars-franchise aangedikt met enkele sterke titels en deze Star Wars: Jedi Fallen Order is er daar eentje van. De game voelt een beetje aan als “The Force Unleased”, uit 2008, maar dan op alle vlakken geperfectioneerd. Naast het onderbouwen van je lightsaber skills is er ook enige Lara Croftiaanse-intelligentie nodig in het ontrafelen van puzzels. Daardoor is de gameplay zeer uitdagend maar tegelijk entertainend. De werelden zijn fabelachtig mooi afgewerkt waardoor je midden in de actie zit. Een game die iedere Star Wars-fan moet gespeeld hebben.

Star Wars: The Old Republic (2011)

(Microsoft Windows)

Een MMORPG waarbij je niet een doorgewinterde orc of trol moet zijn is natuurlijk een goede reden om deze game een kans te geven. Je hoeft zelfs geen supergrote Star Wars-geek zijn om te kunnen genieten van de goed onderbouwde verhaallijnen. Het zit gewoon allemaal netjes in mekaar. Heb je zin om een halfuurtje te spelen? Besef dan dat je je ganse namiddag kwijt bent. Al is het maar om te liggen prutsen aan je persoonlijke lightsaber. Zo cool!

Star Wars Knights of the Old Republic (2003)

(Xbox, Microsoft Windows, MAC OS X)

Als je houdt van een sterke verhaallijn is deze Star Wars Knights of the Old Republic of kortweg ‘KOTOR’ een must-have voor elke Star Wars-fan. Deze RPG bevat ook nog voldoende sidequests die de speelduur alleen maar ten goede komen. Een andere verdienste van KOTOR is dat je geen dag moet slijten aan tutorials voltooien. Je start meteen in de actie en dit went makkelijk. Neem ook zeker je tijd voor de game want alle acties die je neemt kunnen zowel positief als negatief uitdraaien voor het verdere verloop van het verhaal.

Star Wars Jedi Knight 2: Jedi Outcast (2002)

(PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox, Microsoft Windows, Nintendo GameCube, Mac OS)

Alle wapens van het Star Wars-universum op een rijtje gezet blijft de lightsaber natuurlijk het coolste om te controleren. Helaas werd dit wapen in andere games vaak geassocieerd met button bashing. Hier is waar Jedi Kinght 2: Jedi Outcast zich onderscheid van de rest. Het is namelijk de bedoeling dat je ettelijke uren spendeert aan training vooraleer je klaar bent om de Sith in de pan te hakken. De animaties komen een beetje houterig over, maar de geweldige gameplay maakt alles goed. Naast de single player en klassieke multiplayer campagnes bevat de game nog een leuke modus genaamd “Jedi-Master”. Hierin moet je als eerste de enigste lightsaber proberen bemachtigen waardoor je vrijwel onoverwinnelijk wordt. De andere spelers moeten je dan proberen te verslaan om zelf een master te kunnen worden.

Star Wars Rogue Squadron 2: Rogue Leader (2001)

(Nintendo Gamecube)

Toen de Nintendo Gamecube destijds uitkwam was dit één van hun paradepaardjes bij de launch. Menig PlayStation-bezitter was zich dan ook in de haren aan het krabben als duidelijk werd dat deze titel exclusief voor Gamecube was. Het openingslevel waarbij je in je X-Wing de finale speelt van Star Wars IV: A New Hope was zo visueel aantrekkelijk mooi dat je er slapeloze nachten van kreeg. Alle epische veldslagen, voorzien van de officiële geluiden en voertuigen, zorgden ervoor dat je de levels meerdere keren opnieuw kon spelen. Gelukkig ook want op basis van je score kon je dan nog eens bonusinhoud vrij spelen, waaronder de TIE Fighter van Darth Vader. Kwijl.

Star Wars: Republic Commando (2005)

(Microsoft Windows, Xbox)

Volgens Star Wars-fans één van de beste Star Wars-games gemaakt. In deze first-person shooter kruip je in de huid van een kapitein van de Elite Republic, een titel waar velen van watertanden. De verhaallijn geeft meer uitleg over de clones en is eigenlijk een prelude op Episode III. De game is gebaseerd op dezelfde engine als Halo 1 en 2 en dat merkt je aan de gameplay en graphics. Een gouden tip voor je aan het spel start is de gevoeligheid van je cursor een beetje te verlagen. Deze staat standaard nog veel te hoog. Een must-have voor de fans van de Clone Wars.

Star Wars Battlefront 2 (2017)

(PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows)

Een game die je de kans geeft om te kiezen uit personages als: Anakin Skywalker, Darth Vader, Darth Maul, Yoda, Jango Fett, General Grievous en ga zo maar door. Je krijgt toegang tot alle bekende ruimtevoertuigen die getoond worden tussen de films Episode I en Episode VI. De game zorgt voor een ongeziene en boeiende overgang tussen de films Return of The Jedi en The Force Awakens.

Hieronder nog een extraatje voor de echte Star Wars-fans!

 

4 reacties

De beste Star Wars game ever Tie Fighter vergeten ?

Rating:1

Republic Commando zou ik als SW fan nooit in deze lijst gezet hebben. Worst game ever. Vervang maar door Shadows of the Empire.

En zoals Marduk zei hoort Tie Fighter zekers ook in deze lijst thuis.

Rating:0

Zo zwaar Star Wars Galaxies vergeten. Was mijn eerste MMORPG en zo'n goeie herinneringen aan en beste community ooit. Will never forget!

Rating:0

Toch redelijk zeker dat "Star Wars: Republic Commando" met Unreal engine is gemaakt :)

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments