Mario Kart Live: Home Circuit

Mario Kart Live: Home Circuit

Mario wordt dit jaar 35 jaar en dat moet gevierd worden zeggen ze bij Nintendo. Als leeftijdgenoot van de immer goedgemutste en sexy besnorde ex-loodgieter ben ik ook met hem opgegroeid en heb ik warme herinneringen aan de tijd die ik met hem spendeerde toen ik een NES-console kreeg voor mijn verjaardag. Om deze feestelijke gebeurtenis kracht bij te zetten bracht Nintendo tevens enkele 3D-games opnieuw uit. Maar de Japanse ontwikkelaar had nog enkele verrassingen in de pijplijn waaronder Mario Kart Live: Home Circuit. Ik mocht, samen met mijn kinderen, aan de slag met deze unieke game/speelgoed. En wie het meest enthousiast was om dit uit te testen, laat ik trouwens graag in het midden…

Het installeren gaat net zo makkelijk als Nintendo beweert. Je opent de doos, haalt de kart eruit, die je best eerst helemaal oplaadt met de bijgeleverde USB-kabel, en start je Nintendo Switch op. De game zit niet in de doos, wat jammer is voor verzamelaars, maar moet je downloaden in de Nintendo eShop.

3,2,1... start!

Eens je de software hebt opgestart word je gevraagd om de QR-code die op je scherm verschijnt in te scannen met de ingebouwde camera op de kart. Na enkele seconden verschijnt er in het groot ‘Verbonden!’ op je scherm en kan je van start gaan. Na een korte tutorial over hoe de controls werken, hetzelfde als de ‘normale’ Mario Kart, is het tijd om je eerste circuit te bouwen. Het valt trouwens op dat de Kart best compact is met zijn lengte van 20cm.

Mario Kart Live: Home Circuit kost je al snel 100 euro.

Potje digitale verf

Dit circuit opbouwen doe je door middel van de vier poortjes die Nintendo meelevert in de kartset. Deze vouw je snel en eenvoudig in elkaar en je merkt dat ze hier de mosterd hebben gehaald bij de Nintendo Labo-games. Alleen moet er hier niet zoveel geplooid worden. De poortjes vallen wél wat forser uit. Ze zijn niet heel erg hoog, maar wel vrij breed: 70cm.

Niet geheel onlogisch eigenlijk. Als je met meerdere karts wil rijden, heb je wel wat ruimte nodig onder de poorten. Eens je de poortjes in elkaar hebt gezet, is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. Wij schoven de stoelen aan de kant en maakten al snel een eerste circuit dat door de huiskamer, eetkamer en keuken liep.

Het uittekenen van een circuit is enorm eenvoudig. 

Het uittekenen van een circuit is enorm eenvoudig, je zet de poortjes doorheen je huis waarna Lakitu een dosis digitale verf op je virtuele kart giet. Daarna rij je van poort naar poort om een circuit te tekenen. De software gebruikt deze poortjes als referentiepunten om daartussen het circuit digitaal te renderen. Het viel mij trouwens wel op dat je best niet teveel ruimte laat tussen twee poortjes. Want de game heeft dan wel wat moeite om de baan correct weer te geven.

Bij ons eerste circuit was er een lang recht stuk dat na drie ronden door de keukenkasten liep. En hoe hard mijn zoon ook probeerde, de fysieke kart weigerde, gelukkig, door mijn kasten te rijden. Je hebt trouwens wel wat ruimte nodig om optimaal te kunnen genieten van de game. Nintendo geeft hier als advies om ruimte te voorzien van minstens 3m op 3,7m.

Wie scheurt daar door mijne living?

Genoeg variatie aanwezig

Eens je een circuit hebt gebouwd, kan de echte pret beginnen. Want op basis van dit circuit, dat je logischerwijs elke keer moet uittekenen als je de game opstart, kan je Grand Prix races gaan rijden. Wordt dat dan niet saai na een tijdje, hoor ik jullie denken? Ja en neen. Nintendo heeft er alles aan gedaan om de verschillende races zo uitdagend en gevarieerd mogelijk te maken. Dit kunnen ze dus niet door de layout van het circuit aan te passen, maar door in te spelen op wat er op en naast het circuit te beleven valt.

Zo rij je onder andere door een onderwaterwereld, regenweer, een lava lekkende wereld en zelfs een 8-bit wereld waarin Goomba’s je het leven zuur maken. Er zijn natuurlijk nog veel meer werelden te ontdekken, maar die hou ik nog voor mezelf. Want een deel van het plezier zit hem in het ontdekken van deze werelden. En als je jouw layout beu bent tijdens een Grand Prix? Dan kan je simpelweg een nieuwe uittekenen!

Er zijn natuurlijk ook de verschillende snelheidsklassen waarin je kunt racen. Je start bij 50cc of 100cc, maar je kan ook de snellere klasses vrijspelen. En ik kan je zeggen dat de 200cc klasse best snel gaat!

Verkleedfestijn

Je hebt er alle baat bij om zoveel mogelijk races te rijden en muntjes te verzamelen. Met die muntjes speel je extra cosmetische upgrades vrij. Zo reed ik al snel rond in een virtuele bulldozer met Mario in zijn gekende Mario Maker-outfit achter het stuur. Zo zijn er nog tientallen te verzamelen, wat ook weer ten goede komt aan de variatie van de game.

Andere zaken die je vrijspeelt zijn voorwerpen waarmee je de poorten kan pimpen wanneer je zelf een circuit bouwt. In de Grand Prix-races is het Nintendo dat voor de variatie en inkleding zorgt, maar in een Tijdrace of een Eigen Race is het aan jouw inspiratie om een zo uitdagend mogelijk circuit te maken. Je kunt kiezen welk type poort je de game laat weergeven, of er power-ups te rapen zijn of dat er net een obstakel onder de poort ligt. De mogelijkheden zijn legio. Mijn kinderen vonden het geweldig om na enkele Grand Prix-races zelf een circuit te bouwen en zelf in te stellen hoe moeilijk de baan werd.

Boosten maar!

Net zoals in de klassieke Mario Kart-games zitten er natuurlijk ook power-ups in de game. En deze werken ook de in realiteit verrassend geweldig. In de eerste plaats is de besturing van de kart heel goed. Hij reageert snel en accuraat op de inputs die je geeft op je Switch. Er is een kleine vertraging merkbaar als je er echt op let, maar ik kan je verzekeren dat dit zeker geen invloed heeft op de gameplay zelf.

Wat wél invloed heeft zijn de power-ups die je kunt verzamelen. Paddenstoelen geven je effectief een snelheidsboost terwijl schildpaddenschilden en bananenschillen ervoor zorgen dat je kart enkele seconden stil komt te staan. Wanneer je alleen speelt heeft dit niet zo’n geweldige impact op je virtuele tegenstanders. Maar wanneer je met meerdere spelers speelt, zal dit zeker een impact hebben omdat je zo extra fysieke obstakels krijgt tijdens de race. En niets houdt je tegen om zelf obstakels, in de vorm van doosjes of schoenen, neer te leggen op het circuit.

Volle gas onder de zetel door zegtem.

Die verdomde (virtuele) zijwind

Een ander aspect dat invloed heeft op de besturing van je wagen zijn de omgevingen. Windstoten zullen je kart naar links en/of rechts laten uitwijken waardoor de game voor meer uitdaging zorgt dan je zou durven denken. Zo moest ik bijvoorbeeld erg opletten dat mijn kart niet tegen het televisiemeubel reed tijdens die bewuste race.

De karts zijn niet gemaakt om op je stoep of in de tuin te racen.

De kart kan trouwens wel tegen een stootje. Dus een botsing tegen een muur is geen ramp. Maar zorg er wel voor dat je niet op de kart trapt, want dat zal die waarschijnlijk niet overleven. En hou hem ook binnen. Het ding is niet niet gebouwd om buiten te racen, iets wat Nintendo duidelijk maakt elke keer je de game opstart. Ik heb het dus niet geprobeerd maar als je niet aan de verleiding zou kunnen weerstaan, dan is dat voor je eigen risico natuurlijk...

Niet goedkoop...

Jij en je kinderen zullen ongetwijfeld veel plezier beleven aan deze Mario Kart Live: Home Circuit. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Een element dat ik zeker niet achterwege kan laten in deze bespreking. Een kart kost, samen met een setje poortjes en 2 wegwijzers, toch een stevige 100 euro. Hiermee kan je dus in je eentje spelen.

Wil je met meerdere gamers spelen? Dat kan tot vier spelers, maar dan moet je extra karts én Switch-consoles in huis halen. Want online multiplayer is, om logische technische redenen niet aanwezig én je kunt slechts 1 kart aansluiten op een Switch-systeem. Hou dit zeker in het achterhoofd wanneer je meerdere kinderen hebt. Want die van mij zijn al aan het zeuren voor een Luigi-setje én een Nintendo Switch Lite…

 

 

Conclusie

Na enkele uren gespeeld te hebben met Mario Kart Live: Home Circuit hink ik op twee gedachten. Langs de ene kant is Nintendo er opnieuw in geslaagd om met een frisse kijk een bestaande, gevestigde waarde in een compleet nieuw jasje te steken. Het geeft enorm veel voldoening om je kinderen schaterlachend te zien rondhossen door de woonkamer terwijl er een miniatuur Mario Kart door het huis rijdt. Langs de andere kant vrees ik ervoor dat na enige tijd de interesse zal verdwijnen en het een drempel zal worden om opnieuw ruimte vrij te maken in je huis om een nieuw circuit te bouwen. Desalniettemin is Mario Kart Live: Home Circuit een geweldige toevoeging aan het Nintendo-oeuvre en ik ben er zeker van dat deze game een erg gewild cadeau zal zijn dit eindejaar. En terecht ook, want innovatie mag én moet aangemoedigd worden!

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments