Lekker DiRT Rally spelen met PlayStation VR

do 09/03/2017
Jonathan
0 reacties

DiRT Rally lanceerde ongeveer een jaar geleden. Ikzelf kon de titel wel smaken, maar vond Codemasters nieuwste racing game toch niet de topper die ik verwacht had. Ongeacht mijn kleine teleurstelling, ben ik in tussentijd de titel vooral op pc blijven spelen. Sinds deze zomer werd namelijk aan de pc-versie virtual reality-ondersteuning toegevoegd voor zowel bezitters van een Oculus Rift en HTC Vive. Met de laatste patch werd ook de PlayStation 4-versie voorzien van al dit vr-lekkers al blijft de ondersteuning logischerwijs beperkt tot enkel Sony’s eigen vr-headset. Ik ging opnieuw aan de slag met DiRT Rally in combinatie met een PlayStation VR…

Codemasters is verre van een luie ontwikkelstudio. DiRT Rally begon ooit Early Access via Steam en de Britse ontwikkelstudio luisterde aandachtig naar de kritiek en opmerkingen van de community. Het resultaat mocht er bij de release in april vorig jaar meer dan zijn, maar DiRT Rally was op die dag geen afgesloten hoofdstuk. Bijna een jaar na de release brengt Codemasters een betalende VR-patch uit die het spel naar eigen zeggen volledig af maakt. Wie tot op heden DiRT Rally nog niet heeft gekocht, kan best het all-in-one pakket aanschaffen, tenminste als je in het bezit bent van een PlayStation VR.

DiRT Rally in combinatie met een PlayStation VR is tot op heden de beste vr die je op je PlayStation 4 (Pro)-console kan beleven. Driveclub was naar mijn mening een misbaksel en tot op heden zijn er maar weinig racegames op de PlayStation die VR-ondersteuning hebben. Met Project CARS en Assetto Corsa kunnen vr-gamers op pc hun naar hartenlust uren amuseren, vr-consolegamers blijven dus nog steeds op hun honger zitten. DiRT Rally brengt hier nu enigszins verandering in, maar ik kan je nu al waarschuwen, want echt eenvoudiger wordt het spel er niet op.

DiRT Rally is altijd al een moeilijk spel geweest. De smalle wegjes, gladde racebanen en kronkelende bergpaadjes zorgden ervoor dat DiRT Rally genadeloos is. De kleinste fout wordt meteen dik afgestraft waardoor de frustratie bij momenten hoogtij viert. Oefening baart kunst en de aanhouder wint, zo zeggen ze soms wel eens, en ik kan dit alleen maar bevestigen. DiRT Rally is een zeer aangenaam spel om te spelen en komt bovendien met een heleboel spelmodi, wagens en tal van instellingen waardoor zowel de ervaren racepiloten als de beginners wel eens een overwinning kunnen behalen.

Maar alles wordt nog beter in VR

In DiRT Rally staat realisme en het gevoel van snelheid centraal. In combinatie met een PlayStation VR schakelen beide nog een versnelling hoger mede omdat Codemasters een vrijwel HUD-loos spel introduceert. Rally verleent zich prima voor zulke aanpak gezien je eigenlijk alleen maar naar je copiloot moet luisteren. Wie wil kan de HUD inschakelen, maar we raden aan dit niet te doen. Het realisme druipt er vanaf wanneer je als een ware professional door de bochten scheurt met niks anders dan je geografisch geheugen en de instructies van je copiloot.

Grafisch valt deze DiRT Rally in combinatie met een PS VR , PS4 Pro en Thrustmaster T300RS wel te pruimen. Deze titel ziet er pakken beter uit dan Driveclub. Het gevoel van realisme is zo enorm dat je na verloop van tijd echt vergeet dat je een virtuele race aan het rijden bent. De races zijn ook niet extreem lang, dus je krijgt zowel fysiek als mentaal voldoende rust waardoor je DiRT Rally wel enkele uren vol kan houden. Het is een ongelofelijke ervaring om volledige vrijheid in de wagen te hebben en je naar eender welke richting kan kijken. Elke beschikbare wagen komt trouwens met een prachtig 3D-interieur, de animaties van de co-piloot en de piloot zelf zijn waarheidsgetrouw en ook de licht- en weerseffecten toveren adembenemend mooie taferelen op de ruiten. Wie een racefanaat is en in het bezit is van een PS VR, moet deze DiRT Rally zeker een (nieuwe) kans geven.

Conclusie:

DiRT Rally is een geweldig rally-spel en met de toevoeging van de PlayStation VR-ondersteuning is het spel alleen maar beter geworden. De betalende VR-patch voegt voor zowel de spelers als eventuele medespelers, één van je vrienden kan de copiloot zijn die tal van toetsen correct moet indrukken, voldoende lekkers toe om het racegame opnieuw ter hand te nemen. Wie na Driveclub VR sceptisch staat tegenover VR-racegames op de PS VR heb ik maar één antwoord: deze DiRT Rally VR is de beste racegame die ik ooit al op de PS4 gespeeld heb.