Kan Xbox (ooit) weer in de buurt komen van PlayStation?

zo 23/02/2020
RoMa
2 reacties

Het moet zowat de Classico van de moderne Console Wars zijn. PlayStation versus Xbox. Sony tegen Microsoft. Helaas was er de voorbije jaren weinig sprake van een oorlog maar veeleer van een slachtpartij. De Xbox One komt met ongeveer 47 miljoen verkochte consoles nog niet in de buurt van de PlayStation 4, die momenteel al over de 106 miljoen zit. Is deze kloof met de aankomende nieuwe generatie te dichten?

Being second sucks. Het is een leuze die Microsoft in de consoleoorlog al jaren achtervolgt. Met de nieuwe consolegeneratie die steeds nadrukkelijker op de deur komt kloppen is het tijd voor een nieuw charmeoffensief. Dit moet normaal gezien vooral de gamer ten goede komen. Helaas lijkt het er voorlopig op dat Sony niet meteen extreme zaken zal moeten doen om zijn status van marktleider te behouden. Althans, Xbox zal met iets serieus moeten afkomen om dichter te kruipen. Kruipen, want gaan lijkt steeds moeilijker.

Soms is het moeilijk om te pinpointen waarom een bepaalde console je voorkeur geniet. Althans, velen zullen hun eerste console op aanzienlijk jonge leeftijd hebben bemachtigd. Waarom ik een PlayStation-fanboy ben geworden? Ik zag een vriend gamen op de PlayStation en was meteen verkocht. Om maar te zeggen: heel wat mensen kopen op basis van aanbevelingen van vrienden. Enkel al daarom zal de PlayStation 5 vermoedelijk veel sneller uit de startblokken schieten. De community is groter en slechts een miniem aantal lijkt me na jarenlange trouw aan een merk te switchen.

Wat kan Xbox dan wél doen om meer zieltjes te verbinden aan z’n merk? Grafisch lijkt het er op dat beiden de volgende stap willen zetten richting realisme. Zo houden ze elkaar scherp maar verwacht wordt dat de eindresultaten niet al te ver van elkaar zullen liggen. De bestaande fans van Xbox zullen evenzeer grotendeels bij Microsoft blijven maar de nieuwe zieltjes moeten gewonnen worden. Er zijn heel wat manieren waarop Xbox zou kunnen overtuigen, slechts weinigen daarvan zijn vanzelfsprekend.

Grafisch lijkt het er op dat beiden de volgende stap willen zetten richting realisme.

De kostprijs 

Er is nog weinig tot niks geweten over de prijzen van de nieuwe consoles. Er wordt wel verwacht dat de PS5 rond de €500 zal draaien. Een voor de hand liggende manier om te overtuigen is onder die prijs te duiken. Helaas moet je het dan meteen goed doen. Voor een prijsverschil van €20 zullen weinigen hun kar draaien. Een prijsverschil dat groot genoeg is om mensen te doen keren zal ook meteen groot genoeg zijn om de eigen winst te boycotten. Een kat-en-muisspel waarbij beiden niet te veel van elkaar zullen afwijken lijkt zoals vaak in de maak.

De Online Service 

Beide giganten verplichten de consument al enige tijd te betalen om gebruik te maken van online diensten. Dit is intussen standaard geworden maar gelukkig staat er wel wat tegenover de kostprijs. Beide services (PlayStation Plus & Xbox Live Gold) geven maandelijks enkele gratis games. Vaak grijpt de service van PS+ de bovenhand qua aangeboden titels. Berucht is het moment waarop Live de consumenten Assassin’s Creed 2 aanbood, waarop Plus reageerde met op hun beurt Assassin’s Creed 3 in het mandje te leggen. Als Xbox een drastisch groter/beter aanbod aan “gratis” games zou genereren, kan dit mensen overtuigen die niet graag de volle pot neertellen voor verse games.

Beide services (PlayStation Plus & Xbox Live Gold) geven maandelijks enkele gratis games.

Console Exclusives 

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Je koopt een console omdat het game-aanbod je dermate interesseert. Sony slaat al jaren véél beter op de exclusive-knop dan Xbox. Op de PS4 heb je onder andere The Last Of Us, Uncharted 4, Spider-Man, God Of War, Until Dawn, Bloodborne, Gran Turismo Sport, Horizon: Zero Dawn. The list goes on. Natuurlijk heeft Xbox ook z’n eigen lijstje aan exclusives. Gears Of War en Halo zijn absolute kleppers, Forza Motorsport de waardige tegenstander van Gran Turismo. Toch blijft de lijst véél minder indrukwekkend.

Wat kan Xbox doen om meer zieltjes te verbinden aan z’n merk? 

Niet enkel volledige games zijn exclusief. Een steeds meer merkbare trend is dat ook DLC of bepaalde features eerder uitkomen op één console, of gewoonweg niet op de ander. Zo is Call Of Duty: Modern Warfare natuurlijk verkrijgbaar op beiden. De eigenaars van de Xbox krijgen gewoon de volledige Spec Ops-campaign niét. Dat is één derde van de aangeboden features, en een verdomd leuke. Redenen genoeg om kwaad te zijn zou ik vinden, zeker als je wel dezelfde prijs mag leggen. Xbox moet dringend beter z’n mannetje staan in deze markt, anders laat het z’n gamers in de kou. Zonder Spec Ops-soldaten om hen warm te houden.

Sony slaat al jaren véél beter op de exclusive-knop dan Xbox.

Virtual Reality 

Microsoft lijkt in de markt van VR te zijn gesprongen omdat de rest het deed. Specifieker omdat Sony het deed, en verdomd sterk. Met de PSVR is er bij Sony een uitgesproken console die sterk geadverteerd werd en ook met de nodige games goed gelanceerd was. Microsoft focust al z’n bescheiden VR-aandacht voorlopig op de PC. De Xbox blijft met lege handen achter. de VR-markt bepaalt voorlopig nog niet alle verkoopcijfers maar toch: voor wie het de doorslag geeft, is de keuze meteen gemaakt.

Een voorlopige conclusie 

PlayStation staat met de PS5 in aantocht nog altijd enorm sterk in zijn schoenen en lijkt zich weinig zorgen te maken over de tegenstand van Xbox. Als Xbox zich sterker wil tonen lijkt het vooral te moeten gaan kijken bij de games zelf. Sterkere exclusives zijn nodig: nog méér grotere titels, plus ook een verdergaande online service. Een beter aanbod qua “gratis” games kan ook een overtuiging teweegbrengen. Als Microsoft deze zaken kan en wil aanpakken zijn nieuwe devote gamers mogelijk, maar zelfs dan zal de achtervolging richting Sony nog steeds een steile en lange berg blijven.

2reacties

"Forza Motorsport de waardige tegenstander van Gran Turismo."

Not even close.. Forza is echt 10x beter dan Gran Turismo. Het is al geleden van ps2 dat Gran Turismo nog eens een goeie game bracht.

Rating:0

Forza is inderdaad vele keren beter. GT heeft me al jaren niet meer geboeid en zal niet snel een Forza laten voorbijkomen zonder deze te spelen...

Rating:0