"Ik ging naar RuneFest (en wil volgend jaar terug!)"

Old School RuneScape, RuneScape 3 & Old School RuneQuest

di 08/10/2019
Raf
0 reacties

Het voorbije weekend had ik het plezier om mijn zoveelste RuneFest bij te wonen. De Blizzcon van RuneScape zeg maar. Een game dat heel veel lezers waarschijnlijk geen ruk zegt, maar intussen wel al bijna 20 jaar aan de weg timmert, vandaag populairder is dan ooit en nog niet zo lang geleden zijn 200 miljoenste account vierde. Een heel aparte game ook. Of moet ik zeggen, games.

Vanuit de keuken

Twee broers die in het begin van dit millennium vanuit hun moeders keuken een browser based fantasy rollenspel lanceerden. Dat heette RuneScape en groeide uit tot een van de minst gekende succesverhalen uit de videogamegeschiedenis. Elke versie werd continue van nieuwe content voorzien, het aantal spelers groeide, velen haakten onderweg af, maar er kwamen er ook altijd weer nieuwe bij. Ondertussen zitten ze aan RuneScape 3.

RuneScape 3

Letterlijk old-school

Daarnaast ontdekten de jongens bij Jagex, de studio achter RuneScape in 2012 ergens op een ouwe server een versie van de game uit 2007. Ze vroegen hun community of die zo’n Old School RuneScape nog ’s zagen zitten. Het antwoord was overdonderend en wat begon als een hobbyprojectje binnen Jagex is intussen uitgegroeid tot een parallelle game die momenteel meer spelers trekt dan RuneScape 3.

Opmerkelijk detail over die Old School RuneScape: elke verandering of toevoeging aan die game, of die nu voorgesteld wordt door de community of de ontwikkelaar, wordt pas uitgevoerd wanneer 75 percent van de spelers daar oké mee zijn. Ook al lijken steeds minder politici daarvan overtuigd, democratie werkt én kan scoren. Dat vraagt natuurlijk een enthousiast en geëngageerde spelersgroep en die heeft RuneScape. In Old School en in RuneScape 3.

Old School RuneScape

Feest!!!

Dat zag ik ook nog ’s op het jaarlijkse RuneFest. Een feestje voor de fans met de gebruikelijke ingrediënten van optredens, cosplay, panelgesprekken, keynotes, goodies en vooral ongedwongen ontmoetingen van fans met elkaar, met de ontwikkelaars en met de mods. Ik heb een zwak voor deze cons, of fests of wat dan ook. Zelfs al ben ik zelf niet de grootste fan of kenner van de game, de vibe is altijd geweldig. En omdat RuneScape al zo lang meedraait is het informele, alle leeftijden onder elkaar, internationale karakter en tegelijk het pretentieloze van RuneFest, een vast punt in mijn agenda.

Ik kan het hier uitgebreid gaan hebben over de drie waanzinnig mooie techno-violistes, de hilarische fan-made-RuneScape-video’s, de nog meer hilarische live-kook-competitie rond gerechten uit de game of het tropische-woud-mét-vulkaan dat in de event-hal was opgetrokken, of de goede doelen die hier een vette check van de Jagex kregen, of het geweldige coverbandje dat de festiviteiten afsloot, of het gigantische maar broederlijke alcoholverbruik,  maar … dat heb ik dus hierbij gedaan.

Old School RuneQuest

Oké, tijd om vooruit te kijken

Want waar RuneFest vooral het verleden en heden viert, is dit ook het moment waar de toekomst van de game uiteengezet wordt. En daar wordt nog altijd geen gas teruggenomen. Spelers van Old School RuneScape mogen zich verwachten aan de Morytania uitbreiding die de vampierstad Darkmeyer opengooit, voor zowel pc- als mobile spelers. Dat betekent nieuwe activiteiten en een nieuwe agility course voor high-level-spelers. Met Sins of the Fathers krijgen die ook de voorlaatste queeste in de Myreque-serie, plus nieuwe skilling-content en een nieuwe group-boss: de Nightmare of Ashihama. Dat alles staat gepland voor begin 2020.

RuneScape draait niet om de graphics, kijk maar naar het tegendraadse succes van Old School RuneScape.

Daarvoor krijgt Old School RuneScape een nieuwe spelmodus en die heet Leagues. De eerste daarvan ‘Twisted League’ wordt afgetrapt op 14 november en serveert Ironman-content op het Zeah continent. Andere nieuwigheden zijn een nieuw (of liever: een volwaardig) clan-systeem waarin tot 500 aangesloten spelers hun eigen events kunnen organiseren, het tegen andere clans kunnen opnemen en hun progressie als groep kunnen bijhouden. Tenslotte komt er eindelijk de al lang gevraagde Group Ironman mode, waar 2, 3, 4 of 5 spelers samen kunnen optrekken zonder dat onder hun vaste groepje de strenge Iron Man regels gelden.

RuneFest 2019

IndianaScapeCroft

Voor RuneScape 3 draaide de keynote helemaal om de 28ste skill en de eerste nieuwe in vier jaar: Archaelogy. Een soort Indiana Jones of Tomb Raider skill. Enfin, voor een stuk toch, want je duikt in mysterieuze exotische kerkers op zoek naar oude artefacten. Een verzamel skill dus, maar ook een manufacturing skill, want je zal die gebroken artefacten willen herstellen. Om ze daarna aan een guild te geven, aan een museum, of om ze gewoon voor jezelf te houden.  In ieder geval belooft deze skill enorme beloningen voor de high-level speler. Denk bijvoorbeeld aan je kosteloos te kunnen teleporteren naar gelijk welke locatie.

Verder nog nieuw voor RuneScape 3-spelers is de uitbreiding nog eind dit jaar van de Land Out of Time content met de Ranch Out of Time. Daar kan wie wil de monsterlijke Gielinoriaanse dino’s kweken. En dat betekent dan weer dat de skill-cap voor Farming en Herblore van 99 opgetrokken wordt tot 120. Kwestie van krachtige potions uit die dino’s te puren. Begin 2020 mogen we ons dan weer aan een nieuw seizoen van queesten en lore verwachten en dat wordt dus volgend jaar afgetrapt met Desperate Measures.

 

Overal gamen kan ook zonder Switch

Old School RuneQuest doet het intussen al een dik jaar uitstekend op mobile, bij release was het overigens het meest gedownloade game in acht landen. Maar ook de ‘standaard’ RuneScape heeft mobile ambities. Momenteel nog in beta, gaat de game nog dit jaar voor een early acces. Daarmee wordt RuneScape een naadloos cross-platform feestje, want op de interface na is de game die je op de trein op je telefoon speelt identiek aan die je op je pc draait. Het is niet de mooiste mobile game, maar RuneScape draait niet om de graphics, kijk maar naar het tegendraadse succes van Old School RuneScape.