Het Google Stadia-platform: een samenvatting

do 06/06/2019
Ard
2 reacties

Zonet kregen we meer informatie omtrent de Google Stadia naar aanloop van de eerste E3-persconferenties, maar wat is die Google Stadia nu net? Is het een console? Zijn de fameuze ‘games as a service’-modellen daadwerkelijk op komst? Wat moet ik aankopen om ermee aan de slag te kunnen? Hoeveel kost alles? Hieronder een korte samenvatting die een antwoord geeft op de meeste vragen.

The bare minimum

De Google Stadia wordt het nieuwste gamingplatform van Google. Inderdaad, een platform. De Google Stadia wordt geen echte console of fysieke toestel, al zul je toch wat zaken in huis moeten halen vooraleer je met Stadia aan de slag kan. Allereerst moet je beschikken over een scherm waarop je games kunt spelen. Dit kan een reusachtige 4K-televisie zijn, een computerscherm, een laptop of zelfs een Google Pixel. Ondersteuning voor meer schermen werd ons ook beloofd, al kan alles dienst doen waar een HDMI-poort opzit.

De Google Stadia-controller.

Ten tweede hebben we voor ‘domme’ schermen (geen laptop of pc) een Chromecast Ultra nodig. Je weet wel, dat ding dat je in een HDMI-poort knalt om draadloos beeld en muziek richting je schermen te sturen via je internetverbinding. Op slimme schermen (pc) is het voldoende een Chrome-venster te openen om te kunnen spelen. De Google Pixel zal ten slotte over een speciale Stadia-app beschikken om games te streamen. It’s that easy! Uiteindelijk hebben we nog een input device nodig; dit kan zowel keyboard en muis, een Stadia-controller of een andere ondersteunde controller zijn.

Maar waar zijn mijn games?

Games online kopen; been there, done that. Je koopt de games online aan en krijgt vervolgens een downloadlink waarna je de gamedata rechtstreeks op je console/pc binnentrekt. Uiteraard vereist dat wat geheugen onder de vorm van een fysieke harde schijf die onder je televisietoestel mayonaise staat te kloppen. Die zit overigens meestal in de console of pc verwerkt. Bij het Stadia-platform zit dat anders, daar staan je games in de cloud. Dit houdt in dat Google virtueel miljoenen consoles ter beschikking heeft waarop ieder zijn of haar games kan downloaden en spelen. Google heeft de capaciteit ter beschikking en beschikt over sublieme hardware die wij zelf voor hetzelfde prijskaartje nooit in huis kunnen halen.

Internetsnelheid is van levensbelang voor de Stadia.

Het enige wat ons rest te doen is een verbinding te leggen naar de cloud. Hier speelt onze internetverbinding een belangrijke rol. Vanaf 10 Mbps speel je games in 720p aan 60 frames per seconde met stereogeluid. Aan de andere kant het het internetsnelheidsspectrum ligt 4K, 60 fps, HDR en 5.1 Surround geluid. Voor die laatste prestaties heb je echter een internetverbinding nodig van 35 Mbps; iets wat dezer dagen in België niet ondenkbaar is. Echte statistieken omtrent responstijden kregen we niet, iets wat me wel wat zorgen baart. Het lijkt me namelijk extreem moeilijk om goede responstijden te halen met dit concept. Van draadloze controller naar datacenter en van datacenter terug naar mijn televisiescherm in enkele fracties van milliseconden? Ik ben alvast benieuwd en tegelijkertijd hoopvol, zeker gezien het feit dat ze bij Google bijzonder zelfzeker in hun schoenen staan.

Wakostda?

Uiteraard komt dat alles niet voor niets. Een Stadia-controller kost zo’n 70 euro, een Chromecast Ultra komt ook snel in de buurt van 80 euro. Je komt al snel op een totaalprijs van 150 euro. Reken daarbij een maandelijks Google Stadia Pro-abonnement van 10 euro per maand en een jaartje gamen kost je al snel 270 euro. Gelukkig heeft Google zonet een Google Stadia Founder’s Edition aangekondigd waarbij je een exclusieve Stadia-controller, Chromecast Ultra, een abonnement voor 3 maanden en een Buddy Pass in huis haalt. Totaalprijs? Zo’n 130 euro. Twijfelen? Niet nodig voor die prijs me dunkt!

De Google Stadia Founder's Edition.

Dat Stadia Pro-abonnement is trouwens geen vereiste. Met Google Stadia Base kan je gratis met het platform aan de slag, zij het slechts aan 1080p, 60 frames per seconde met stereogeluid. Ook mis je met het Base-abonnement de exclusieve korting en de periodieke gratis games die Google naar hun Pro-spelers toegooit. Let wel; een Pro-abonnement is geen vrijgeleide die toegang geeft tot alle games in het Stadia-assortiment. Nee, je zult nog steeds games moeten aankopen die je dan virtueel bezit. Als fervente PlayStation 1-gamer blijf ik het een raar gevoel vinden om games digitaal te downloaden, laat staan ze zelf nooit echt thuis op een schijf te bezitten. Maar goed, we moeten mee met onze tijd I guess?

Ikzelf heb enkele minuten geleden mijn Google Stadia Founder’s Edition aangekocht. Waarom? Voor 130 euro haal je de aangeleverde hardware zelf niet in huis, laat staan twee Pro-abonnement van drie maanden. Maar vooral; ik heb het gevoel dat de Google Stadia een echte revolutie zal betekenen op de gamewereld. Een revolutie waarvan ik maar al te graag als Founder wil kunnen meewerken. Viva la Revolucion, Viva la Stadia!

2reacties

Goed voor casual gamers die geen geld aan een console willen geven en graag weinig keuze hebben in games om te spelen en ook niet te veel tijd hebben om te spelen of hun internet limiet is overschreden. Goed van Google om het concept uit te werken. Het is nu aan andere het te verbeteren.

Rating:0

Altijd een vaste prijs voor een game geen concurrentie, data limieten, offline niet speelbaar.
Responstijden in 4K heb ik toch ook mijn twijfels bij.
De playstation exclusives zijn voor mij veel interessanter.

Rating:0