Hearthstone: Saviors of Uldum

"Meta krijgt een serieuze wending"

wo 14/08/2019
Ard
0 reacties

Sinds vorige week kunnen we met zijn allen aan de slag met Hearthstone: Saviors of Uldum. Uldum is ondertussen de twaalfde uitbreiding in de franchise en tegelijkertijd de tweede uitbreiding in de DLC-trilogie die dit jaar gepland staat. Het verhalende single player-gedeelte verschijnt daarbij volgende maand. De nieuwe kaarten, mechanics en andere extra’s kunnen we nu echter reeds verorberen.

Eerst even de feiten op een rij. In het begin van het jaar kondigde Blizzard aan dat ze het jaar 2019 ambitieus zouden aanpakken. Voor het eerst zouden we een trilogie aan uitbreidingen voorgeschoteld krijgen die naadloos aan elkaar zouden vasthangen. Die eerste uitbreiding kregen we enkele maanden geleden onder de vorm van Rise of Shadows. In deze uitbreiding werd de focus gelegd op de Bad Guys en hun ambitie om de zwevende stad Dalaran te stelen. Twinspell, een nieuwe keyword in de game, werd samen met een honderdtal nieuwe kaarten aan het publiek voorgesteld. Die uitbreiding wist ons enkele maanden zoet te houden, maar het was duidelijk tijd voor wat nieuwe content.

Ridders op het witte paard

Die nieuwe content krijgen we onder Saviors of Uldum. In tegenstelling tot vorige uitbreiding zijn het ditmaal de Good Guys die in de schijnwerpers staan. Opnieuw maken 135 gloednieuwe kaarten hun opwachting en werd een nieuw keyword geïntroduceerd; Reborn. Reborn zorgt ervoor dat wanneer een Reborn-minion sterft, die meteen terugkeert maar dan met slechts één overblijvend levenspunt. Deze keer worden ook de heroïsche klassen (Hunter, Druid, Paladin en Mage) gepromoot. Iets wat ik als fervente Hunter-speler alleen maar kan toejuichen.

Ook werden er enkele specifieke krachtige kaarten aan de meta toegevoegd; ditmaal geen Scheme-kaarten, maar heuse Plague-kaarten. Die laatste zijn kaarten die - zoals de naam doet vermoeden - het volledige spelbord affecteren. Zo heb je de Plague of Murlocs die alle minions in willekeurige Murlocs omtovert en de Plague of Death die alle minions eerst het zwijgen oplegt om ze vervolgens naar de graveyard te sturen. Ten slotte maken de felbegeerde quests (die het levenslicht zagen in de Journey to Un’Goro-uitbreiding) opnieuw hun opwachting. Iedere klasse krijgt namelijk een nieuwe quest die spelers doorheen een wedstrijd tot een goed einde kunnen brengen. De beloningen van dergelijke opdrachten stellen nooit teleur.

Een frisse meta

Met zo’n nieuwe uitbreiding wordt de huidige meta van de game logischerwijs ook volledig overhoop gehaald. Om spelers op dat gebeuren voor te bereiden, besliste Blizzard de uitbreiding enkele dagen op voorhand beschikbaar te maken voor bekende streamers. Enkele bekende koppen in de wereld zoals Kripp, Thijs en Trump namen de wereld op sleeptouw en gidsten ons in de goede richting als het op decks bouwen aankomt. Ikzelf volgde voornamelijk de streams van Kripp die enkele krachtige decks op tafel wist te toveren zoals zijn Murloc Paladin-deck en zijn Highlander Hunter-deck.

Die laatste is overigens extreem leuk om te spelen. Meer zelfs; eigenlijk ieder deck waarvan Zephrys the Great deel van uitmaakt is bijzonder leuk om te spelen. Zephrys is een kaart die je veelal in Highlanger-decks terugvindt. Dit soort decks omvatten geen dubbele kaarten waardoor je snel gebruik kan maken van “If your deck has no duplicates”-voordelen. Zo staat er bij Zephrys het volgende te lezen: “Battlecry: If your deck has no duplicates, wish for the perfect card.” Deze kaart tovert bijgevolg drie kaarten tevoorschijn waarvan je er één mag kiezen. En geloof ons; veelal is de perfect kaart één van de opties.

Hearthstone en AI

Toen het jaar van de draak begin 2019 van start ging, pakte Hearthstone reeds uit met zijn AI-algoritmes om op basis van enkele kaarten een perfect deck voor jou samen te stellen, afhankelijk van jouw persoonlijk kaartcollectie. Het AI-team bij Blizzard heeft sindsdien niet stilgezeten en pakt opnieuw uit met Artificiële Intelligentie om Zephrys een kaart tevoorschijn te laten toveren. Zit je in levensnood, dan krijg je wellicht een Healing Touch kaart voorgeschoteld. Zit er een reusachtige Taunt minion dwars, dan zal Zephrys voor jou een Black Knight tevoorschijn toveren. Heeft de vijand nog zes levenspunten over en moet je net die ene fatale slag uitdelen; dan zorgt Zephrys voor een heuse Fireball. De kaart analyseert de volledige partij, decks en speelveld om vervolgens de perfecte kaart tevoorschijn te toveren. En eerlijk gezegd heeft hij mij tot op heden nog niet teleurgesteld.

 

Uiteraard zijn er tonnen andere leuke kaarten die het uittesten waard zijn. Zo is er Reno the Relicologist die met zijn 6 mana-punten behoorlijk veel schade kan aanrichten aan vijandige minions. Of wat dacht je van Dinotamer Brann die voor slechts 7 mana-punten een King Krush op het bord tovert mits geen duplicates in jouw deck. Tenslotte is de Puzzle Box of Yogg-Saron ook een amusante kaart. Voor 10 mana-punten kun je namelijk tien willekeurige spells spelen op willekeurige targets; een gok die heel goed maar ook zeer slecht kan uitdraaien.

Een echte score op dit assortiment uitbreidingen plakken doe ik liever niet. Iedere uitbreiding is anders, heeft speciale troeven in petto en geeft de huidige meta een serieuze mep om de oren. Ook Saviors of Uldum geeft de meta een serieuze wending met kaarten zoals Zephrys the Great en Sir Finley of the Sands. Als dergelijke opstootjes van tijd tot tijd voor wat amok in de Hearthstone-wereld kunnen zorgen, dan lijkt de uitbreiding mij meer dan geslaagd. O ja, vertelde ik al dat Zephrys een epische kaart is?!