Gillend gamen: dit zijn de beste titels voor alle soorten horrorfans

Gillend gamen: dit zijn de beste titels voor alle soorten horrorfans

Allerliefste horrorgames. Wat heb ik toch een haat-liefde relatie met jullie. Zelden ben ik gelukkiger dan wanneer ik me weer kan verdiepen in een psychologisch verdraaid verhaal waarvan ik weet dat het me niet zal loslaten tot ik het einde heb gezien. Toch stel ik mezelf elke keer de vraag wanneer ik aan het begin van een enge, donkere en eindeloos lijkende gang sta. Waarom?

Horrorgames staan al jaren garant voor sommige van de meest intense ervaringen die je als gamer kan wensen. Bij Halloween willen we allemaal wel eens deftig griezelen, gillen en ongegeneerd het mietje uithangen. Er zijn méér dan genoeg toppers die voor deze sensaties kunnen zorgen. Ik probeerde ze zo goed mogelijk op te delen in categorieën zodat ieders griezelwens kan bevredigd worden.

Ik wil psychologisch gebroken worden! 

Dead Space

Deze sci-fi titel brengt je op een ruimteschip waar héél wat misloopt. De duidelijke dreiging bestaat uit Necromorphs: groteske gemuteerde wezens die jou stalken. Verder helpen ook hallucinaties niet voor de gezondheid. Als ingenieur Isaac Clarke beschik je over een eerder aparte set wapentuig.

IJzersterke combat en een intrigerend verhaal laten je niet los. Er is heel wat blood & gore maar het constante gevoel van onveiligheid maakt deze titel memorabel. De lighting en sound design zorgen voor meer bruine strepen dan mocht een tractor vers van het veld door m’n woonkamer driften. Een moderne klassieker.

 

 

The Evil Within 2

Je dochter kwam om het leven bij een verschrikkelijke brand. Veel later komt jouw voormalige politiepartner zeggen dat ze nog leeft maar in gevaar verkeert. In The Evil Within 2 kom je terecht in een wereld die overloopt van verschillende soorten gevaren en horror. Seriemoordenaars, geesten, onnatuurlijke wezens en wat nog allemaal: met schaars te vinden ammunitie moet je heel wat afknallen. De thema’s switchen perfect doorheen het diepgaande verhaal waardoor deze titel nooit saai wordt. Zeer sterke atmosferische horror met een goede dosis inventieve jumpscares. 

 

 

Visage

Wie herinnert zich nog het geweldige P.T.? De demo voor het later gecancelde Silent Hills is dan wel geen full release maar heeft een absolute cultstatus verworven door z’n extreem hoge schrikfactor. Visage probeert de leegte die hier achterbleef in te vullen. Je gaat in verschillende huizen op zoek naar de geesten van overleden bewoners en komt zo in contact met paranormale gebeurtenissen. Met een zeer grimmige sfeer maakt deze titel gebruik van de “dreadscare”: de schrik om zaken te moeten doen (soms zo simpel als het openen van een deur) die je eigenlijk écht niet wil doen.

 

 

Ik wil constante stress en jumpscares!

Resident Evil 7: Biohazard

Na een slecht ontvangen zesde deel nam Resident Evil de tijd om grondig te herbronnen. In deel zeven krijgen we een ervaring die weer volledig op de schrikfactor inspeelt én gebruik maakt van het First Person standpunt. Ook al heb je geweren ter beschikking, vaak is schieten niet de oplossing.

In het grote huis van de Baker Family, waar je terecht komt op zoek naar jouw vermiste vriendin, word je opgejaagd door de pater familias en z’n liefdevol gezinnetje. Het concept begint zo simpel maar wordt al snel heel wild en intens. Een gekende formule in een vernieuwd jasje maakt van Resi 7 een pareltje. In VR nóg een pak enger.

 

 

Five Nights At Freddy’s

Deze indie game zet je in de schoenen van een veiligheidswacht die in een pizzeria na de uren de bewakingsbeelden checkt. Helaas zijn er wat mechanische beesten die niet wensen te betalen voor extra kaas. Ook al zit je zelf in één ruimte en is het avontuur quasi helemaal point-and-click, je zal vaak genoeg verschieten van alles wat je te zien krijgt op de security footage. Inventief, verontrustend en lichtelijk ziek. Er zijn betere bedrijven om rustig wat filmpjes te kijken tijdens de nachtelijke werkuren.

 

 

Until Dawn

Deze moderne klassieker brengt een zeer filmische ervaring. Wanneer een groep vrienden aan hun jaarlijkse retraite in een berghut beginnen loopt het tijdens een sneeuwstorm gruwelijk mis. Een gemaskerde moordenaar achtervolgt de groep, ongekende gedaantes verschijnen in het bos en ook geesten zijn van de partij. Jouw keuzes bepalen de verdere loop van het spel: wie sterft en wie overleeft? Je controleert heel wat karakters die voor hartverscheurende keuzes komen te staan. Wil je Rami Malek of Hayden Panettiere nog veel terugzien? Drie keer nadenken.

 

 

Ik wil een oudere, absolute klassieker! 

Resident Evil

Al generaties lang levert deze reeks toppers af. Zo is bijvoorbeeld ook Resident Evil 4 een tijdloze diamant. Met het originele deel begon het echter allemaal: een landhuis vol zombies en gevaren. Fixed camera angles, puzzels om op te lossen en een duister geheim om te ontrafelen. De game is totaal niet meer van deze tijd maar dat is hier net de charme. Resident Evil was niet enkel een topper toen én nu maar ook het begin van een zeer populaire reeks en genre. Die iconisch verschrikkelijke voice acting zorgt voor de nodige relativering.

 

 

Silent Hill 2

Zeg gewoon “pyramid head” en heel wat ervaren gamers kruipen huilend in een hoekje. Al was de eerste Silent Hill ook al een pareltje, deel twee is het pronkstuk van deze reeks. Opnieuw komt iemand terecht in het gekende dorpje, ditmaal nadat hij een brief ontvangt van zijn dode vrouw.

Al snel verzeil je in een echte nachtmerrie waarbij de meest gruwelijke wezens je gezelschap houden. Het hele dorp is gehuld in een dikke mist waardoor monsters héél snel dichtbij zijn. Hoe meer duidelijk wordt wat er gaande is, hoe ongemakkelijker deze speelt. Mentale uitputting mee inbegrepen.

 

 

Fatal Frame 2: Crimson Butterfly

In een spookstad maak je constant kennis met het paranormale. Je enige wapen: je fototoestel. Wil je niet in de handen vallen van een geest? Maak dan op het juiste moment een foto ervan. Doelbewust deze obscure wezens zo goed mogelijk in beeld brengen is op zich al meer dan eng genoeg. Je moet letterlijk jouw angsten onder ogen komen om ze te verslaan. Naarmate het verhaal vordert krijgen de gedaantes steeds meer invloed over jou en je fototoestel. Het zijn geen foto’s die ik zou bewaren voor het jaarboek. 

 

 

Ik wil me volledig hulpeloos en zwak voelen! 

Outlast

In het survival horror genre valt er zelden veel te knallen. Geen wapens, geen verdediging, enkel angst. Je opties hier zijn rennen en schuilen. Als journalist krijg je een tip over wanpraktijken in een psychiatrisch hospitaal. Eenmaal daar aangekomen merk je al snel dat de tip geen fake news was. Met enkel je camera om alle gebeurtenissen op te nemen probeer je alles vast te leggen vooraleer je ontsnapt. Helaas werken de patiënten, dokters en andere inwoners niet echt mee aan een rode loper richting uitgang.

 

 

Amnesia: The Dark Descent

Wakker worden zonder te weten waar je bent en hoe je er geraakt bent. Nee, Daniel heeft niet een cocktail teveel gedronken in de lokale pub de nacht voorheen. Hij wordt wakker in een koud en donker kasteel zonder te weten wie hij is en wat er gaande is. Amnesia speelt zich af in 1839. Daniel heeft zichzelf een briefje achtergelaten waarop staat dat hij doelbewust z’n eigen geheugen heeft gewist. Om te weten waarom dien je de baron van het kasteel te vermoorden. Veel meer dan een vuurtje om een beetje te kunnen zien heb je niet. Genoeg gruwel om van weg te kijken.

 

 

Alien: Isolation

Als er een game is waarvan de haren op je rug constant gaan rechtstaan is het deze wel. Aan boord van een ruimteschip op zoek naar informatie over de verdwijning van je moeder kom je gedurende de hele game één noemenswaardige vijand tegen: de xenomorph. Dit intelligent wezen stalkt je constant, zorgt ervoor dat je elke beweging moet overdenken en dat je nooit veilig bent. Een kat-en-muisspel waarbij jij de muis bent gaat uren door en zorgt voor constante zweetdruppels. De typische sfeer van de films wordt perfect vertaald naar een huiveringwekkende horrorgame.

 

 

Layers Of Fear 2

Tegenwoordig is het moeilijk om het overzicht te bewaren qua survivaltitels die gebruik maken van de “ik ben zo hulpeloos”-mechanic. SOMA en Song Of Horror zijn meer dan een vermelding waard, Layers Of Fear 2 brengt een zeer verfrissende ervaring. Als acteur aan boord van een schip word je in een zeer lastig parket gebracht door jouw regisseur. Al snel is het niet meer duidelijk wat echt is en wat verbeelding, alsook wie of wat jou nu eigenlijk krankzinnig wil krijgen. Psychologische horror waarbij je alles in twijfel trekt.

 

 

Ik wil met mijn stoere vrienden als bange baby’s krijsen! 

Phasmophobia

Het chique woord voor gewoon heel veel schrik van geesten te hebben. Toch trek je samen met vrienden er in Phasmophobia op uit om ze te pakken te krijgen. In co-op ontdek je griezelige locaties op zoek naar contact met het paranormale. Samen puzzelen, schuilen, rennen en vooral veel bang zijn is zeer intiem intens gemaakt hier. Iemand kan vanop afstand in de truck de beveiligingscamera’s checken terwijl de ander z’n leven riskeert of je kan beiden met de ogen dicht deuren openen. Discussies van wel of niet richting het huilende gefluister te gaan gegarandeerd.

 

 

The Dark Pictures: Little Hope

Het team achter Until Dawn brengt met The Dark Pictures een reeks verbonden horrorverhalen waarbij jouw beslissingen het verhaal vormen. Vorig jaar bracht Man Of Medan je op een spookschip, dit jaar mag je in het dorpje Little Hope griezelen. Jumpscares, een gitzwarte sfeer en een mysterieuze locatie vormen gekende basiselementen, maar de formule die Supermassive Games steeds opnieuw uitbrengt wérkt gewoon. Met de optie “movie night” kan je met al je vrienden in de zetel samen het verhaal meemaken, terwijl je gratuit kritiek geeft op de keuzes van anderen. Voorzichtig met die popcorn tijdens het verschieten.

 

 

World War Z

De klassieke zombieshooter met de intensiteitsknop maximaal opengezet. Samen met drie vrienden is het absoluut amusement om de gigantische hordes zombies aan gort te knallen. De schrikfactor blijft hier op een absoluut minimum maar het gillen zal nog veelvuldig aanwezig zijn. “Kom me dan toch helpen!”, “Loop niet in mijn boobytrap!” en “Ik ga neer! Ik ga dood!” zijn kreten die normaliter elk kwartier geschreeuwd worden. Met locaties over de hele wereld is dit een echte zombie-wereldreis.

 

 

Ik wil horror spelen maar eigenlijk ook niet echt zo veel! 

The Last Of Us Part 2

TLOU2 is zeker geen horrorgame maar dit betekent niet dat er geen stukken zijn die je de bibber kunnen geven. We kunnen nog perfect om met de sluipstukken waarbij een griezelige cult je op de hielen zit. Als we echter ons gasmasker moeten opzetten weten we dat het fout zit.

In de donkere metro of een duister hotel het moeten opnemen tegen die gruwelijke clickers en bloaters: het zijn stukken die niet in een gemiddelde Resident Evil-game zouden misstaan. Wanneer je in een volledig afgesloten sectie van het hospitaal op zoek mag naar pillen weet je dat je diep in de nesten zit. Net omdat deze momenten niet constant voorvallen zijn ze zo intens.

 

 

Bloodborne

In de Dark Souls-reeks bracht ontwikkelaar From Software al heel wat lugubere creaturen tot leven maar in Bloodborne neemt de gothic horror duidelijk een hoofdrol in beslag. De gotische omgevingen zorgen voor een zeer aparte sfeer en je vijanden zijn constant van dat kaliber dat je toch niet als knuffel naast je bed zou neerpoten. De steeds aanwezige schrik om te sterven zit er natuurlijk ook als extra factor bij. Deze titel is voor fans van een deeltje horror en een deeltje masochisme.

 

 

Dying Light

In deze zombietitel ga je te werk met heel wat slagtuigen à la knuppels en bijlen. Geweerschoten trekken immers veel te veel aandacht. Een groot deel van de gameplayfocus gaat ook naar klimwerk en parkour. Overdag is het vaak gezellig slachten maar eenmaal de nacht valt wordt het een pak enger. Dan komen de échte nozems naar buiten om de jacht te openen. Al snel moet je het zelf op een lopen zetten in deze grote open wereld op zoek naar veiligheid, een medische oplossing en betere meppers.

 

1 reactie

Visage is echt een aanrader.
Wel niet het gemakkelijkste spel

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments