s
r

Deze games blonken uit door hun afwezigheid op de E3

Deze games blonken uit door hun afwezigheid op de E3

Volgend jaar misschien?

Stelde de E3 2018 teleur? Sommigen zullen volmondig ja antwoorden, en dat is te begrijpen. Iedereen kijkt wel naar iets uit; ik wilde bijvoorbeeld enorm graag Pokémon Let’s Go-gameplay zien, hoopte op Skate 3 en enkele coole exclusives voor Sony’s PlayStation 4. Twee derde van mijn verwachtingen werden ingelost, Skate 4 was spoorloos. Zo ontbraken er nog games die velen hadden verwacht, en ik lijst hieronder 9 merkwaardige en minder verbazingwekkende afwezigen op.

Sommige games die we hieronder terugvinden werden aangekondigd op de vorige E3, in de aanloop naar E3 2018 of kwamen in de alsmaar luider wordende geruchtenmolen terecht. Dus sommige titels hadden we echt wel verwacht, sommige hadden we stiekem op gehoopt en een aantal waren wishful thinking...

Alien Isolation 2

De horrorfilms rond de Alien-serie fungeerde in 2014 als inspiratie voor Alien Isolation. Creative Assembly en SEGA brachten ons toen een survival-/horrorspel waarin op je hoede zijn, sluipen en de antagonist te slim af zijn centraal staat. De game wist vele recensenten wel te smaken, want het mysterie rond het verdwenen Nostromo-ruimteschip roept veel vragen op. In 2137 is daar nog steeds geen spoor van, maar de zwarte doos ervan zou, volgens androïdebronnen, wel gevonden zijn.

We spoelen vooruit naar begin juni 2018: de ontwikkelstudio van het eerste spel haalde plots de website van het spel offline om ‘enkele updates door te voeren’. Dat was uiteraard voldoende om de geruchtenmolen op hol te doen slaan, hoewel er nooit officieel over een sequel werd gecommuniceerd. De kans blijft bestaan dat er ooit een vervolg komt, tot op heden blijven wij samen met alle fans op onze honger zitten.

Borderlands 3

Op hete kolen zitten is wellicht een understatement voor fans van de Borderlands-franchise. Onder meer onze eigen Ard, al jarenlang fan van de reeks, wacht sinds 2012 ongeduldig op een threequel voor Gearbox’ populairste franchise. Van het tweede spel wordt momenteel zelfs een verfilming geschoten, van dat derde spel is nog steeds geen sprake.

Zelfs toen baas Randy Pitchford bekendmaakte geen aankondiging voor Borderlands 3 in petto te hebben, bleven fans koppig hopen dat er een verrassingsmanoeuvre van de ontwikkelstudio aan de gang was. Tot overmaat van ramp bevestigde Pitchford wél dat er een nieuw spel binnen een grote IP in ontwikkeling is, maar dat de releaseperiode daarvan van maart 2019 naar eind 2019/begin 2020 werd opgeschoven. Dat zou betekenen dat de E3 2019 nieuws kan brengen, al mogen we de steeds groter wordende impact van gamescom in Keulen niet over het hoofd zien. De grote baas sprak in het verleden al over nieuwe technologieën waarbij spelomgevingen minuut per minuut kunnen veranderen; een coole feature voor de nieuwe Borderlands als je het mij vraagt.

Final Fantasy VII-remake

Je kan het haast nauwelijks geloven, maar Final Fantasy VII verscheen in 1997. Dat is meer dan twintig jaar geleden en in een periode die bol staat van de remakes en remasters, verwachten we dan ook een opfrissing van het allerbeste Final Fantasy-spel aller tijden (toch?). Tijdens de PlayStation E3-presentatie in 2015 toonde Square Enix de remake voor het eerst, met een staande ovatie als logische gevolg. Anderhalf jaar later, het jaar van de dertigste verjaardag voor de franchise, werden de eerste CGI-beelden gelost, en dan werd het windstil. De voorbije E3 bracht daar geen verandering in en dus polste iedereen naar een stand van zaken.

Game director Tetsuya Nomura stelt iedereen gerust: het ontwikkelproces loopt op wieltjes. Op Reddit werden echter andere signalen gepubliceerd; de ontwikkelstudio zou regelmatig tegen obstakels opbotsen. Het project werd eerst aan CyberConnect2 uitbesteed, maar een aantal jaar later trok Square Enix de stekker uit dat initiatief om twee jaar werk zo goed als volledig in de vuilbak te kieperen. Dezelfde bron liet optekenen dat opnieuw beginnen de beste optie was, omdat Square diep teleurgesteld was. Ergens dus vrij logisch dat we zo lang op nieuws moeten wachten, al hopen we toch dat de anonieme bron lichtjes overdrijft.

Metroid Prime 4

Op Wikipedia wordt de Metroid-franchise prachtig omschreven: de platformer-elementen van Super Mario Bros. in combinatie met het avontuurlijke aspect uit The Legend of Zelda. Fans zijn het ongetwijfeld eens met die epische cocktailomschrijving en met meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren doet de Nintendo-exclusieve reeks het ook erg goed. Des te groter de schande natuurlijk dat we al meer dan tien jaar op een officieel vervolg op de verhaallijn moeten wachten.

Protagonist Samus Aran is dan ook geen normale vrouw; haar job als bounty hunter brengt haar naar de verre uithoeken van het heelal, waar de Space Pirates constant proberen de boel op stelten te zetten. Ze werkt in opdracht van de Galactic Federation en wacht nu toch al erg lang op nieuwe uitdagingen. Vorig jaar toonde Nintendo onverwacht een teaser-afbeelding om de hypetrein in gang te trekken en dus waren de verwachtingen dit jaar hooggespannen. Vooral de betrokkenheid van Bandai Namco, volgens de recente geruchten ontwikkelaar van dienst, zou hier een klepper van formaat van kunnen maken. Na het derde deel kan het verhaal allerlei nieuwe richtingen uit en een nieuwe studio kan voor die frisse wind zorgen. We verwachten eind dit jaar meer nieuws over Metroid Prime 4; Nintendo, waar blijft die Direct-uitzending met de dame in exoskelet in de hoofdrol?

N64 Classic Edition

C64 Mini. Classic Mini SNES. SEGA Mega Drive Portable. Atari Flashback. Zijn we echt zo naïef dat we ook een gepimpte Nintendo 64-console verwachtten? 2016 bracht de NES Mini, een jaar later de SNES, 2018 moest hét jaar voor de N64 worden. Het leeuwendeel van de gamers vandaag begonnen hun carrière op de Nintendo 64, er verschenen vele prachtige games in dit 64bit-tijdperk én Nintendo zou er een mooie cent aan kunnen verdienen. Waar wachten ze in hemelsnaam op? Die gedachtegang deed ons dromen van een aankondiging tijdens de voorbije E3-conferentie; we bleven jammer genoeg verweesd achter. Toch hopen we snel enkele iconische titels van dit tijdperk op het grote scherm te kunnen herbeleven.

Want ja, The Legend of Zelda: Ocarina of Time bijvoorbeeld verscheen op de Nintendo 3DS, maar dat is niet hetzelfde. Vergeet ook Super Mario 64, Goldeneye 64, Banjo Kazooie, Mario Kart 64 en vele andere culthits niet. Godbetert Pokémon Snap herbeleven zou bij velen onder ons nostalgische traantjes oproepen, toch?

Skate 4

Akkoord. Microsoft toonde Session-beelden. Dat nieuwe skatespel ziet er veelbelovend uit, maar vooral de bediening uit Skate missen we nog steeds. Waar blijft dat vierde spel in hemelsnaam? Ook wij vragen het ons luidop af. Port Caverton, de locatie uit het derde spel waar skaters omarmd en niet langer verfoeid worden, smeekt om nieuwe skaters te mogen ontvangen en wij staan met onze valiezen klaar. Alleen moet EA wakker schieten. Een jaarlijkse Skate-uitgave is echt niet nodig, maar we wachten verdorie al acht jaar.

Splinter Cell

Vijf jaar geleden verscheen het recentste Splinter Cell-spelletje en Sam Fisher wordt gemist. Zijn plotse verschijning in Ghost Recon Wildlands werd door velen als een stiekeme aankondiging aanzien, maar de E3-drukte leverde geen nieuws over zijn volgende hoofdrol op. Ubisofts CEO Yves Guillemot liet optekenen zelf grote fan van de reeks te zijn, maar een update over Fishers toekomst heeft hij niet. Het is meer een ‘wanneer’-vraag, want een vervolg komt er sowieso.

The Avengers

Square Enix’ persconferentie wordt door velen als de saaiste in lang omschreven. Geen Final Fantasy VII Remake-beelden, en op de koop toe geen nieuws over het Avengers-spel waarover ze zelf een hype hebben gestart. Avengers: Infinity War gooit overal hoge ogen en een game zou dat succesverhaal nog krachtiger maken. Bovendien liet de studio eind januari optekenen dat er enorm veel progressie was, wat de teleurstelling uiteraard nog groter maakt. Er werden zelfs ontwikkelaars bij Naughty Dog en Visceral Games opgepikt!

Het Avengers-project moet spelers jarenlang aan hun gamingapparaat gekluisterd houden, aldus Square Enix. Duidt die uitleg op een MMORPG, of alleszins op een spel met verregaande online features? Het zou best kunnen, want andere genres krijgen niet oneindig lang uitgebreide updates. Wordt hopelijk snel vervolgd!

Meer onaangekondigde exclusives

Sony liet heel wat beelden van exclusieve games zien. The Last of Us 2, Death Stranding, Nioh 2, en zo kunnen we er nog enkele opsommen. Microsoft deed het met een kleine twintig exclusives nog beter, maar de meeste getoonde games maakten hun debuut tijdens vorige E3-edities. In vergelijking met vorige jaren passeerden er weinig games waarbij we volledig uit de lucht vielen, mede door de vele online kanalen waarlangs anonieme bronnen stiekem hun zegje deden. De trofeeënlijst van Fallout Shelter lekte, waardoor de PS4-port vroegtijdig bekend raakte. Super Smash Bros. Ultimate is an sich slechts een gepimpte port, Assassin’s Creed Oddysey dwaalde ook op voorhand op het internet rond … Het aantal echte verrassingen daalde zo zienderogen en dat is een jammere conclusie. Hopelijk slagen ontwikkelaars er in de toekomst in hun aankondigingen beter geheim te houden, want de E3 moet samen met gamescom, de PAX-events en andere evenementen de hoogmissen voor de gamer blijven.

1 reactie

Borderlands 3 op gamescom. Pls make it happen.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments