Deze 4 zaken maken een digitaal schooljaar voor een gamende student een pak aangenamer

Deze 4 zaken maken een digitaal schooljaar voor een gamende student een pak aangenamer

Extra uitdaging voor de gemiddelde student anno 2020: hoe pak je het best een - meer dan waarschijnlijk overwegend - digitaal schooljaar aan? Niet dat ik twijfel aan jullie kunnen, maar onderstaande lijst kan 2020-2021 alleen maar makkelijker en comfortabeler maken. Het lijken in ieder geval zowat de essentials te worden voor blokkende koppen die noodgedwongen vooral vanuit hun kamer of kot hun ding zullen moeten doen.

1. Onderschat het belang van een degelijke laptop niet

Misschien wel je - na je smartphone - beste vriend tijdens het schooljaar. Niet alleen voor een stiekeme en minder stiekeme Netflix (& chill)-sessie, maar ook gewoon omdat er een pak meer lessen digitaal gegeven zullen worden. Docenten en leerkrachten krijg je dit schooljaar vaker dan lief in volle Full HD-glorie (en als de verbinding niet meezit: als één grote pixelbrei) op je scherm te zien via Zoom of een andere gelijkaardige applicatie.

Enkele aanraders vanuit het kamp van MSI voor studenten die vlotjes willen gamen en het wat compacter willen houden: de GF63 Thin en GL65, twee laptops die uitgerust zijn met een Intel Core-processor uit de tiende generatie met een kloksnelheid tot wel 5Ghz. Minstens even belangrijk is het feit dat in die eerstgenoemde een GTX 1650 Max-Q steekt en in die tweede zelfs een 1660Ti. En dat is meer dan voldoende om praktisch alle huidige games in 1080p te draaien aan 60 frames per seconde, zeker als je weet dat je dan ook meteen over een 120Hz-paneel beschikt.

De MSI GS66 Stealth links en de MSI GF63 rechts.

Echte hardcore gamers kunnen een stapje verder gaan en kijken naar de GE66 (of deze varianten GS66 Stealth (of deze en deze). Met die twee modellen rolt MSI z'n spierballen, want de GE66 beschikt - afhankelijk van je keuze - over een RTX 2070 Max-Q of RTX 2080 Max-Q als grafische kaart die beide én ray-tracing ondersteunen én die makkelijk 144 frames per seconde op het 15,6" 1080p/144Hz-scherm toveren. Vergeleken met de andere modellen, ga je hier ook meteen voor een gaming look met bijvoorbeeld een RGB-lichtbalk vooraan. Om maar te zeggen dat als je competitief bent ingesteld of op hoger niveau speelt of wil spelen, je hier wel hét materiaal in handen mee hebt. Het zijn ook meteen twee laptops die behoorlijk future proof zijn. Een Cyberpunk 2077 gaat hierop draaien alsof het niets is.

2. De beste tv die je studentenbudget kan kopen

Goed, met de gedachte in je achterhoofd dat je vaak in je kot zal (moeten) blijven, lijkt een deftige televisie plots geen overbodige luxe meer, al was het maar om de uiteenzetting van je prof vanuit je zetel te volgen. We zijn - eindelijk en net op tijd - in het tijdperk beland waarin goeie 4K-tv's betaalbaar zijn geworden. Noem het budgetmodellen, noem het startermodellen, ik noem het gewoon "keiveel waar voor je geld".

De LG 43UM7050PLF.

Met volgende tv's in je kamer of kot zit je sowieso goed: de LG 43UM7050PLF is 4K, heeft 3 HDMI-ingangen (dat is dus bijvoorbeeld goed voor een console, digicorder en laptop) en ondersteunt HDR10 en HLG. Kostprijs: 315 euro. Zit je met je hoofd al bij een Xbox Series X of PlayStation 5 en heb je 689 euro op overschot, dan raad ik de Sony KD-43XG8399 aan, die een refresh rate heeft van 100Hz aan een 4K-resolutie.

3. Een Chromecast kan het je nog zoveel makkelijker maken

Geen zin om de laptop steeds aan te sluiten op je televisie, maar toch een serie of film willen zien via Netflix of Disney+? Dan lijkt een Google Chromecast me nog steeds het aangewezen toestelletje die dat voor je covert, temeer omdat bovenstaande televisies niet beschikken over het hele Smart TV-concept en je dus streamingapplicaties moet opstarten via een extern apparaat.

Google Chromecast met een Stadia-controller.

Zo'n Chromecast kan trouwens ook meteen verantwoordelijk zijn voor je achtergrondmuziek, want ook Spotify kan je op die manier casten naar je tv. En eigenlijk - en dat vergeten veel mensen nog - is het ding ook best geschikt om te gamen, want op je Chromecast kan je Google Stadia installeren en dat wil dus zeggen dat je gamet zonder ook maar een PlayStation, Xbox of Nintendo Switch te moeten aansluiten op je televisie.

4. For the love of alleswatuliefis: let op je houding tijdens het studeren en gamen

Last but not least: zie alstublieft dat je werkplek een beetje ergonomisch in orde is. Ik ken genoeg mensen die ettelijke uren per dag gewoon op een krukje zaten in hun kot of een hele dag hingen in hun zetel met de laptop op hun schoot. Niet dat je dat eens niet mag doen, maar als je echt een urenlange studeer- of gamesessie wil starten, zorg er dan voor dat je zowel een deftige (bureau)stoel, als een kwalitatieve muis en toetsenbord gebruikt. De MX Master-muis van Logitech bijvoorbeeld is een absolute aanrader voor casual gebruik. Als je zwaar wil doorgamen, dan is de G502 Hero eentje waar je weinig mis mee doet.

De G502 Hero.

Op vlak van toetsenborden kan je eens kijken richting een Corsair K63 of een HyperX Alloy FPS Pro. Een MAG CH110-stoel is het paradijs voor je achterwerk, maar misschien niet zozeer voor je portemonnee, persoonlijk hebben mijn rug en billen ook jarenlang kunnen genieten van de degelijke Markus-stoel uit de IKEA.

Rest mij alleen nog maar te zeggen aan jullie, de knappe koppen van morgen: massa's succes in het schooljaar 2020-2021. Vergeet niet te gamen tussen het studeren door en vergeet niet te studeren tussen het gamen door. Ik geloof in jullie, jullie mama's en papa's geloven ongetwijfeld in jullie en laat niks jullie tegenhouden om ook in jezelf te geloven. En luisterende oren genoeg op - eveneens digitale - plekken waar je je studentenverhalen of -problemen kwijt kan, onder andere op het studieforum en op Discord.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments