De Slimste Mens ter Wereld Junior

zo 02/12/2018
Joeri
0 reacties

De Slimste Mens ter Wereld loopt momenteel nog op de zender Vier en de finaleweken naderen met rasse schreden. Wie fan is, heeft vermoedelijk het De Slimste Mens-bordspel in huis om zelf in de huid te kruipen van Erik van Looy of een van de kandidaten. Ook ikzelf heb het spel al ruim een jaar liggen en om de zoveel maanden wordt het wel eens uit de kast gehaald. Bordspeluitgever Just Games heeft echter meer in petto voor de bordspelfanaten, want sinds enkele weken ligt de Junior-variant in de winkelrekken.

De Slimste Mens ter Wereld loopt al zestien seizoenen en brengt ieder jaar bekende en minder bekende Vlamingen en Nederlanders naar het televisiescherm. Met grappige anekdotes en de meestal flauwe ingestudeerde mopjes is de niet zo serieuze quiz een bijna dagelijkse afspraak, waarna meestal de nachtrust volgt. Wie het liever wat vroeger op de dag heeft, kan naar de herhaling kijken, maar kan ook zijn gading vinden in de twee bordspellen. Het basisbordspel is er voor de volwassenen en heeft ondertussen een uitbreiding met honderden nieuwe vragen. Sinds vorige maand ligt ook de versie voor de jongere garde in de winkelschappen, dus die kleine koters kunnen vanaf nu ook hun kennis tonen aan de hand van diverse vragen en speelrondes.

Gepruts met de houders

Het bordspel voor volwassenen bestaat uit honderden kaarten met vragen, vier timers waarop de tijd weergegeven wordt en waarop je tijd kunt toevoegen of aftrekken en handige houders om de timers in weg te stoppen. Ik verwachtte bij de Junior-variant uiteraard hetzelfde. De kaarten en timers zijn aanwezig, maar de houders werden vervangen door fragiele kartonnen exemplaren die niks waard zijn. Rekening houdend dat het kinderhanden moet verdragen, was het logischer om toch voor een kunststoffen variant te gaan. En hoewel ik van mezelf kan zeggen dat er toch enige handigheid in mij schuilt, heeft één van de houders het bijna begeven bij het in elkaar foefelen van de diverse kartonnen onderdelen. En eens je na veel zwoegen het eerste exemplaar in elkaar hebt geflanst volgt een koude douche: nog drie stuks te gaan. Alstublieft!

Gelukkig is de rest wél van respectabele kwaliteit. De timers zijn responsief en de kaarten zijn van de gemiddelde bordspelkwaliteit. En met bijna driehonderd spellen in de collectie, heb ik dus heel wat om mee te vergelijken. Soit, het spel zelf dan maar. Net zoals het televisieprogramma bestaat het spel uit een aantal rondes, waarna als apotheose de finale wordt gespeeld. In tegenstelling tot het televisieprogramma gaat het in het bordspel om de twee sterktste kandidaten, waarna slechts één persoon tot de echte winnaar gekroond kan worden. Hoewel er maar vier timers werden meegeleverd, kan je via de website van Just Games een timer van je smartphone maken, om op die manier met extra volk te spelen. En dat is in dit geval wel een aanrader.

Wie wordt de winnaar?

Met een quizmaster is het bordspel het leukst. Ook bij de Junior-versie is dit het geval. Mama of papa speelt de spelleider, terwijl de kinderen het onderling kunnen uitvechten. Starten wordt er gedaan met de ronde 3-6-9, waarbij er seconden gesprokkeld worden bij vragen 3, 6, 9, 12 en 15. Seconden verliezen zit er nog niet in. In 'Open deur' wordt de kennis getest over een bepaald onderwerp in de vorm van 'wat weet je over...', waarna enkele kernwoorden veertig seconden winst betekenen. In de puzzelronde dienen er verbanden gelegd te worden om tot drie woorden te komen en in Ingelijst krijgen de deelnemertjes een vraag waar tien antwoorden bij horen. Ook hier worden voor elk goed antwoord seconden gescoord. De twee deelnemers die naar vier rondes de meeste seconden bijeen hebben gesprokkeld, mogen zich de finalisten noemen en vechten het uit in ronde vijf: de finale. Wie hier het eerst de timer van de ander op nul krijgt, mag zich als winnaar kronen.

Qua opzet is deze Junior-variant identiek aan het normale bordspel en zijn ze dus perfect uitwisselbaar. Daardoor kunnen beide versies gecombineerd worden op familiefeestjes, waarbij de vragen voor de kinderen uiteraard voor hen voorbehouden zijn. Hoewel de uitgever een leeftijd vanaf acht jaar aanraadt, zitten er hier en daar toch wat moeilijke vragen in voor achtjarigen. Leeftijd speelt dus degelijk een rol bij het uitkiezen van de vragen. Of nodig eens de ganse klas uit. Fun gegarandeerd. En hoofdpijn achteraf ook.

De Slimste Mens ter Wereld Junior is een plezante bordspelvariant van het televisieprogramma en bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar, al is dat in sommige gevallen wat optimistisch. De kartonnen houders voor de timers zijn helaas niets waard en waren beter uit kunststof gemaakt, maar uitgever Just Games heeft zo toch de kosten kunnen drukken. Het spel heeft een adviesprijs van 27,99 euro en dat is degelijk. In de meeste gevallen is het zelfs goedkoper te vinden. Of het een perfect Sint- of kerstcadeautje is, laat ik wel even in het midden, maar fun is sowieso gegarandeerd.