"De PS5 is een niet te missen spel-, entertainment- én multimediaconsole voor de hele familie"

"De PS5 is een niet te missen spel-, entertainment- én multimediaconsole voor de hele familie"

Vorige week mocht ik jullie mijn eerste indruk geven over de PlayStation 5, maar ik mocht nog niet alles vertellen. Vandaag vervalt dat embargo en de daarbijhorende 18 pdfjes met regeltjes. Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om jullie in 9 punten te vertellen wat mij na twee weken het meest is bijgebleven.

Raytracing all the way baby

Kijk eens naar de pakjes en de omgevingen in Spider-Man: Miles Morales, en kijk hoe ze weerkaatsen en weerspiegelen in diezelfde omgeving. Effecten die we nooit eerder zagen op een PlayStation-console en die we te danken hebben aan de grafische hardware van de PlayStation 5 die nu over raytracing beschikt. In het Vlaams een techniek die superrealistische belichting mogelijk maakt. Een game als Spider-Man: Miles Morales profiteert daar optimaal van. 

Maar ook Astro’s Playroom, waarin de omgeving en de ventjes er écht uitzien alsof ze van plastic zijn gebouwd, profiteert van deze techniek. Verder dragen de krachtigere hardware tout court, en de gevoelige verhoging van het werkgeheugen, natuurlijk ook hun steentje bij wat de grafische prestaties betreft.

Maar volgens mij is het daar nog veel te vroeg voor aangezien we ‘maar’ een eerste generatie games te zien en te spelen krijgen. Denk aan het feit dat Miles Morales nog niet helemaal perfect is, en ‘slechts’ een launch titel is (die ook op PS4 verschijnt). Ik vermoed echter dat we binnen een jaar of twee/drie pas echt de power van deze console te zien zullen krijgen.

Door de raytracing-technologie ziet Miles Morales fenomenaal uit.

Die Dual Sense-controller is toch wel een uniek beestje

De mogelijkheden van de controller deden me het eerste ogenblik wat denken aan die van de Nintendo Switch, maar na verloop van tijd moet ik eerlijk toegeven dat, zoals ik in mijn eerste special reeds zei, de PS5-controller me het gevoel geeft dat de game zich niet alleen op mijn scherm maar ook in mijn handen afspeelt.

De DualSense-controller brengt je game tot leven in je handen.

Het geeft je zelfs, zoals bij Astro’s Playroom, de techdemo bij uitstek, het gevoel dat ik de omgeving, hoe zal ik het zeggen, ook voel. Ik denk dan aan de hagel en de regen, of het ijsschaatsen.

De DualSense-controller is een ervaring op zich.

Mooie, sobere en overzichtelijke interface

Over de overzichtelijke interface van de PS5 had ik het vorige week al. Die zogenaamde Activity Cards scheppen heel wat mogelijkheden waardoor je niet te diep of te ver moet gaan zoeken om informatie te vinden en te krijgen over je game. Sony heeft heel goed door hoe videogames vandaag worden geconsumeerd, en snapte dus ook dat relatief diepe integratie van YouTube en Twitch in de interface een must is.

Ook mikt de PlayStation 5 op entertainmentfanaten, dat merk je aan die aparte sectie in het thuisscherm voor Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en andere streamingdiensten. Muziekliefhebbers kunnen dan weer terecht onderaan voor een apart muziek-icoon om bijvoorbeeld hun Spotify-bibliotheek onder te brengen.

De interface werd sober en overzichtelijk gehouden.

 

Let op die SSSnelheiD

De manier, of beter gezegd de snelheden, waarop de PlayStation 5 of de games opstarten zijn fenomenaal, euhm, snel. Dat heeft uiteraard te maken met de hardware en het grotere werkgeheugen, maar is vooral te danken aan die supersnelle Solid State Drive, een grote geheugenchip waarop al je games opgeslagen staan, en die eindelijk in de plaats van een harde schijf kwam. Daarmee spelen zelfs de PS4-games die ik erop speel, ik kijk naar XIII – Remake momenteel, een pak vlotter.

Laadtijden? Dat is vanaf nu iets uit de oude doos...

Een stille (en tevreden) partner in huis, dankzij een stille console

Vroeger durfde mijn echtgenote nog wel te klagen over het gezoem en het geblaas van mijn consoles die in de woonkamer staan. Zeker wanneer ze naar haar favoriete series kijkt en mijn consoles overuren draaiden. Wel sinds ik die PS5 in huis heb, heeft ze nog niet 1 keer een opmerking gemaakt.

Ik ben fan van die cooling fan.

 

Ze zou niet moeten durven trouwens want de PS5 is muisstil en hij wordt zelfs niet warm. Dus qua koeling nogmaals een dikke chapeau Sony. Als je partner dus iets durft te zeggen, dan ligt het deze keer zeker aan de koelkast of de diepvriezer.

Shhhh, hier draait een cooling fan.

Te weinig (launch) games

Ik heb reeds veel plezier beleefd aan mijn PS5, en heb er vele uren op versleten maar toch… Ik mis het gevoel van een nieuwe console te hebben met daarbij een aantal games die speciaal ontwikkeld werden voor die next-gen console.

De meeste games die speelbaar zijn momenteel op de PS 5 zijn ook speelbaar op de PS4, en dan denk ik aan Devil May Cry 5 Special Edition, de nieuwe Sackboy, of zelfs Spider-Man: Miles Morales.

Je kan PS5-games spelen OP je PlayStation 4!

Ik kan ook Demon's Souls opnoemen, maar dat is dan weer een remake. Snap je wat ik bedoel? En bovendien is Demon's Souls niet meteen een game voor iedereen. Toch?

Anderzijds is er wel de backward compatibility, PlayStation Now en uiteraard de mogelijkheid om je PS5-games te spelen OP je PlayStation 4. En dit beste vrienden is geen schrijffout, hier lees je hoe dat werkt.

Demon s Souls ziet er fantastisch uit, maar het is geen echte PS 5 launch game, en zeker niet voor iedereen.

Niet iedereen vindt hem mooi... en dat is ok

Het uiterlijk dan. Smaken en kleuren verschillen. Ik vind hem persoonlijk heel mooi, en sfeervol door die blauwe schijn. Anderen vinden hem dan weer lelijk en lomp, of vinden dat hij op een futuristisch voetbalstadion lijkt of een of ander kantoorgebouw uit Dubai of Hong Kong. Ik geef toe dat hij groot is, en best veel plaats inneemt op de televisiekast. Je kan hem uiteraard neerleggen, maar dat vind ik persoonlijk niet mooit. Maar zoals mijn bomma zaliger zei, “een schoon casserolle met niks in, daar zijt ge niks mee”.

Je hoeft de PS5 niet mooi te vinden. Echte schoonheid zit vanbinnen.

En ook al vinden sommigen hem lelijk of lomp, of niet mooi langs de buitenkant, onder dat uiterlijk schuilt er een stevig bommetje waar we allemaal nog jaren plezier aan zullen hebben. Het blijft dus een subjectief gegeven, en afhankelijk van hoe je interieur er voor de rest uitziet (of mag uitzien van je partner). Anderzijds valt hij meteen in het zicht als je bezoek krijgt natuurlijk…

Persoonlijk vind ik het design heel knap, maar ik ken ook gamers die het absoluut niet mooi vinden.

Activity Cards zijn handig maar…

Die Activity Cards zijn best een handig hulpmiddel. Snel je game pauzeren, wat informatie opzoeken, een YouTube-video bekijken of berichten van je vrienden beantwoorden. Maar er is nog geen echte synergie tussen de game en de content die je er tijdelijk bovenop bekijkt. In de toekomst kan het mogelijk worden om een game bijvoorbeeld te beginnen vanaf een punt dat een van je vrienden aangeeft in zijn bericht, maar dan moeten dat soort functies wel ingebouwd worden natuurlijk.

Met de PS-toets van je PS4 kon je ook snel even uit de game gaan om wat berichten te beantwoorden of iets op te zoeken om er dan weer in te duiken. De extra tijdswinst die je hier nu scoort is miniem.

Die Activity Cards zijn toch een meerwaarde.

De PlayStation Store is overzichtelijker geworden

De nieuwe look van de PlayStation Store is veel overzichtelijker dan die van de PS4. Zelf ontving ik vandaag, gisteren eigenlijk, de review copy van XIII – Remake. Ideaal dus om eens te gaan piepen waar die staat te pronken in de store.

Het is geen grote titel, eerder een culttitel, dus verwachtte ik niet dat ik hem meteen zou vinden, maar toch, schijn bedriegt. Store openen, XIII intypen in de zoekfunctie, en bam gevonden. Ook dit gaat dus sneller dan in de ‘oude’ store. Hopelijk gaat mijn budget om games te kopen er niet even snel door denk ik dan. 

Hetzelfde geldt trouwens voor het PlayStation Now-aanbod waar ik ook snel mijn weg in vond. Waarmee ik maar wil zeggen dat reeds bestaande PlayStation-gamers zich nog sneller zullen thuisvoelen op de nieuwe console, en nieuwe PlayStation-gamers snel hun weg zullen vinden op de nieuwe console.

PlayStation Store en PlayStation Now zijn veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden.

Conclusie

Alles nog eens kort op een rijtje gezet dus, maar ik denk dat we het er allemaal over eens mogen zijn dat de PlayStation 5, voor mij dan toch, niet alleen een stijlvolle en knappe console is geworden, maar vooral een razendsnelle multimediamachine waar uiteraard vooral voor gamers, maar ook voor liefhebbers van series en films op Netflix of gelijkaardige apps, of muziekliefhebbers een niet te missen beestje is geworden. Als Sony nu nog met PlayStation Now de weg zou opgaan van Microsoft en die toch wel moddervette Xbox Game Pass Ultimate, dan is de sky the limit. Of om het heel simpel te zeggen, de PlayStation 5 is een niet te missen spel-, entertainment- én multimediaconsole voor de hele familie.

 

9 reacties

De dag na de Xbox serie x uitkomt het zoveelste non artikel in 1 week over de ps5 zegt iets over de neutrale kant van deze site ...

Rating:0

Deze en tal van andere sites zijn Pro Playstation.
Dit weet iedereen toch al langer.

Rating:0

Zover ik weet is 9lives vooral pro-gaming, ongeacht het platform. Is het niet tijd om het "mijn console is beter dan de jouwe" spelletje te stoppen en gewoon te genieten van de games die erop gespeeld kunnen worden?

Rating:0

Check anders eens Gamekings.

Rating:0

Das waar .... Altijd is de controller van Xbox eruit gekomen als beste controller maar was het een controller is niet de reden voor het kiezen voor een console. Nu omdat ps5 op al de rest er minder uitkomt gaan we dat net wel gebruiken als reden ....

Rating:0

Straf dat mensen al een mening kunnen hebben over de nieuwe controllers als ze beide nog niet getest hebben. Je ziet quasi in alle reviews dat de DualSense de gamechanger van deze generatie is. Rekenkracht van een console is natuurlijk ook belangrijk, maar daar delven zowel Sony als Microsoft het onderspit vergeleken met pc. Dan lijkt het me niet meer dan logisch dat deze platformen zich met andere features onderscheiden. De controller lijkt me dan een logisch punt om op te focussen.

Rating:0

een X Box controller waar je steeds 2 AA batterijen moet insteken is niet meer van deze tijd , akkoord ja kan een battery pack kopen . Dat zou er standaard moeten inzitten vind ik . Zo zie je maar dat de Amerikaanse cultuur nog steeds de dag van vandaag een wegwerp cultuur is. Ik zal nooit zeggen dat de console op zich slecht is. Ik wacht deze keer tot er een console uitkomt met een grotere SSD standaard ingebouwd.

Rating:0

De console is bijzaak. De echte inzet is het ecosysteem errond. En daar vrees ik een beetje dat Sony het onderspit zal delven op termijn. MS is veel te sterk bezig met z'n cloud infrastructuur, game pass en overnames. Sony heeft het recentelijk ook nie zo goed gedaan financieel...

Rating:0

Klopt, ik geloof ook dat Microsoft een meer future proof business model voor ogen heeft met het Xbox merk. Ik heb steeds minder het gevoel dat het ook nog rechtstreeks met Sony wil concurreren. Het hele "console wars" gegeven lijkt me niet echt meer van toepassing. Sony verkoopt een platform, Microsoft verkoopt een service dat je - indien je dat zou willen - kan spelen op hun platform.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments