s
r

"De productie van de Uncharted-film lijkt wel vervloekt"

"De productie van de Uncharted-film lijkt wel vervloekt"

Hollywood probeert de razend populaire gamefranchise Uncharted al meer dan tien jaar naar het witte doek te brengen. Maar creatieve meningsverschillen, botsende agenda’s en het Coronavirus zorgden voor ontelbare stokken in de wielen. Een overzicht van de obstakels die het eerste filmavontuur van Nathan Drake tot nu toe hinderden.

De charismatische schattenjager Nathan Drake zag het daglicht in 2007 met de release van Naughty Dogs Uncharted: Drake’s Fortune. De PlayStation-game liet je toe om in de huid te kruipen van de bonkige avonturier die met behulp van zijn kompanen, journaliste Elena Fisher en mentor Victor Sullivan, op jacht gaat naar de mythische rijkdom van de legendarische verloren stad El Dorado. Er volgenden nog drie sequels en enkele spin-offs.

De Uncharted-games zijn naast verslavende actie-avonturengames ook een lust voor het oog. De exotische decors en antieke tombes die de revue passeren, haalden de mosterd bij avontuurlijke pulpromans en – magazines uit de eerste helft van de 20e eeuw, plus bij de actieheld der actiehelden: Indiana Jones. Gevolg: een gamefranchise die er heel filmisch uitziet en er vaak voor zorgt dat je je als gamer in een Hollywoodblockbuster waant. De interesse voor een Uncharted-film vanuit Hollywood kon dan ook niet lang uitblijven.

David O. Russell had Mark Wahlberg op het oog voor de hoofdrol.

2009: De eerste poging

Twee jaar na de release van Nathan Drakes eerste Playstation-belevenissen stortte Sony Pictures Entertainment zich op een verfilming. De filmstudio was ambitieus en schakelde filmtalent David O. Russell (The Fighter, Silver Linings Playbook) in voor de regie. De regisseur had Mark Wahlberg op het oog voor de hoofdrol en probeerde zelf Robert De Niro en Joe Pesci te casten. Maar de visie van Sony en O. Russell botsten met elkaar – de cineast wilde van Drake o.a. een kunstdief maken – en de filmplannen werden in 2011 afgeblazen.

Ook Chris Pratt werd genoemd als Nathan Drake.

2011: Uncharted goes National Treasure?

Het gat dat O. Russell achterliet werd ingevuld door Limitless-regisseur Neil Burger. Hij wilde wel trouw blijven aan de games, maar na anderhalf jaar aanmodderen, koos hij om Uncharted te ruilen voor de regiestoel van Divergent. Sony gaf de scenaristen van National Treasure dan maar een kans, maar ook dat leverde geen resultaat op.

2013: Seth Rogen?

In 2013 trachtte Sony niemand minder dan grapjas Seth Rogen het hof te maken voor het scenario. Maar hij zijn creatieve kompaan Evan Goldberg pasten om een Indiana Jones-achtig filmavontuur neer te pennen.

Publiekslieveling Nathan Fillion nam dan weer het heft in eigen handen en kwam met een kortfilm rond Uncharted.

2014: regisseur nummer drie

De derde regisseur die mocht proberen om het project van de grond te krijgen, was Horrible Bosses-filmer Seth Gordon. Oscarwinnaar Mark Boal stond klaar voor het scenario, terwijl Mark Wahlberg en Chris Pratt met de hoofdrollen flirtten. Maar budgettaire problemen luidden het vertrek van Gordon in.

2016: eindelijk schot in de zaak

Strangers Things-regisseur Shawn Levy was de volgende in de rij om het project op zich te nemen. Met een afgewerkt scenario van The Grey-cineast Joe Carnahan zag het er goed uit. Tot bleek dat Mark Wahlberg niet meer wilde meedoen. Gelukkig strikte Sony in 2017 hun kersverse Spider-Man-ster Tom Holland om in de huid van Nathan Drake te kruipen. Maar na twee jaar besliste ook Levy om adieu te zeggen.

2018: Nathan Fillion als perfecte Drake

In 2018 verscheen er plots een korte Uncharted-film op het wereldwijde web. Niemand minder dan Firefly-kop Nathan Fillion vertolkte in de video Nathan Drake. De gelijkenis met het gamepersonage was treffend en fans van het spel waren laaiend enthousiast. Helaas deelde Sony dat enthousiasme niet en leverde het Fillion geen rol op in de officiële verfilming.

Uiteindelijk strandde de keuze op Tom Holland voor de filmrol van Naughty Dogs avonturier.

2019: woelig jaar

2019 was het jaar waarin maar liefst twee regisseurs even de regiestoel van de Uncharted-film opeisten. De eerste: 10 Cloverfield Lane-regisseur Dan Trachtenberg, die na enkele maanden al bedankte door creatieve meningsverschillen. Hij werd opgevolgd door Bumblebee-filmmaker Travis Knight, die uiteindelijk ook het project verliet door de drukke agenda van Tom Holland. Maar de release van de film stond vast: 5 maart 2021!

 

2020: Ay, Corona!

In januari van dit jaar kreeg Venom-regisseur Ruben Fleischer de kans om Uncharted in te blikken. De cast? Holland is nog steeds van de partij als Drake, Mark Wahlberg is terug om Sully te vertolken en ook Antonio Banderas doet mee. Alles leek volgens plan te verlopen, tot het Coronavirus de wereld lam legde. Sony besliste daarom op de opnames van Uncharted on hold te zetten, waardoor het momenteel onzeker is dat de releasedatum in 2021 realistisch is. Het zoveelste obstakel in een productie die haast vervloekt lijkt. Afwachten dus!

1 reactie

Fillion was perfect geweest! Die is gewoon gemaakt om die rol te vertolken; zelf als de film hard zou zuigen, dan is de silver lining die grapjas van een Nathan Fillion die het toch nog goed maakt.

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments