De negen beste gratis games van dit moment

F2P en niet Pay-to-win

za 12/03/2016
Michael
0 reacties

Gabe Newell, grote baas bij Valve en leegrover van de gemiddelde gamersportefeuille, slaagt er jaarlijks meermaals in om steengoede games voor spotprijzen aan de man te brengen. Als ontwikkelstudio/uitgever van een free-to-play-videospel moet je dus sterk in je schoenen staan om in de hedendaagse maatschappij te overleven. Tussen de dankzij microtransacties pay-to-win-voorbeelden zijn er gelukkig ook aanraders in die markt terug te vinden en wij gingen op zoek naar de negen leukste van dit moment.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Wie is er niet opgegroeid middenin de kartonnen orgasmes veroorzaakt door het vinden van zeldzame, blinkende Pokémon of Magic: The Gathering-kaarten? De technologie staat niet stil en tegenwoordig zijn ook digitale ruilkaartgames ongezien populair. Blizzard werd groot dankzij hun drie grote franchises: Diablo, StarCraft en Warcraft, en die laatste transformeerden de Amerikanen in een vrij simplistisch maar daarom niet minder verslavend kaartspel: Hearthstone. Geen verschillende Resource-types, wel een geslaagde combinatie van veel kaarten, voor World of Warcraft-spelers gekende personages, een vleugje humor en de gekende verslavingsfactor. Eenmaal je begint, is het moeilijk om na één of twee spelletjes de game naast je neer te leggen.

Naast Ranked Play, waarbij je van Rank 25 richting Rank 1 of zelfs Legend kan duelleren, zijn er ook solo-avonturen waarin je het tegen iconische Warcraft-personages opneemt. Er verschijnen regelmatig nieuwe kaartuitbreidingen, waardoor de zogenaamde ‘meta’, de beste decksamenstellingen, sporadisch volledig door elkaar wordt gegooid. Het grootste probleem zijn de vele deckwebsites, waar 95 % van alle spelers naar de beste kaartcombinaties op zoek gaan om snel veel games te winnen. Naast de initiële pc-release kan je ondertussen ook op zowat alle iOS- en Android-toestellen van de game genieten.

Lord of the Rings Online

We hadden evenzeer onze pijlen enkel op MMORPG’s kunnen richten, maar aangezien we een zo uitgebreid mogelijk gamma aan videogamegenres willen voorstellen, beperken we ons tot het bijna negen jaar oude Lord of the Rings Online. Wie de laatste vijftien jaar niet onder een steen heeft geleefd, kent de avonturen van Frodo en zijn kameraden van voor naar achter en andersom. Hoe episch is het vervolgens om diens perikelen vanachter je eigen computer te herbeleven? Van Mirkwood tot Rohan en het griezelige Fangorn Forest: we kregen reeds vijf uitbreidingen voorgeschoteld en het einde is nog lang niet in zicht.

De gebieden, personages, rassen en klassen zullen elke Tolkien-fan bekend in de oren klinken. De MMORPG is grotendeels op de Lord of the Rings-trilogie gebaseerd, maar de Epic Quests zijn door de game-ontwikkelaars zelf uitgeschreven, al respecteren ze wel alle logica die Middle-earth meedraagt. De diepgang van het spel blaast je gegarandeerd onmiddellijk omver, maar de doorzetter zal zich als een Hobbit in een speeltuin vol Pipe-weed voelen. Het jammere aan de zaak? Wie naast de verhaallijn ook competitief wil spelen, zal euro’s moeten neertellen. Het leeuwendeel van alle content is gratis, maar uiteindelijk zal je toch zwichten voor de vele extra opportuniteiten die je mits betaling kan vrijspelen. In zo’n uitgebreid spel mag dat echter geen spelbreker zijn, want zelden zal je zo’n open, herkenbare wereld verkennen.

Hustle Kings

Poolen is niet alleen voor de adolescenten onder ons een ideale cafésport. Niet te moeilijk, dus pintjes drinken kan zonder aan prestaties in te boeten, en tegelijk geen dure activiteit waardoor je er makkelijk enkele uren zoet mee bent. Wie liever niet op café gaat om een balletje te stoten, kon al lang met de exclusieve PS3-titel Hustle Kings aan de slag en sinds vorige zomer kan je ook op je PlayStation 4 van een spelletje pool genieten. Er zitten hoegenaamd geen addertjes onder het gras, want iedereen kan, zonder PlayStation Plus-abonnement, online 1vs1-games spelen. Ben je toch op zoek naar een coöperatieve couch-sport, dan zal je eenmalig een Exhibition-pakketje moeten kopen. Daarmee haal je tegelijk ook enkele extra spelmodi in huis.

Path of Exile

Diablo is voor velen het hack-‘n’-slash-spel dat door niets of niemand van de troon kan worden gestoten, maar niet iedereen is diezelfde mening toegedaan. Toen Path of Exile het daglicht zag, waren velen geshockt door de diepgang en complexiteit ervan, maar eenmaal die storm ging liggen verdiepten we ons massaal in deze game. Het personaliseren van een personage, door het uitdiepen van de mechanics, heeft nauwelijks grenzen en aangezien de game honderd procent gratis is, houdt niets je tegen om tientallen uren te investeren om elke combinatie uit te proberen.

Eenmaal je op een verlaten strand nabij Wraeclast aangespoeld bent, doet ontwikkelstudio Grinding Gear Games er alles aan om je de schrik op het lijf te jagen. Horror moet je niet verwachten, maar het gevaar verschuilt zich achter elke hoek en wie als een kip zonder kop rondrent, zal meermaals met de grond worden gelijkgemaakt. De vierde uitbreiding werd overigens begin deze maand gelanceerd en heeft nog meer personalisatiemogelijkheden in petto … De microtransacties, die overigens wel aanwezig zijn, beperken zich tot cosmetische extraatjes en het opstarten van privécompetities.

Pinball FX 2/Zen Pinball 2

Flipperkasten zouden eigenlijk de status van cultureel erfgoed moeten krijgen. Je ziet er minder en minder in cafés opduiken, terwijl ze voor ondergetekende vaak de reden waren om nog een extra pint te drinken in de hoop de topscore te verbreken. Zo’n folklore-activiteit digitaliseren is niet zonder risico, maar Zen Studios doet het op een geslaagde manier en breidt het spektakel zelfs nog uit. De standaard Sorcerer’s Lair-tafel is gratis en biedt je een lekker voorproefje op wat nog komen zal. Daarna kan je alle tafels even ‘demoën’, om daarna tot de aankoop ervan over te gaan als de onderdelen je kunnen overtuigen. Naast de realistische bumpereffecten zitten er zoveel extra’s in die in het echt niet mogelijk zijn, waardoor je op voorhand nauwelijks kan voorspellen welk effect de flipperbal bal zal meekrijgen.

SMITE

League of Legends en Dota 2 zijn de twee populairste Multiplayer Online Battle Arena-games bij uitstek, maar wanneer je het kaf van het koren scheidt, zal ook SMITE aan de juiste kant landen. Deze MOBA is eveneens gratis te spelen, maakte vorige zomer de sprong richting Xbox One en zal dit jaar op PlayStation 4 landen. Die console-ports zijn unica, maar ook het derdepersoonsperspectief is hoogst ongezien voor dit videogamesgenre. Alles voelt echter aan, alsof je middenin de actie wandelt zeg maar. Bovendien weet je op voorhand hoeveel geld je optioneel zal investeren, wat toch een ongezien groot voordeel is wanneer je dat concept met de leegzuigmodellen van andere games bekijkt.

Hi-Rez Studios vraagt € 30 voor een Ultimate Gods Pack. Jep, in SMITE kan je in de huid van tientallen goden uit allerlei godsdiensten kruipen! Die 30 euro houdt in dat je alle personages uit de game onmiddellijk vrijspeelt, no strings attached. Bovendien verzeker je jezelf ook van alle komende updates, want elke nieuwe god die ooit wordt toegevoegd, belandt automatisch in jouw bibliotheek. Geen zagende ouders of blijtend lief, want de kredietkaart zal ditmaal geen gepeperde rekening opleveren!

Team Fortress 2

Net zoals LOTRO viert ook Team Fortress 2 dit jaar z’n negende verjaardag, maar de first-person shooter was vier jaar pay-to-play vooraleer Valve de deur richting f2p opende. Sindsdien kent iedereen de iconische shooter, gekenmerkt door unieke graphics, een portie humor en de distinctie tussen de classes. In deze sequel ligt de focus uiteraard op het uitmoorden van het vijandige team. Naar analogie van het verhaal moet jij de bezittingen van de tegenpartij vernietigen aangezien een familievete aan de oorzaak van het conflict ligt. In de strijd tussen de Reliable Excavation & Demolition (RED) en de Builders League United (BLU) kan je een van de negen classes kiezen die elk hun sterktes, zwaktes en speciale wapens bezitten.

Valve had voor Team Fortress 2 trouwens een primeur achter de hand gehouden, want het was hun eerste game met persoonlijke statistieken voor de individuele spelers. Zo zie je hoelang je met elke class hebt gespeeld, hoeveel punten je hebt verdiend, enzoverder. Wanneer je op weg bent om een record te verbreken, krijg je daar eveneens notie van, wat de adrenaline vanzelfsprekend de hoogte instuwt. De microtransacties beperken zich tot cosmetische voordelen maar desondanks zorgde Valve ook voor een willekeurige kans op uitrustingsonderdelen terwijl je de game speelt, zodat f2p-gamers zich nooit benadeeld hoeven te voelen.

The Settlers Online

InnoGames is de uitgesproken marktleider qua browsergames, maar ook Ubisoft heeft een sterkhouder in de vitrinekast staan. The Settlers scheert al sinds 1993 hoge toppen en Ubisoft houdt ook de online variant, The Settlers Online, netjes in leven. Deze freemium-game werd in 2012 op ons losgelaten en wie voldoende vrije tijd heeft, zal nooit de neiging hebben om z’n Visa of MasterCard boven te halen. Ook de casuele speler zal op tijd en stond een nieuw architecturaal hoogstandje kunnen construeren en Blue Byte Software, de ontwikkelstudio, laat regelmatig een nieuwigheidje op ons los. In de winter kan dat sneeuw zijn en ook andere festiviteiten worden in de kijker geplaatst. The Settlers Online is niet in alle opzichten een volwaardige titel binnen de franchise, maar in afwachting van Kingdoms of Anteria – als dat ooit wordt gereleaset – is dit een intrigerend tijdverdrijf.

World of Tanks

Tegenwoordig kan je Wargaming ook op zee en in de lucht terugvinden. De sensatievolle oorlogs-MMO waarmee het allemaal begon, World of Tanks, spant wat ons betreft qua intensiteit nog steeds de kroon. Ben je een liefhebber van het stiekeme werk? Toch liever een portie risico in je spel inbouwen of zelfs als hersenloze allesdurver de vernieling tegemoet rijden? Het kan allemaal op de verschillende maps die qua lay-out, schoonheid en oog voor detail een voorbeeld voor anderen zijn. Natuurlijk zijn ook de oorlogsmastodonten tot in de kleinste details historisch accuraat, maar vooraleer je de meest heroïsche tientonners mag besturen, moet je het met instapmodelletjes doen.

De ondertussen alom gekende Tier-indeling zorgt ervoor dat je steeds weer een belonend gevoel ervaart wanneer je een wedstrijd tot een goed einde hebt gebracht. Na verloop van tijd zit je garage tjokvol met tanks van allerlei naties en kan je geregeld eens iets nieuws uitproberen. Wargaming is uiteraard niet steenrijk geworden door enkel f2p-spelers te knuffelen en implementeerde verschillende in-game valuta’s, waarvan ook gouden credits die je met echt geld kan kopen. Toegegeven, het versnelt je progressie doorheen de game, maar op lange termijn heeft elk type speler dezelfde voordelen ongeacht hoeveel zuurverdiende centen je in World of Tanks hebt gepompt.

Er zijn honderden gratis games, waardoor het voor een buitenstaander onmogelijk wordt om door het bos de bomen te blijven zien. Dit lijstje kan je alvast op weg zetten, maar wanneer je nog meer f2p-titels wilt bekijken, kan je bijvoorbeeld via Steam een overzichtje oproepen. Ook via het PlayStation Network is dat mogelijk, waardoor iedereen onmiddellijk met heel wat spelletjes kan experimenteren!

Gratis games op Steam

Gratis games op je PS3, PS4 of PS Vita.