De hoofdrolspelers in World of Warcraft: Battle for Azeroth

Geen slechteriken, want het is oorlog!

za 11/08/2018
Michael
0 reacties

World of Warcraft ontvangt met Battle for Azeroth haar zevende uitbreiding. Ondanks hun eeuwige vete groepeerden de Horde en Alliance zich al zesmaal om oersterke antagonisten zoals Kil’jaeden, The Lich King en Deathwing onschadelijk te maken. Telkens genoot ik van de opbouw doorheen de specifieke expansions, beginnend met een luitenant van de eindbaas tot het epische gevecht met de verpersoonlijking van het kwade. Het is dan ook een vreemd idee dat de klemtoon in BFA niet zozeer op belangrijke slechteriken ligt. Ditmaal zijn we namelijk getuige van dé wreedste oorlog die beide in-game facties ooit hebben uitgevochten. Voor wie de hoofdrollen dan wel zijn weggelegd? Ik leg het jullie uit.

Opgelet: spoilers!

Vooraleer ik de verschillende hoofdrolspelers uit Battle for Azeroth aan jullie voorstel, weid ik graag kort uit over de reden waarom de Alliance en Horde na zoveel jaar van tamelijke vrede plotseling elkaars hoofdsteden vernielen. De Horde onder leiding van Sylvanas Windrunner hebben namelijk de Night Elves uit hun thuisstad Darnassus verjaagd door Teldrassil in brand te steken, terwijl de Alliance als revanche Undercity hebben verwoest. In normale omstandigheden mijden beide facties elkaars thuisregio’s, maar de neutralisering van Sargeras zette iets in gang dat grote gevolgen zal hebben.

Net vooraleer de Pantheon, een groep titanen die de werelden uit Warcraft hebben vormgegeven, de aartsvijand Sargeras opsloten, penetreerde diens wapen de planeet Azeroth. Dat is de spelwereld in World of Warcraft en alle spelers konden de gapende wonde, die Silithus volledig van de kaart blies, aanschouwen. Iedereen heeft zijn Artifact-wapen moeten opofferen om Sargeras’ corruptie onder controle te houden, maar dat bleek niet voldoende te zijn om de verwondingen weg te toveren. Plotseling kwam er Azerite, het bloed van Azeroth, tevoorschijn en de Goblins merkten als eerste dat die materie hen krachtiger kon maken. Zij raceten natuurlijk naar de plek des onheils en niet veel later trok de Alliance een achtervolgend spurtje om hun vijanden aan de leiband te leggen. Hoofdrolspelers binnen beide facties zullen proberen hun dierbaren en volgelingen naar successen te leiden, maar daarvoor gaan ze allereerst op zoek naar geallieerden.

Jaina Proudmoore

Jaina Proudmoore is de eerstgeborene in de familie Proudmoore, die de leiding heeft over Kul Tiras. Haar hele leven heeft ze toegewijd aan het vernietigen van The Burning Legion, maar nu dreigt de Horde een nog grotere uitdaging te worden. Hoewel ze de titel van krachtigste tovenares op Azeroth meedraagt, ziet ze op tegen haar volgende opdracht. Ze trekt richting haar geboorteplaats om haar moeder, Katherine Proudmoore, om een grote gunst te vragen.

De Horde hebben namelijk de Zandalari Trolls overtuigd om samen de oorlog tegen de Alliance aan te vatten en dus hoopt Jaina haar eigen volk op te zwepen om haar factie van een gewisse uitroeiing te redden. Initieel verloopt haar smeekbede niet van een leien dakje, aangezien de boezemvriendin van mamalief, Priscilla Ashvane, de moeder overtuigt haar dochter op te sluiten voor haar verraad ten opzichte van haar vader. Genn Greymane kan erger voorkomen en uiteindelijk wordt Jaina de nieuwe Lord Admiral van Kul Tiras en beslist ze dan ook om de Kul Tiran Humans een onderdeel van de Alliance te maken.

Anduin Wrynn

Hoewel hij al vele jaren als leider van Stormwind door het leven gaat, viert Anduin Wrynn met de lancering van Battle for Azeroth eindelijk zijn achttiende verjaardag. Zijn vader Varian verkoos de offensieve weg om conflicten op te lossen, maar Anduin tracht altijd een diplomatieke oplossing uit de brand te slepen. Zo maakte hij vrienden bij de Horde – denk aan Baine Bloodhoof en ook belangrijke goden zoals de August Celestials prefereren zijn leidersstijl. Soms kan je echter niet anders dan resoluut voor de aanval kiezen en daarom leidde de High King of the Alliance de aanval op Lordaeron. Deze wraakactie op Sylvanas’ brutale spelletje in Kalimdor leek lange tijd in het voordeel van Anduins troepen te worden beslecht, maar uiteindelijk moest hij alles uit de kast halen om zijn leger overeind te houden.

Na die explosieve plotwendingen stuurt hij Jaina naar haar thuisland in de hoop de Kul Tiran Humans te overtuigen de Alliance te steunen. Hijzelf reist uiteindelijk ook richting het nieuwe continent om de oorlog tegen de Horde grondig voor te bereiden. Tijdens de ceremonie ter ere van Jaina’s aanstelling als leidster van Kul Tiras ontmoet hij een jonge vrouw die hem heel wat over zijn vader kan vertellen. Samen reizen ze terug naar Stormwind; als daar maar geen kindjes van komen.

Magni Bronzebeard

In de begindagen van World of Warcraft kon je Magni Bronzebeard in de dwergenstad Ironforge terugvinden. Daar zetelde hij als hoofd van de senaat nadat hij tijdens de Second War zijn geliefde stad van de Orc-invasie had gered. Ondertussen heeft hij zijn titel aan de Council of Three Hammers afgestaan. Zelf beantwoordt hij Azeroths vraag om als haar dienaar te werken om zo de Alliance op de hoogte te brengen van alles wat de planeet bedreigt. In Battle for Azeroth moet hij alle problemen zelf zien op te lossen, want Sargeras’ zwaard bezorgt Azeroth een ondraaglijke pijn. Daarom vraagt hij een aantal priesterlijke leiders zoals zijn dochter Moira, koning Anduin Wrynn en de Draenei-leider Velen om hun helende krachten te bundelen. Magni’s rol zal eerder beperkt zijn in de nieuwe uitbreiding, maar telkens er een groot probleem opduikt, zal hij op profetische wijze de waarschuwing in de schoot van de Alliance werpen.

Sylvanas Windrunner

De Horde zullen nooit vrienden van de Alliance worden. Toch is er nog een verschil tussen leiders uit het verleden, ik denk aan Thrall, Garrosh Hellscream en Vol’jin, of Sylvanas Windrunner. Zij wendt alle middelen aan om haar tegenstanders te doden, inclusief het inschakelen van vreselijke giffen waarna ze de overledenen terug tot leven wekt om haar eigen leger uit te breiden. Ze koos natuurlijk niet zelf voor haar leven als Undead, want het was Arthas Menethil die haar doodde en haar ziel losrukte nadat Sylvanas had geprobeerd haar thuisland Quel’Thalas te beschermen.

In de aanloop naar de grote oorlog in Battle for Azeroth laat de grauwe jongedame zich weer van haar kleinste kantje zien, want het was haar beslissing om de thuisbasis van de Night Elves in lichterlaaie te zetten. Zo denkt ze de Horde een finaal voordeel in de strijd om Azerite te geven, al moet ze in haar thuisstad rake klappen incasseren. Waar Varok Saurfang nog medelijden toont, mede omdat hijzelf enkele lelijke dingen heeft gedaan, loopt Sylvanas over lijken. Dat gaat haar, hoop ik alleszins, nog duur te staan komen.

De Horde lijken onderling heel wat te moeten rechttrekken willen ze een open oorlog tegen de Alliance winnen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Battle for Azeroth de laatste uitbreiding voor World of Warcraft wordt, waardoor het aantal doden ongetwijfeld zal meevallen. Toch zal er aan de top van beide facties veel veranderen, zeker met de komst van verschillende nieuwe rassen, maar voorlopig is dat allemaal koffiedik kijken.