De beste gratis games van het moment!

Wat speel jij deze vakantie?

vr 14/07/2017
Michael
5 reacties

Diehard games grijpen zelden terug naar f2p-games, maar voor de studenten onder ons zijn deze gratis spelletjes vaak welgekomen. Zuurverdiende euro’s waarvoor je ’s ochtends vroeg aan het vakantiejobben was, wil je niet zomaar aan digitale figuurtjes spenderen, gelukkig kan het ook anders. Wij sommen hieronder de beste gratis downloadbare videogames van het moment op. Alsof de zomer nog niet mooi genoeg was!

Kaartgames zoals Hearthstone: Heroes of Warcraft

Hoewel authentieke TCG’s (Trading Card Games) zoals Pokémon stilaan uit het as herrijzen, krijgen we tegenwoordig vooral digitale varianten voorgeschoteld. Hearthstone: Heroes of Warcraft is zonder discussie de populairste variant op de gekende Magic: The Gathering-formule. Blizzard releaset regelmatig uitbreidingen die extra gameplay-elementen en uiteraard een heleboel kaarten toevoegen. Hearthstone verscheen oorspronkelijk op pc, maar ondertussen kan je ook op je iOS- en Android-toestellen je tactische zelve zichzelf laten uitleven. Ascension: Chronicles of the Godslayer, Duelyst, Magic Duels en  Pokémon TCG Online zijn alternatieve kaartspelletjes met meer diepgang, dus wanneer je Hearthstone iets te makkelijk vindt, er zitten bijvoorbeeld geen verschillende soorten ‘resources’ in, dan kan je deze titels eens aan de tand voelen.

MMORPG’s zoals Lord of the Rings Online

Er zijn er tientallen. Gratis MMORPG’s schoten in het verleden als paddenstoelen uit de grond, en ook betalende tegenhangers ondergingen vaak de f2p-transitie om via microtransacties toch opnieuw geld in het laatje te brengen. Dat betekent echter niet dat je tientallen euro’s moet neertellen om meegesleept te worden in heroïsche avonturen en knarsetandende gevechten. De markt wordt namelijk opgefleurd door enkele kwalitatieve games waaraan je makkelijk honderden uren spelplezier beleeft.

Lord of the Rings Online is wat mij betreft de hoofdvogel. Wie de laatste vijftien jaar niet onder een steen heeft geleefd, kent de avonturen van Frodo en zijn kameraden van voor naar achter en andersom. Hoe episch is het vervolgens om diens perikelen vanachter je eigen computer te herbeleven? Van Mirkwood tot Rohan en het griezelige Fangorn Forest: we kregen reeds vijf uitbreidingen voorgeschoteld en het einde is nog lang niet in zicht. In april vierde LOTRO zijn tiende verjaardag en wat ons betreft mogen er daar nog eens tien bijkomen.

De gebieden, personages, rassen en klassen zullen elke Tolkien-fan bekend in de oren klinken. De MMORPG is grotendeels op de Lord of the Rings-trilogie gebaseerd, maar de Epic Quests zijn door de game-ontwikkelaars zelf uitgeschreven, al respecteren ze wel alle logica die Middle-earth meedraagt. De diepgang van het spel blaast je gegarandeerd onmiddellijk omver, maar de doorzetter zal zich als een Hobbit in een speeltuin vol Pipe-weed voelen. Het jammere aan de zaak? Wie naast de verhaallijn ook competitief wil spelen, zal euro’s moeten neertellen. Het leeuwendeel van alle content is gratis, maar uiteindelijk zal je toch zwichten voor de vele extra opportuniteiten die je mits betaling kan vrijspelen. In zo’n uitgebreid spel mag dat echter geen spelbreker zijn, want zelden zal je zo’n open, herkenbare wereld verkennen.

Naast deze feeërieke MMORPG zijn er nog gratis te spelen kaskrakers die je voor de ronde som van € 0 kan downloaden. Herkenbare f2p-MMORPG’s zijn onder andere EverQuest II, Age of Conan: Unchained, Aion, Rift, WildStar, Neverwinter en TERA. Dat zijn stuk voor stuk bekende, diepgaande en steengoed uitgewerkte spellen die meer aandacht verdienen dat ze momenteel krijgen. Heb je dus (tientallen) uren teveel en wil je voor geen geld aan een prachtig avontuur beginnen? Google deze games dan eens!

MOBA’s zoals League of Legends

Een aantal jaar geleden zouden we het over het goddelijke duo der MOBA’s hebben. League of Legends en Dota 2 domineerden de markt, maar stilaan begonnen ook andere ontwikkelstudio’s op een plekje tussen de grote twee te azen. Blizzard lanceerde Heroes of the Storm, SMITE gooide het over een third-person-boeg en recent recenseerde ik het schitterende Master X Master, door NCsoft ontwikkeld. Deze games zorgen allemaal voor gigantisch veel spanning, want de snelle actie vereist vingervlugge en onmiddellijke responsen. Reactiesnelheid is goud waard, maar de games zelf kosten je geen eurocent. Wie zich dus in een competitieve bui voelt, kan met dit kwintet aan de slag.

Path of Exile

Diablo is voor velen het hack-‘n’-slash-spel dat door niets of niemand van de troon kan worden gestoten, maar niet iedereen is diezelfde mening toegedaan. Toen Path of Exile het daglicht zag, waren velen geshockt door de diepgang en complexiteit ervan, maar eenmaal die storm ging liggen verdiepten we ons massaal in deze game. Het personaliseren van een personage, door het uitdiepen van de mechanics, heeft nauwelijks grenzen en aangezien de game honderd procent gratis is, houdt niets je tegen om tientallen uren te investeren om elke combinatie uit te proberen.

Eenmaal je op een verlaten strand nabij Wraeclast aangespoeld bent, doet ontwikkelstudio Grinding Gear Games er alles aan om je de schrik op het lijf te jagen. Horror moet je niet verwachten, maar het gevaar verschuilt zich achter elke hoek en wie als een kip zonder kop rondrent, zal meermaals met de grond worden gelijkgemaakt. De vierde uitbreiding werd overigens begin deze maand gelanceerd en heeft nog meer personalisatiemogelijkheden in petto … De microtransacties, die overigens wel aanwezig zijn, beperken zich tot cosmetische extraatjes en het opstarten van privécompetities.

Team Fortress 2

Net zoals LOTRO viert ook Team Fortress 2 dit jaar z’n tiende verjaardag, maar de first-person shooter was vier jaar pay-to-play vooraleer Valve de deur richting f2p opende. Sindsdien kent iedereen de iconische shooter, gekenmerkt door unieke graphics, een portie humor en de distinctie tussen de classes. In deze sequel ligt de focus uiteraard op het uitmoorden van het vijandige team. Naar analogie van het verhaal moet jij de bezittingen van de tegenpartij vernietigen aangezien een familievete aan de oorzaak van het conflict ligt. In de strijd tussen de Reliable Excavation & Demolition (RED) en de Builders League United (BLU) kan je een van de negen classes kiezen die elk hun sterktes, zwaktes en speciale wapens bezitten.

Valve had voor Team Fortress 2 trouwens een primeur achter de hand gehouden, want het was hun eerste game met persoonlijke statistieken voor de individuele spelers. Zo zie je hoelang je met elke class hebt gespeeld, hoeveel punten je hebt verdiend, enzoverder. Wanneer je op weg bent om een record te verbreken, krijg je daar eveneens notie van, wat de adrenaline vanzelfsprekend de hoogte instuwt. De microtransacties beperken zich tot cosmetische voordelen maar desondanks zorgde Valve ook voor een willekeurige kans op uitrustingsonderdelen terwijl je de game speelt, zodat f2p-gamers zich nooit benadeeld hoeven te voelen.

World of Tanks, Warplanes en Warships

Tegenwoordig kan je Wargaming ook op zee en in de lucht terugvinden. De sensatievolle oorlogs-MMO waarmee het allemaal begon, World of Tanks, spant wat ons betreft qua intensiteit nog steeds de kroon. Ben je een liefhebber van het stiekeme werk? Toch liever een portie risico in je spel inbouwen of zelfs als hersenloze allesdurver de vernieling tegemoet rijden? Het kan allemaal op de verschillende maps die qua lay-out, schoonheid en oog voor detail een voorbeeld voor anderen zijn. Natuurlijk zijn ook de oorlogsmastodonten tot in de kleinste details historisch accuraat, maar vooraleer je de meest heroïsche tientonners mag besturen, moet je het met instapmodelletjes doen.

De ondertussen alom gekende Tier-indeling zorgt ervoor dat je steeds weer een belonend gevoel ervaart wanneer je een wedstrijd tot een goed einde hebt gebracht. Na verloop van tijd zit je garage tjokvol met tanks van allerlei naties en kan je geregeld eens iets nieuws uitproberen. Wargaming is uiteraard niet steenrijk geworden door enkel f2p-spelers te knuffelen en implementeerde verschillende in-game valuta’s, waarvan ook gouden credits die je met echt geld kan kopen. Toegegeven, het versnelt je progressie doorheen de game, maar op lange termijn heeft elk type speler dezelfde voordelen ongeacht hoeveel zuurverdiende centen je in World of Tanks hebt gepompt.

Wie weinig geld maar veel tijd heeft, zal na het lezen van bovenstaand artikel een serieuze levensveranderende beslissing moeten nemen: die vrije tijd invullen met het lezen van boeken, bekijken van tv-series of iets dergelijks, of een van deze gratis maar steengoede games downloaden en meteen in actie schieten. Welke optie verkies jij? Op Steams gratis te spelen spellen-pagina vind je trouwens nog een heleboel gratis games, dus ga er zeker eens rondneuzen!

5reacties

Wij zijn momenteel aan de slag in Warframe, een mix tussen Mass Effect, Halo en Destiny. Gratis te spelen via PSN, Xbox en Steam!

Rating:0

Persoonlijke toevoeging:
MXM (Master X Master) als MOBA.
Die zelfs hier een mooie review kreeg van 9,2/10.
Echt wel een steengoede F2P MOBA, die toch iets unieks probeert en erin slaagt.
Daarnaast ook nog eens heel in orde op grafisch en audiovisueel vlak.

Rating:0

"en recent recenseerde ik het schitterende Master X Master, door NCsoft ontwikkeld. "

Je hebt gelijk, maar ik vermeld het spel wel degelijk :D!

Rating:1

Blijkbaar ben ik blind, had eerlijk gezegd nogal redelijk snel het artikel doorgelezen. :P

Rating:0

Warframe, nu pas Praga ? Dat spel speelde ik rond het begin van 2013 en toen was dat nog een "recht op recht" shooter die neerkwam op: "schiet vijanden neer, ga naar volgende kamer".

Rating:0