s
r

De 9 games die ik met m'n maten speel

De 9 games die ik met m'n maten speel

"Want gamen is sociaal!"

Gamen heeft nog altijd die negatieve connotatie dat het een asociale hobby zou zijn. Een discussie die we enkel kunnen winnen door meer samen te spelen. Lokaal of online coöperatieve games zijn er in overvloed, maar kwaliteit is nog steeds belangrijker dan kwantiteit. Net daarom ging ik op zoek naar 9 steengoede co-op games; waarvan je ofwel in je zetel, ofwel via een internetverbinding met vrienden kan genieten. Traditionele kandidaten zoals Destiny 2, Fortnite en GTA Online, die eigenlijk MMO-gameplay promoten, én bij het grote publiek gekend zijn, laat ik even links liggen. Ditmaal winnen de underdogs.

Keep Talking and Nobody Explodes

Heb je ook al gemerkt dat mensen die bommen onschadelijk maken altijd ijzig kalm blijven? In series, films en cutscenes van videogames valt er nauwelijks een zweetdruppel te bespeuren. Wanneer je daarentegen zelf in de huid van een DOVO-medewerker kruipt, verandert dat allemaal. Keep Talking and Nobody Explodes, plaatst één speler in een afgesloten ruimte met een tikkende tijdbom op tafel. De andere speler, een bomexpert, moet van buitenaf instructies communiceren die precies op die ene bom zijn afgesteld. Enkel wanneer er accuraat wordt gecommuniceerd en de zenuwen onder controle worden gehouden, zal de bom tijdig onschadelijk worden gemaakt.

Hoewel je dit spel met z’n tweeën moet spelen, heb je maar één exemplaar nodig. De handleiding staat online (gratis via deze link), en zo kan je naast elkaar plaatsnemen om de puzzel op te lossen. Je mag als extra hulplijn natuurlijk niet naar het scherm kijken, want hoewel elke bom willekeurig wordt opgebouwd, kan je dan vitale informatie zien waardoor je uitleg een pak simpeler wordt. Gebruik dus voice chat als je niet bij elkaar bent of ga aan de andere kant van de kamer zitten, roep je instructies klaar en duidelijk, want simpel is het niet.

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition

De kleurrijke werelden in dit prachtspel zijn allemaal op de Mexicaanse cultuur en folklore gebaseerd. De knettergekke monsters hanteren hilarische aanvallen, maar in deze metroidvania platformer moet je toch op je tellen passen. Gelukkig kan je, exclusief via lokale co-op, een tweede speler inschakelen om de vele uitdagingen tot een goed einde te brengen. Het lijkt allemaal een beetje op de manier waarop je in Knack elkaar uit de nood kan helpen, maar dan ‘anders’.

Left 4 Dead 2

Left 4 Dead 2 is verdorie al negen jaar oud, maar qua coöperatieve games moet het voor weinig recentere projecten onderdoen. Hoewel je de first-person shooter volledig op je eentje kan doorworstelen, beleef je een pak meer plezier wanneer je met anderen samenspeelt. Maximum vier spelers nemen het samen op tegen de Infected en dat in vijf campagnes die elk uit gemiddeld vier levels zijn opgebouwd. Elke Survivor, diegenen die nog niet werden geïnfecteerd, kan vijf zaken meesleuren, waaronder wapens en medische ondersteuning.

Naast de coöperatieve verhaallijn kan je ook tegen elkaar spelen. Een team kruipt in de Versus-modus in de huid van de Infected, terwijl het andere team elk een Survivor verpersoonlijkt. De bedoeling? Proberen de overlevenden vast te krijgen vooraleer ze de veilige ruimte bereiken. Het team dat het snelst alle levenden uitroeit, wint de wedstrijd. In Scavenge moeten de overlevenden tot slot proberen een generator in gang te krijgen terwijl de Infected daar een stokje trachten voor te steken. De gevarieerde mogelijkheden maken hier na bijna tien jaar nog steeds een coöperatieve parel van.

Borderlands 2

Gearbox weigert voorlopig een threequel voor Borderlands aan te kondigen, maar het tweede spel staat nog steeds garant voor tientallen uren co-op plezier. Hoewel je de vele missies perfect op je eentje kan voltooien, nodigt het spel je onmiddellijk uit om met meerdere gamers van start te gaan. Het startmenu fungeert namelijk eveneens als lobby en je ziet altijd wie wat aan het doen is. De couch co-op ondersteunt twee spelers en je kan tussen een verticale en horizontale lay-out van je scherm kiezen, terwijl je online met z’n vieren doorheen Pandora kan reizen. Dat kan zelfs met twee koppels die splitscreen spelen, zodat vier vrienden slechts twee consoles nodig hebben. Zo heb je snel een voltallig team om Handsome Jacks snode plannen in de war te sturen.

De multiplayer is fantastisch uitgewerkt: ervaringspunten en geld worden evenredig verdeeld, terwijl opdrachtbeloningen aan elke speler worden uitgereikt. Dat gebeurt zelfs wanneer slechts één speler een specifieke quest voltooit, want hij kreeg daarbij hulp van de anderen. Vijanden worden krachtiger indien je met meerdere spelers vecht, en hun loot wordt eveneens beter. Je kan zelfs met grote level-verschillen een co-opsessie organiseren, want het spel markeert de gemiste missies tijdelijk als voltooid zodat je meteen in dezelfde situatie als je medespeler zit.

Spelunky

De link tussen Spelunky en het Nederlandse woord spelonk is niet vergezocht. In dit indie-spel beleef je talloze ondergrondse avonturen en geen enkele playthrough is dezelfde. Werelden worden telkens willekeurig gegenereerd en daar schuilt het gevaar. Overal kunnen valstrikken verstopt zijn, monsters verbergen zich beestig goed en ja, met veel schatkisten is er ook een positieve factor aanwezig. De omgevingen laten zich volledig vernietigen, maar de explosieven die je daarvoor opoffert kunnen misschien op een andere locatie hun nut bewijzen … Telkens wikken en wegen wat de betere optie is: een avontuur in Spelunky is behoorlijk vermoeiend.

De ontwikkelstudio beperkte zich bij het ontwikkelen van de co-op tot lokale mogelijkheden. Online samenspelen kan dus niet, ’t is maar dat er duidelijkheid is. Eenmaal 1 tot 3 spelers jouw spel hebben vervoegd, kan je samen trachten de vele obstakels te overwinnen. Het jammere aan de zaak? Coöperatieve sessies kunnen niet worden bewaard, waardoor het geen waardig alternatief voor de single player is. Het grote voordeel? Zolang één iemand het einde van een level bereikt, kan die een gedode medespeler terug tot leven wekken. In dit moeilijke, onvoorspelbare spel is dat een belangrijke surplus, maar je moet dus telkens opnieuw beginnen.

Monster Hunter World

Wanneer er een nieuwe wereld wordt ontdekt, moet jij als bemanningslid van The Fifth Fleet meteen vertrekken om ondersteuning te bieden. De ongetemde natuur in deze onontgonnen regio herbergt veel kleine en grote monsters, de droom van elke Monster Hunter. Ditmaal ben je wel zeer geïnteresseerd in de Elder Crossing. Grote, krachtige draken, Elder Dragons, migreren elke tien jaar naar een nieuwe wereld en jij moet uitzoeken waarom dat gebeurt. Deze mastodonten beïnvloeden volledige ecosystemen en verder onderzoek is nodig. Zorah Magdaros, een van deze gigantische monsters, mept je tijdens je vlucht uit de lucht en je mag van geluk spreken dat je uit die penibele situatie kan ontsnappen. Eenmaal in je in de uitvalsbasis Astera arriveert; kan je aan je missie beginnen, en die hoef je niet alleen te voltooien.

Via de online coöperatieve mogelijkheden kunnen maximum vier Hunters tegelijk op jacht gaan. Indien je groep slechts twee spelers bevat, worden jullie elk door een Palico bijgestaan. Deze antropomorfe poesjes staan hun mannetje tijdens gevechten, je kan voor hen zelfs wapens en uitrustingsonderdelen smeden. Kleinere groepen kunnen tevens een rood SOS-schot afvuren. Andere spelers die zich in de nabije omgeving bevinden kunnen zo via een drop-in-systeem op jullie uitnodiging ingaan.

Monster Hunter World bevat met Squads tot slot ook een equivalent voor guilds in MMORPG’s. Spelers van over de hele wereld kunnen samenhokken en dankzij gestandaardiseerde commando’s en verwelkomingen valt een eventuele taalbarrière weg. Je moet wel, en dat geldt eigenlijk meestal, een Xbox Live- of PS Plus-abonnement hebben om deze feature te kunnen gebruiken. Hoewel er overigens aan cross-region werd gedacht, heeft Capcom geen cross-platform gameplay geïmplementeerd. De recente discussies rond Sony’s terughoudendheid zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Bloodborne

Theoretisch gezien is Bloodborne geen echt coöperatief spel, maar wie toch de moeite doet om een vriend richting het prachtige spel te summonen, zal daar geen spijt van krijgen. In Yharnam, de gotische wereld waarin het spel zich afspeelt, kom je regelmatig oog in oog te staan met monsters die in bijster weinig videogames hun gelijke vinden. De gameplay lijkt dan ook op de Souls-reeks, wat gezien de ontwikkelstudio (FromSoftware) logisch is. Gelukkig krijg je in de Dream wat basisinformatie vooraleer je in de donkere, vijandige wereld wordt ondergedompeld.

Het grote verschil met de Souls-games? De offensieve vechtstijl die je moet hanteren om snel een einde te maken een grote groepen snoodaards die tegelijk aanvallen. Het loont niet langer om blijvend weg te duiken, want door continu rake klappen uit de delen, genereer je wat levenspunten en daarvan heb je er nooit genoeg.

Om een vriend naar jouw locatie te teleporteren, moet je je Beckoning Bell gebruiken. Spelers die op – ongeveer – hetzelfde ogenblik hun Small Resonant Bell laten rinkelen, komen in aanmerking om aan jouw spel te worden toegevoegd. Je kan een codewoord hanteren om enkel je vrienden toe te laten; in totaal kan je twee gasten uitnodigen om zo met z’n drieën de gruwelijkheden uit Bloodborne te overwinnen. Iedereen heeft wel 1 Insight Point nodig, dat je na een tijdje in-game zal verdienen. Levenspunten worden met 30 % verlaagd, waardoor je met z’n drieën niet noodzakelijk van een makkelijkere game-avond zal kunnen genieten. Sterft de host, dan eindigt de co-op-sessie. Cruel, cruel life, isn’t it?

Divinity: Original Sin II

We moeten als Belg onze trots voor Larian Studios niet onder stoelen of banken steken. De Gentse ontwikkelstudio heeft vier Divinity-titels in haar catalogus en de allernieuwste, Original Sin II, werd alweer een wereldwijd succes. Zelfs wanneer je het spel zonder vrienden speelt, breidt je party zich gestaag uit tot je met z’n vieren in Rivellon ronddoolt. Voor, tijdens en na gevechten kan je alle aanwezige groepsleden vrij positioneren, ver uit elkaar plaatsen, waardoor er tactisch legio mogelijkheden zijn om opponenten te slim af te zijn.

Het wordt natuurlijk – zeker voor dit artikel – pas echt interessant wanneer je samen met vrienden op pad gaat. Indien iemand reeds een single player-verhaallijn heeft opgestart, moet je wachten tot hij/zij de eerste metgezel heeft vrijgespeeld vooraleer je via co-op in de actie kan duiken. Wanneer je echter samen een nieuw save game opstart, kan je tijdens het creëren van een personage onmiddellijk met z’n tweeën van start gaan. De vooruitgang wordt – jammer genoeg – enkel op het systeem van de host bewaard, waardoor je je reis later niet zelf kan verderzetten. Daardoor kan je best met twee aparte files werken, zodat je niet altijd op je kameraad moet wachten om Divinity: Original Sin II te spelen. In totaal kan je met z’n vieren proberen Rivellon van het kwade te redden.

Exacte jaartallen zijn er niet, maar alles wat zich in Original Sin II afspeelt, vindt decennia na de gebeurtenissen uit het vorige spel plaats. Nadat je bijna ontvoerd werd door de Divine Order, vragen de zeven goden om orde op zaken te stellen en de donkere energie in de wereld weg te drukken. Om die missie succesvol te voltooien moet jij de volgende Divine worden, maar de weg richting dat eindproduct is er een vol obstakels. Onderweg krijg je tientallen dillema’s, elk met een eigen invloed op het verhaal, en uiteindelijk zal je een van de beste RPG’s aller tijden hebben gespeeld.

 

Minecraft

Minecraft overtreft ongetwijfeld de stoutste verwachtingen die Markus Persson ooit kan hebben gehad. Het bouwen met kubussen in een telkens opnieuw willekeurig gegenereerde 3D-wereld is geniaal en zeven jaar na de initiële release blijven de updates vlotjes binnenstromen. Onlangs werd er bijvoorbeeld een onderwaterwereld aan het spel toegevoegd en tegenwoordig zijn er nog steeds meer dan 70 miljoen spelers maandelijks actief.

De manier waarop Minecraft is ontwikkeld, behoort tot de meest ingenieuze technische hoogstandjes uit de gamegeschiedenis. Je kan het personage waarmee je speelt quasi oneindig horizontaal of verticaal verplaatsen, want enkel de nabijgelegen coördinaten worden ingeladen zodat het geheugenverbruik van het spel binnen de perken blijft. In de Survival Mode moet je trachten tijdig een schuilplaats te bouwen, want ’s nachts ben je nergens veilig van de creepers. Deze groen gecamoufleerde kamikazes hebben maar één missie: zich geruisloos verplaatsen om je te doen schrikken. Een goede voorbereiding overdag staat garant voor rustigere nachten.

Dankzij de Creative Modus kunnen creatieve spelers op hun gemakje de mooiste constructies bouwen, zonder daarbij rekening te moeten houden met gelimiteerde grondstoffen of aanvallende monsters. Onder meer in educatieve kringen wordt hierbij gretig gebruik van gemaakt en ook het internet staat vol met fantastische replica’s van wereldberoemde gebouwen, bruggen en fictieve panorama’s. Sinds update 1.3 kan je via de Adventure Modus ook werelden van andere spelers ontdekken. Die medespelers kunnen hun eigen restricties toepassen zodat het eigenlijk een scenario wordt waarin je aan de hand van allerlei regels moet zien te overleven.

De multiplayer tot slot is beschikbaar via de online servers die je zelf kan beheren. Ook LAN-verbindingen worden ondersteund en ook lokale splitscreen behoort tot de mogelijkheden. De servers, voor het online gedeelte, kunnen door spelers zelf worden gehost, maar aangezien je pc dan altijd moet blijven aanstaan, maken velen gebruik van providers die hun servers ter beschikking stellen. Je kan ook rechtstreeks met iemand verbinding maken om gewoon gezellig met z’n tweeën in de oneindige blokjeswereld rond te wandelen.

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments