Daarom is gamen goed voor je gezondheid

vr 12/01/2018
Michael
0 reacties

2018 zal de geschiedenis in gaan als het jaar waarin gameverslaving als een mentale ziekte werd erkend. In datzelfde rijtje vinden we onder meer alcoholverslaving en drugmisbruik terug, wat meteen de ernst van de situatie weergeeft.

Toch zijn er ook positieve eigenschappen aan videogames verbonden, wat meermaals aan de hand van wetenschappelijk onderzoek werd onderbouwd. Ik ga op zoek naar enkele voorbeelden daarvan, want een beetje zonneschijn in deze donkere tijden is nooit teveel gevraagd.

Behandelen van paniekaanvallen, depressies en PTSS

Laten we beginnen met zeer goed nieuws. Puzzelgames zoals Tetris en Angry Birds worden door de East Caroline University even hoog als medicatie aangeschreven om paniekaanvallen en depressies te behandelen. Zo’n 30 minuten gamen per dag kan deze ziektebeelden volledig doen verdwijnen en bovendien word je er ook rustig van. Het competitieve element, bij Tetris bijvoorbeeld je eigen topscore proberen te verbreken, draagt dan weer aan iemands zelfvertrouwen bij.

PTSS, posttraumatische stressstoornis, veroorzaakt flashbacks naar gruwelijke momenten uit je leven. Soldaten die uit een oorlogsgebied komen, slachtoffers van seksueel misbruik of overlevenden van een dodelijk auto-ongeval: er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Individuen die hieraan lijden en Tetris speelden, ervoeren minder vervelende flashbacks in vergelijking met een testgroep die geen games speelde. Videogames worden al regelmatig voor therapeutische doeleinden gebruiken en er lijkt een nog grotere doorbraak in het vooruitzicht te zijn.

Puzzelgames zoals Tetris en Angry Birds worden door de East Caroline University even hoog als medicatie aangeschreven om paniekaanvallen en depressies te behandelen.

Je hersenen werken beter

Je geheugen trainen kan met werkboekjes, memory-spelletjes en met videogames. Denk maar aan Dr. Kawashima's Brain Training op de Nintendo DS, dat perfect inspeelt op de aangehaalde feiten. Dat je hersenen ook beter verbanden leggen door regelmatig te gamen, is wellicht minder bekend bij het grote publiek. Een studie, geleid door Vikranth Bejjanki (Princeton University, een privé-universiteit in de Verenigde Staten), bewijst namelijk dat actievolle games zoals shooters, maar ook platformer-spelletjes, onze perceptie-, attentie- en cognitieve kwaliteiten verbeteren. Op zijn beurt betekent dat minder kans op hersenkwaaltjes zoals dementie. Double win!

Je geheugen trainen kan met werkboekjes, memory-spelletjes en met videogames.

Je wordt ook letterlijk slimmer

Hersenen die beter werken, maken je niet noodzakelijker slimmer. Grijze massa daarentegen wel, al doet de omschrijving wellicht iets anders vermoeden. Wat zou nu het effect zijn van twee maanden lang, 30 minuten per dag, Super Mario 64 te spelen? Het Max Planck Institute (München, Duitsland) zocht het uit. De ene testgroep van 24 proefpersonen gamede dagelijks, de andere groep helemaal niet. Na twee maanden werden de MRI-scans van beide groepen vergeleken en inderdaad … Meer grijze massa!

Wat zou nu het effect zijn van twee maanden lang, 30 minuten per dag, Super Mario 64 te spelen?

Sociale interactie makkelijker maken

Ik wil absoluut niet gezegd hebben dat autisten altijd problemen ondervinden bij het leggen van sociale contacten, maar vaak gaan beide moeilijkheden hand in hand. Wanneer zij daarentegen videogames spelen en zo met medespelers chatten, zoals in MMORPG’s bijvoorbeeld, veranderen zij stilaan in sociale mensen die anderen om hulp durven vragen. De stap richting datzelfde proces in het echte leven blijft moeilijk, toch helpt het hen om te beseffen dat het uiteindelijk mogelijk moet zijn om in een groep het woord te nemen. Neen, gamen is dus niet voor asociaal ingestelde types!

Games maken sociale interactie makkelijker.

Leiderschapskwaliteiten kweken en verbeteren

Wie ooit een MMORPG heeft gespeeld, weet hoe chaotisch het er soms aan toe kan gaan. Vooral in raids, grote kerkers met bazen die tot 40 spelers vereisen om te kunnen worden gedood, is er nood aan een goede leider om alles in goede banen te leiden. Het spreekt dan ook voor zich dat je zo’n ‘job’ als raid leader in je curriculum vitae opneemt. Mits een woordje uitleg kan je aantonen dat je in staat bent duidelijke instructies te geven, onder stress  te presteren en je (wellicht) in andere talen uit te drukken.

Leiderschap: In raids, grote kerkers met bazen die tot 40 spelers vereisen om te kunnen worden gedood, is er nood aan een goede leider om alles in goede banen te leiden.

Er zijn met andere woorden verschillende voordelen verbonden aan dagelijks – met mate – te gamen. Toch is het goed dat de WHO (World Health Organization, een onderdeel van de Verenigde Naties) gameverslavingen nu als een mentale ziekte classificeert, want enkel zo kan er op een goede manier hulp worden aangeboden. Gamen mag dus, maar met mate(n)!