CES 2020 in 13 coole aankondigingen

CES 2020 in 13 coole aankondigingen

Als dat maar geen ongeluk brengt ...

De voorbije week stond het Convention Center te Las Vegas in het teken van de allernieuwste technologische snufjes. CES 2020 is ondertussen alweer gepasseerd, en naar goede gewoonte ging ik op zoek naar de coolste nieuwigheden die ons – gamers – zullen bereiken. Switch-controls op je smartphone, schermen met een refresh rate van 360Hz en vele gadgets passeerden de revue; ik selecteerde de meest interessante aankondigingen!

Acer Predator CG552K: 55” gamingmonitor

Een 55”-computerscherm dat 4K-resolutie ondersteunt én een OLED-display herbergt. Dat is exact wat je van de Acer Predator CG552K mag verwachten. Groot en log en dus minder snel? De 0,5ms responstijd en 120Hz refresh rate bewijzen het tegendeel. Je moet er wel zo’n 2.700 euro voor overhebben eenmaal deze monitor in Q3 van 2020 de winkels bereikt.

Alienware Concept UFO: Switch-achtige pc

Gamen op een computer die enorm veel wegheeft van de Nintendo Switch-handheld? Tijdens de CES2020-kon het dankzij Alienwares Concept UFO. Deze handheld-pc kan de gemiddelde hedendaagse games op Medium-instellingen draaien, maar door het ontbreken van een richtprijs kan ik moeilijk beoordelen of dit goed of slechts nieuws is.

AMD’s betaalbare 64-core CPU

Een processor die 30 % sneller is dan twee Intel Xeon 8280-exemplaren, die samen 20.000 euro kosten. Die processor zou vervolgens je ‘slechts’ 4.000 dollar armer maken. Ik besef natuurlijk dat niemand de AMD Ryzen Threadripper 3990X in huis zal halen om te gamen, maar het is leuk om te zien dat een 64-core CPU vanaf nu binnen de consumentenmarkt te koop is. The future is ours, pc master race etc.

AMD Radeon RX 5600-GPU’s

Wie kan leven met een Full HD-resolutie en dus niet op zoek is naar 2K- of 4K-ondersteuning, kan binnenkort voor vrij weinig geld een steengoede GPU in huis halen. De benchmarks van bijvoorbeeld AMD’s RX 5600 XT leveren mooie resultaten op, terwijl de kaart in dezelfde prijsklasse van de NVIDIA GTX 1660 Ti valt. Indien je dus wil besparen op het bouwen van je volgende gaming-pc zonder daarbij aan (Full HD-) grafische prestaties in te boeten, dan kan je op AMD rekenen.

AMD SmartShift de sleutel richting 8K-consoles?

Zowel Sony (PlayStation 5) als Microsoft (Xbox One Series X) lieten vorig jaar optekenen dat de volgende generaties gamingconsoles 8K-gaming zal ondersteunen. Iedereen die iets of wat feeling heeft met de hardwaremarkt, weet echter dat de vereiste specificaties veel te duur zijn om in een console te steken die maximum 400 à 500 euro mag kosten. Tijdens CES 2020 kondigde AMD de nieuwe SmartShift-technologie aan, wat eventueel voor de broodnodige technologische vooruitgang kan zorgen. SmartShift zorgt voor de energieverdeling tussen de processor en de grafische kaart. Als de CPU zwaar werk verricht, zal de voeding zich aanpassen om hem van paar energie te voorzien, en in omgekeerde richting kan ook de GPU prioriteit krijgen. Zo zou betaalbare hardware optimaal kunnen worden ingeschakeld, en blijven consoles betaalbaar. ADM releaset binnenkort de Ryzen 4000 CPU’s voor mobiele devices, waarin de technologie voor het eerst zal worden gebruikt.

Dolby Vision IQ: donkere scènes (in games) perfect zichtbaar

Je kent het probleem ongetwijfeld. Je bent aan het gamen, en donkere scènes zijn moeilijk om echt te beleven omdat je kamer te licht is en/of er rechtstreekse lichtinval op je scherm belandt. Dolby Vision speelt daarop in met haar IQ-technologie, waarvan ook HDR-televisietoestellen zullen profiteren. De feature combineert dynamische metadata, die in de content verwerkt zit, met een lichtsensor in televisietoestellen zodat de scherminstellingen zichzelf automatisch kunnen corrigeren wanneer nodig. Zo weet je tv dus wanneer het effect van donkere beelden verloren zou kunnen gaan, en Dolby Vision IQ vermijdt zulke situaties.

Gigabytes externe, watergekoelde RTX 2080

Wie, om uiteenlopende redenen, een externe grafische kaart nodig heeft, kan – vanaf vandaag wegens onmiddellijke beschikbaarheid – de Aorus RTX 2080 Ti Gaming Box in huis halen. Dankzij de waterkoeling blijven alle essentiële componenten altijd netjes op quasi kamertemperatuur en bovendien biedt de case je drie USB 3.0-poorten en Thunderbolt-connectiviteit aan.

Modulaire gaming-pc: de Razer Tomahawk

Razer beseft dat niet iedereen met een tiental hardware-onderdelen durft experimenteren om een gaming-pc in elkaar te steken, en heeft daarom een oplossing uitgewerkt. De Tomahawk is een modulaire pc waarbinnen alle kernonderdelen met enkele basisacties kunnen worden gewijzigd. De Tomahawk N1 is compatibel met elke Intel Core-i9-processor, een maximum van 64GB DDR4 RAM-geheugen, en zelfs de GeForce RTX 2080 Super past erin. Als kers op de taart kan je ook de SSD en ventilatoren veranderen.

MSI GE66 Raider, laptop met 300Hz-scherm

MSI kondigde uiteraard enkele nieuwigheden aan, maar hun flagship voor CES2020 moest en zou de GE66 Raider worden. Deze gaminglaptop wordt met een fantastisch scherm uitgerust dat 300Hz als refresh ratio meekrijgt. De vele fancy RGB-oplichtmogelijkheden mochten uiteraard niet ontbreken, maar het is vooral de zeer beperkte uitgave, ontworpen door Collie Wertz (Marvel, Star Wars) die met alle aandacht ging lopen.

NUC met serieuze gamingkracht dankzij RTX 2070 MINI

Een NUC wordt doorgaans gebruikt om andere apparatuur aan te sturen, maar blijkbaar kan je er tegenwoordig ook gewoon mee gamen. Dat blijkt uit ASUS’ Dual Geforce RTX 2070 MINI, die dankzij verbeterde koeltechnieken en muisstille ventilatoren stabiel op 74 °C moet draaien. Met (eveneens, zoals bij de gewone RTX 2070), 8GB VRAM-geheugen en een kloksnelheid van 1.680MHz is dit zeker geen onnozele dumbed down-versie, dus pret verzekerd wanneer je op een kleine oppervlakte de allerbeste hardware bij elkaar wil proppen.

NVIDIA-monitoren met 360Hz refresh ratio

Qua grafische kaarten moet NVIDIA concurrent AMD naast zich dulden, maar op het vlak van eSports-monitoren lijkt het bedrijf iedereen van zich af te schudden. De nieuwste G-Sync-modellen, aangekondigd tijdens CES 2020, moeten een refresh ratio van maar liefst 360Hz krijgen. Tot op heden is de maximale beschikbare refresh rate = verversratio 300Hz, en spelen de meeste gamers nog steeds op 60Hz. Voor videogames waar de actie zichzelf snel opvolgt en je dus meer frames correct wil zien passeren, is meer hertz altijd een voordeel, en 360Hz is dus ongezien. Met een responstijd van 2,8 milliseconden en ondersteuning voor NVIDIA’s eigen VRR (Variable Refresh Rate) is tear-free gaming een garantie; nu nog wachten op een aanbevolen verkoopprijs.

Razer Kishi: controller voor iOS en Android

Eigenlijk is het nog wachten tot we volledig vertrouwd zijn met Project xCloud, GeForce NOW en andere cloudservices om games van je console of pc richting je smartphone te streamen. Razer profileert zich echter als waaghals en kondigt nu reeds de Kishi aan: een Nintendo Switch-achtige controller die je via Apple Lightning of USB-C met je smarphone verbindt. Het leeuwendeel van de bestaande mobiele games, die compatibel zijn met controllers, zullen de Kishi ondersteunen. Om die garantie te bieden werd met Gamevice, een bekend bedrijf in deze branche, samengewerkt. Een prijs werd nog niet meegedeeld, maar voorganger Junglecat kostte zo’n 100 euro bij de lancering ervan. De Kishi moet begin dit jaar reeds in de winkelrekken belanden.

Razer Sila 5G Router

Lagless gamen waar je ook maar bent. Razer wil het mogelijk maken dankzij de Sila 5G-router, die het in België nog onbestaande 5G-netwerk ondersteunt. Je kan hem uiteraard thuis gebruiken, maar dankzij de oplaadbare batterij en plats voor een SIM-kaart kan je hem ook als mobiele hotsport inschakelen. Games en streamingapplicaties krijgen prioriteit op het netwerk – je kan zelfs specifieke games voorrang geven tijdens een LAN bijvoorbeeld – en qua connectiviteit kan je vier GB LAN-connecties opzetten, USB 3.0 aansluiten en is zoals gezegd het SIM-kaartslot. Een router configureren is zelden straightforward, meet Razer werkt aan iOS- en Android-applicaties om gebruiksvriendelijkheid naar een hoger niveau te tillen.

Een gadget om je te hydraten tijdens het gamen

Als afsluiter een gadget die absoluut niets met gaming te maken heeft. Het bedrijf Matrix stelde tijdens CES2020 de Juno voor. Een toestel waarin je drankjes kan plaatsen die quasi meteen ijskoud zullen zijn. Perfect dus om die fles wijn, dat blikje bier of een energiedrankje te koelen omdat je het vergat in de frigo te zetten. Een glas erin zetten kan niet, want het toestel gebruikt thermo-elektrische energie – ijskoud water dat constant heen en weer gaat – om je drank te koelen. Door de flessen of blikjes bliksemsnel te revolteren vliegen de warmste moleculen steeds naar de buitenkant zodat zij altijd opnieuw met het koude water in contact komen. Topidee, dat je voor 300 euro in huis zal kunnen halen.

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments