CES 2019 in 10 coole aankondigingen

De coolste gadgets voor gamers

ma 14/01/2019
Michael
0 reacties

Of ik jaloers ben op Ronald, die quasi jaarlijks richting Las Vegas trekt om CES vanop de eerste rij te beleven? Een beetje maar. Terwijl hij de ene heerlijke gaminglaptop na de andere door z’n handen liet glijden en de nieuwste gamingpc’s onder de loep nam, ging ik vanuit het pittoreske Okselaar op zoek naar de coolste gadgets die dit jaar werden aangekondigd. De Consumer Electronics Show focust zich niet op games, maar toch kan je er honderden aankondigingen omtrent onze favoriete hobby terugvinden. Hieronder een aantal must-have-seen-gadgets en hier en daar ook een weetje omtrent cool stuff dat niet helemaal aan games gelinkt kan worden.

Atari Pong Arcade Table

Op 29 november 1972 lanceerde Atari met Pong een van de eerste videogames aller tijden. Het simplistische doel? Door middel van twee ‘palletjes’ het balletje in het doel van je tegenstander deponeren. 47 jaar later leeft het spel nog altijd en deze blitse tafel past in elke gamingroom. Je kan zelfs heuse competities inlassen aangezien de machine ticketjes met de uitslagen kan printen. Richtprijs zo'n 4.500 dollar.

Corsair Harpoon-gamingmuis

Corsair staat wat velen betreft gelijk aan RAM-geheugen en computervoedingen. Niet iedereen weet dat het Amerikaanse concern ook gamingmuizen fabriceert, maar met de Harpoon komt daar hopelijk verandering in. Op papier wordt dit namelijk een fantastisch koopje. Voor amper € 50 krijg je een draadloze gamingmuis die met Slipstream een nieuwe anti-lag-technologie aan boord heeft. Door op eigen initiatief van frequentie te wisselen blijf je altijd op de meest snelle manier met je receiver geconnecteerd. Opladen die je met een kabel, er komt dus geen batterij aan de pas, en indien gewenst kan je ook bekabeld werken en gamen. Aan de zijkant vind je tot slot zes programmeerbare knoppen en dat totaalpakket kost dus een pak minder dan bij de concurrentie. Minpuntje? Slechts 10.000 DPI. Toch eentje om in’t oog te houden …

DOF ROBOTICS HURRICANE 360

Virtual Reality groeide dichter naar gamers toe en ondertussen kent iedereen wel iemand met een PlayStation VR, Oculus Rift of HTC Vive in huis. Met een beetje geluk kan je binnenkort bij iemand thuis van doorgedreven achtbaanactie genieten. DOF Robotics heeft een arsenaal aan verschillende simulatietoestellen, maar de Hurricane 360 spant de kroon qua verregaande rollercoasterimitatie. Het toestel zwiert je van links naar rechts, smijt je achterover en dan weer ondersteboven, en dat allemaal met een VR-bril op je neus. Zo moet je niet telkens dezelfde looping trotseren, want er zijn talloze applicaties om je naar andere pretparken en continenten te brengen.

Eerste vouwbare smartphone

We wachten er al heel lang op, en het Chinese Royale gaat met de primeur lopen. De FlexPai is de eerste vouwbare telefoon, die in een tablet openklapt en vervolgens 7,8” meet. In toegevouwen vorm licht enkel de door jou bekeken kant van het toestel op. Jammer genoeg is de schermkwaliteit voorlopig mager, 308ppi is erg teleurstellend, maar qua design zitten de Chinezen er pal op. Het toestel voelt volgens CES-aanwezigen stevig aan, het dichtklappen vergt toch wat kracht en zo moet je dus geen bang hebben om het gadget doormidden te breken. Royole moest zichzelf haasten om andere fabrikanten voor te zijn en heeft nog wat werk te doen om het toestel te polijsten, maar het concept leeft en er zit muziek in.

Elgato Key Light voor streamers

Zelfs bij het nemen van de simpelste foto’s is belichting een boosdoener. Wanneer je voor tientallen (of hopelijk honderden) kijkers aan het streamen bent, wil je dan ook niet met een te donkere kamer in beeld komen. Elgato heeft daarom Key Light ontwikkeld, een op je bureau monteerbare display die 2.500 lumens kan produceren om je hoofd perfect in beeld te brengen. Bovendien kan je vanop afstand, met je smartphone of pc zelf, de belichting afstellen zodat je er niet met je handen aan moet prutsen.

Jabrah Elite 85h

Niet meteen een 100 % gamegerichte aankondiging, maar deze wil ik je niet onthouden. De Jabra Elite 85h, een headset van zo’n € 300, zal artificiële intelligentie inschakelen om noise cancelling af te dwingen. Concreet vergelijkt de AI stilte met alle andere randgeluiden om alles netjes weg te toveren. Het hebbeding is draadloos, accuduur volgens de fabrikant maar liefst 32 uur, én je kan Google Assistent, Apple Siri én Alexa inschakelen om je te helpen. Die tablet of telefoon kan dus perfect in je rugzak blijven steken om nummers te skippen, het weer op te zoeken, enzoverder.

Programmeren met Disney

Niet zo heel lang geleden maakte Yoshihisa Hashimoto het mooie weer bij Square Enix. Ondertussen heeft hij met Disney Technologia School of Magic een totaal nieuwe wending aan zijn carrière gegeven, en wat voor een. Zin om te leren programmeren en moet je daarbij vanaf nul beginnen? Of misschien je kroost of andere familie? Deze online leeravonturen spelen zich af in het Disney-universum en alles lijkt een beetje op Kingdom Hearts. Je moet iconische personages zoals Goofy, Sneeuwwitje en Winnie The Pooh helpen door bijvoorbeeld JavaScript of HTML/CSS aan te wenden. De veertien avonturen duren in totaal zo’n 100 uur en moeten de ‘leerling’ in kwestie een stevige basis aanleren.

Razer Turret voor XOne

Razer wil niet alleen de pc-markt domineren, ook voor consolegamers willen ze steengoede randapparatuur ontwikkelen. De Razer Turret is een muis- en toetsenbordcombinatie voor Xbox One, en het bedrijf doet meteen een worp naar de titel van beste input voor die console. Beide toestellen zijn draadloos, volgens aanwezige pers is er geen inputlag en je kan de lichtjes naar behoren personaliseren.

Snellere en efficiëntere Wi-Fi

We denken er nauwelijks over na, maar net zoals Edge (2G) in 3G en uiteindelijk 4G veranderde, zijn er ook bij Wi-Fi verschillende standaarden de revue gepasseerd. Anno 2019 is versie 5 de regelmaat, maar Wi-Fi 6 loert om de hoek. CES 2019 was het podium voor verschillende routers die de nieuwe versie ondersteunen, maar qua smartphones en tablets was het aanbod onbestaande. Wel kondigden enkele laptopfabrikanten aan Wi-Fi 6 te ondersteunen en dat moet niet zo zeer in een snellere gegevensoverdracht resulteren. Toestellen zullen vooral mindere batterijcapaciteit opslorpen wanneer Wi-Fi ingeschakeld is, en per ‘signaal’ zal er ook meer data verzonden worden. In huizen met verschillende slimme toestellen zal er ook minder storing optreden, wat vooral toekomstgericht broodnodig zal blijken.

Teslasuit

Voorlopig zijn het enkel je handen en ogen die bij VR-gaming worden ingeschakeld, binnenkort zal heel je lichaam vanop de eerste rij beleven wat er in-game allemaal gebeurt. De Teslasuit bezit geavanceerde technologieën om haptische feedback richting de juiste lichaamsdelen te sturen. Zo zal je merken wanneer je met je schouder ergens tegenaan leunt, voelen wanneer iemand je tackelt of kogels in de rug voelen aankomen. Echt pijn zal je niet voelen, want comfort staat op het hoogste schavotje. Zo kan het fancy kledingstuk je temperatuur regelen en elke beweging die je zelf maakt, wordt in-game geregistreerd.

… En 8K dan?

De verwachting omtrent 8K-aankondigingen waren hooggespannen eind vorig jaar. Verschillende producenten stelden niet teleur, LG kwam bijvoorbeeld met een 88” OLED-tv op de proppen en ook Sony’s 98” LCD-toestel ondersteunt 8K-resolutie, maar daar is bijna niemand mee gebaat. Enerzijds zijn beide televisietoestellen quasi onbetaalbaar, richtprijzen zullen rond de 15.000 euro schommelen, en daarnaast is er geen 8K-content beschikbaar. Noch Netflix, noch Amazon hebben al iets geteased omtrent de potentiële upgrade naar die resolutie en dat is logisch. Het verschil is op normale kijkafstanden niet zichtbaar, zeker niet bij schermen kleiner dan … 80” ongeveer. Het zal dus nog een tijd duren vooraleer 4K de standaard wordt en we richting 8K zullen evolueren, wat dus ook betekent dat we qua videogames nóg langer op de nieuwe stap zullen mogen wachten.