CES 2018 in een grote notendop

Games, gadgets en een Game Boy!

za 13/01/2018
Michael
0 reacties

Jaarlijks verzamelen de meest innovatieve technologiefabrikanten zich in Las Vegas. Een hele week lang proberen start-ups zichzelf te promoten, zien we de gekste technologische snufjes passeren en kondigen marktleiders hun nieuwste vlaggenschepen aan. Het was dus een interessante week om te ontdekken welke nieuwigheden binnenkort in het straatbeeld zullen opduiken. Dit zijn volgens ons enkele van de coolste aankondigingen die CES 2018 te bieden had.

Gadgets

Hyperkin Ultra Game Boy

Onze persoonlijke favoriet? Hyperkins Ultra Game Boy, een moderne heruitvinding van dé handheld waarmee velen onder ons zijn opgegroeid. Dit hebbeding is namelijk in staat om – hou je vast – originele cartridges uit vervlogen tijden te lezen om zo je oude authentieke games te kunnen spelen. De aluminium behuizing belooft erg robuust te zijn en het LCD-scherm wordt door een achtergrondverlichting bijgestaan: geen nood om die onhandige lichtjes van weleer boven te halen dus. Tot slot, jawel, zijn batterijen verleden tijd met een intern batterijtje dat zes uur meegaat en via USB-C kan worden opgeladen. We hebben een CES 2018-winnaar verdorie!

Goedkoop AR-geweer voor smartphonegames

De 6DoF Blaster: geef toe dat de naam van dit speelgoedgeweertje cool klinkt. Bovendien kan je bovenop het wapen een smartphone bevestigen om zo allerlei schietspelletjes te spelen, waar en wanneer je maar wilt. Merge Labs, het bedrijf achter dit project, staat gekend voor haar budgetvriendelijke Augmented Reality-projecten, wat zou betekenen dat dit speelgoedje vrij goedkoop op de markt kan belanden. Bovendien zou je 360 graden rondom je moeten kunnen kijken en terwijl toch in de spelwereld van de game moeten blijven. Het geweer krijgt vier knoppen: schieten, herladen, zoomen en inkomende kogels vertragen. De softwarekit wordt tijdig opengesteld zodat ontwikkelaars hier apps voor kunnen ontwikkelen, het gadget zelf verschijnt deze zomer.

E-Skin: T-shirt wordt gamecontroller

De nagelnieuwe Japanse start-up Xenoma wil in de toekomst iemands torso gebruiken om games te bedienen. Daarvoor ontwierpen ze reeds twee prototypes van de E-Skin, een borstpak met veertien sensoren die als input voor een spel kunnen worden gebruikt. Voorlopig kan dit hebbeding enkel een eigen spelletje aansturen, de technologie zal binnenkort vrij verkrijgbaar zijn voor ontwikkelaars. Prijskaartje? Jammer genoeg zo’n 5.000 dollar.

Hardware

ASUS-oplossing voor de randen die drie monitor-setups verpesten

Schermranden verstevigen je monitor, maar voor de enkelingen die drie schermen met elkaar combineren, vormen ze sowieso een storende factor. ASUS heeft nu een bevestigingssysteem uitgewerkt dat met behulp van lenzen en lichtbreking daar verleden tijd mee wil maken. De tool verstopt de schermranden en door het licht van de schermen zo te reflecteren vloeien de beelden van de drie monitoren vlekkeloos in elkaar over. Het bedrijf bevestigde dat de hulpstukken ook voor niet-ASUS-monitors kunnen worden gebruikt en de release wordt nog dit jaar verwacht.

ASUS werkt met LOL-team samen voor gaminglaptop

Een van de belangrijkste eSports-teams ter wereld, SKT T1, werkte samen met hardwarefabrikant ASUS aan een variant op de Republic of Gamers-laptopreeks. De ROG Strix SKT T1 Hero Edition werd zo ontworpen dat MOBA-games voor de interne hardware geen probleem mogen vormen. Met een GTX 1060 GPU vind je er geen high-end grafische kaart in terug, maar in combinatie met de i7-processor bezit je wel degelijke specificaties om dit genre moeiteloos te kunnen draaien. Het lijkt in elk geval vooral om een publiciteitsstunt te gaan die goed moet uitdraaien voor beide partijen: én ASUS én het Zuid-Koreaanse League of Legends-team.

Corsairs draadloze toetsenbord-/muisset-up

De tijd van overbodige kabels ligt al een tijdje achter ons maar toch blijven games – door vertraagde input – trouw aan hun bekabelde muizen en toetsenborden. Niet nodig volgens Corsair, dat met nieuwe draadloze apparatuur naar de CES-beurs afzakte. Het K63 mechanische toetsenbord belooft via een 2,4GHz-bluetoothverbinding een vertraging van maximum 1 milliseconde en kan indien gewenst alsnog met een USB-verbinding worden gebruikt. De traditionele Cherry MX Red-schakelingen worden gebruikt wat er sowieso een betrouwbaar – maar luidruchtig – gamingtoetsenbord van maakt. Elke toets kan overigens apart worden verlicht, wat het swag-gehalte nog doet toenemen. De Dark Core RGB-muis kan indien gewenst simultaan worden aangekocht en kan 24 uur autonoom worden gebruikt. Wie wil kan een Qi-oplaadmat erbij nemen die de muis constant draadloos oplaadt. Sciencefiction? Da’s nimeer van toepassing. Wie het echt bont wilt maken en in z’n zetel gamet kan tot slot ook een zogenaamd lapboard kopen waarop het toetsenbord en de muis samen, comfortabel op je schoot kan worden gebruikt.

HTC Vive Pro VR Headset

HTC kondigde twee nieuwigheden voor haar virtual reality-segment aan. Een adapter om het geheel draadloos te maken, én een Pro-versie van de bestaande en succesvolle VR Headset. Na twee haar is het tijd voor een upgrade en per oog krijgen we binnenkort een OLED-schermpje dat 1400x1600 pixels kan weergeven, voor een totale resolutie van 2880x1600. Dat is 78 % beter dan bij de originele Vive waardoor onder meer het renderen van tekst mooier zal uitdraaien, alsook zullen de grafische mogelijkheden logischerwijs een pak vergroten. De hoofdband werd eveneens onder handen genomen en zal minder oncomfortabel aanvoelen, ingebouwde microfoontjes moeten er een communicatiever geheel van maken en tot slot zien we ook twee cameraatjes aan de voorkant opduiken. Laat maar

HyperX maakt haar Cloud-headsets draadloos

Een primeur voor HyperX: ze hebben een draadloos model van haar Cloud-headsetreeks getoond. Deze budgetvriendelijke modellen gaan al eventjes mee, zijn hun geld maar dan waar en binnenkort dus ook in een draadloze variant verkrijgbaar. De HyperX Cloud Flight is onmiddellijk beschikbaar met een richtprijs van zo’n 160 euro. Mét het rode LED-lampje continu aan bereik je hiermee zo’n 13u autonomie, zonder die feature maar liefst 30u.

Intel en AMD werken samen: i5- en i7-processoren met Radeon-graphics

Rivalen werken achter de schermen weleens samen om goedkoper bepaalde hardware-onderdelen te laten produceren, maar Intel en AMD die elkaars technologie met elkaar combineren? Ongezien! Tijdens CES 2018 kondigden beide bedrijven samen de AMD Radeon RX Vega M-laptopchips aan. Deze grafische eenheden zijn kwalitatief sterk, 4GB RAM bijvoorbeeld, maar toch erg klein. Zo blijft er binnen de laptop voldoende plaats over voor andere componenten en bovendien komt het ook de autonomie van de laptopbatterij ten goede. Intel combineert AMD’s Vega-reeks met haar eigen achtste processorreeks om in high-end laptop te gebruiken.

Linksys-router die je Xbox-internetverbinding 65 % sneller kan maken

Linksys gebruikt op haar routers al langer de Killer Prioritization Software om bepaalde software op je computer voorrang op de internetverbinding te geven. Het netwerkbedrijf heeft nu een verbeterde versie van de WRT32X gelanceerd die specifiek gericht is om het versnellen van je Xbox-verbinding. De WRT32XB zal lag spikes proberen te vermijden en kan op piekmomenten je ping 65 % verlagen. Voor het overige blijft dit uiteraard een zeer goede router: het WiFi-signaal ondersteunt 802.11ac, heeft vier ethernetpoorten, een USB 3.0-poort en vier dualband-antennes.

Nvidia’s 65 inch-gamemonitoren

Nvidia heeft haar BFGD-schermen aangekondigd. Die afkorting hebben ze zelf uitgevonden en staat voor Big Format Gaming Devices, videogamesmonitors die G-Sync aan boord hebben; ongezien bij schermen van deze grote. De BFGD‑schermen meten bijvoorbeeld 65 inch, ondersteunen 4K-resolutie en 120Hz. Prijzig worden ze sowieso, hoeveel ze exact zullen kosten weet niemand.

Projector die twee verschillende beelden kan tonen: vaarwel splitscreen

De Multiview Screen klinkt als magie en eigenlijk zal het voor de gemiddelde gamer ook bij die omschrijving blijven. De technische uitleg is namelijk vooral fysicagebaseerd en voor ons onbelangrijk: door licht op bepaalde manieren te vervormen kan deze projector twee totaal verschillende schermen projecteren. Zo kunnen spelers in een multiplayer-spel zonder splitscreen tegen elkaar gamen. Een lokale co-op wordt perfect mogelijk, de spelers moeten enkel wat schuiner zitten om de juiste kijkhoek te vinden. Voorlopig geprijsd op 500 dollar, niet overdreven voor zo’n innovatief iets.

Sennheisers nieuwste high-end headset

Sennheiser produceert tegenwoordig een evenwichtige mix tussen professioneel materiaal en audioapparatuur voor thuisgebruik. In die tweede categorie mogen we eind deze maand de GSP 600 verwelkomen, een robuuste gamingheadset die met talloze high-end-features wordt uitgerust. De speakers zijn de crème de la crème en de oorschelpen moeten uit het meest comfortabele materiaal bestaan. Aangezien de hoofdtelefoon binnen de Game Zero-reeks wordt uitgebracht, mogen we ook perfecte noise cancellation verwachten. Op het eerste lijkt het een massief ding, volgens de Duitsers zelf betreft het op ergonomisch vlak een superieur design. De microfoon omhoog draaien staat gelijk aan de traditionele mute-knop en via de 3.5mm-aansluiting kan je deze € 249 kostende gaming headset op alle apparaten gebruiken.

Software

Filters aan screenshots toevoegen met Nvidia Freestyle

Instagram werd vooral bekend dankzij de vele filters waarmee je foto’s kan opvrolijken. Nvidia wil gamers nu met eenzelfde principe laten kennismaken en voegt binnenkort Freestyle toe aan de Nvidia Experience-software. We zullen uit 15 verschillende filtereffecten kunnen kiezen en bovendien ook effecten en aparte tinten kunnen toevoegen. Momenteel bevindt dit project zich in een bètafase die reeds 100 games ondersteunt. Onder meer het recente Cuphead, maar ook klassiekers zoals World of Warcraft, Call of Duty: Black Ops III en Battlefield 3 kan je in dat lijstje terugvinden. Worden ook weldra geïmplementeerd: een Night Mode die de felheid van de blauwe kleur sterk reduceert – zoals op je smartphone – en een kleurenblindhulp die het verschil tussen kleuren zal verduidelijken.

Nvidia’s GeForce Now: trage pc wordt gamingbeest

Wanneer je op reis bent, vrienden bezoekt of op een sociaal verplicht familiediner present moet tekenen, mis je je gamingcomputer. We moeten niet rond de pot draaien: het idee van Nvidia om daar een mouw aan te passen klinkt geweldig. Ze stouwden enkele loodsen vol met supercomputers die jouw games – Steam-catalogi worden onmiddellijk ondersteund – draaien. Vervolgens krijg je via internet HD-graphics en vlotte gameplay op je minder goede pc of laptop gestreamd, zodat je altijd en overal van adembenemende beelden kan genieten. Je hebt vanzelfsprekend een erg goede internetverbinding nodig, vervolgens merk je niet eens dat de beelden van een videospel elders worden gerendered. De bèta zit al goed vol, je kan je wel nog proberen in te schrijven via de officiële website. De kostprijs zal – naar verluidt – erg hoog liggen, maar daarover werd nog niet gecommuniceerd.

Er zijn ongetwijfeld aankondigingen die ik over het hoofd heb gezien; voeg deze gerust toe via de comment-sectie. CES 2018, u was geweldig.