Candy Crush: The Boardgame

"Candy Crush: The Boardgame is niet echt iets bijzonder"

wo 17/10/2018
Joeri
0 reacties

Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een spel van. Of het nu in videospel- of bordspelvorm is, maakt weinig uit. En dan heb je enkele spellen waarmee je zowel virtueel als fysiek mee aan de slag kan. Recent verscheen Jurassic World: The Boardgame en nu is het de beurt aan de bordspelvariant op Candy Crush. De bezielers van deze spellen? Het Nederlandse Just Games dat eerder al voor enkele op tv-series gebaseerde spellen zorgde.

Internationaal is Just Games zo goed als onbekend, maar hier en bij onze noorderburen wint de Nederlandse bordspeluitgever meer terrein. Just Games is al enkele jaren actief op de bordspelmarkt en is misschien wel het meest gekend om hun bordspel van De Slimste Mens ter Wereld. Ook het Eigen Kweek-bordspel en een spel over het Songfestival volgden nog, maar hoge ogen gooiden hun spellen zelden tot nooit. Onlangs speelde ik het achteraf bekeken nogal tegenvallende Jurassic World: The Boardgame. Hoewel het idee op zich wel goed in elkaar zit, bleek het achteraf niet meer dan een dobbelspel te zijn dat gebaseerd is op puur geluk. Ik heb het liever wat tactischer waarbij het kunnen van de persoon in kwestie een rol speelt. Of ik dan bij Candy Crush: The Boardgame aan het juiste adres ben? Eerlijk gezegd vrees ik er een beetje voor.

Fysieke variant

Het verhaal van Candy Crush startte zo'n zes jaar geleden toen het geïmplementeerd werd in het Facebook-gebeuren. Enkele maanden later volgde er een variant voor mobiele apparaten. Sindsdien zagen diversie versies het levenslicht, met onder andere Candy Crush Soda en Candy Crush Jelly. Het hoogtepunt van Candy Crush lijkt echter al gepasseerd te zijn. Maar waarom dan toch nog een bordspel over de kleurrijke snoepjes uitbrengen? Goede vraag. Omdat iedereen graag eens snoept zeker? Soit, het bordspel. Candy Crush: The Boardgame heeft naast een spelbord en zes dobbelstenen ook tientallen kleurrijke kartonnen tokens waarop de verschillende snoepjes afgebeeld staan. Elk kleurtje en elke vorm uit het Candy Cursh-universum is aanwezig, waaronder ook de gestreepte snoepjes, de kleurbommen en de andere speciallekes. Naast deze spelonderdelen vind je ook nog de handleiding in de doos terug en dat is het. Heel basic dus, maar meer lijkt er me niet voor nodig.

Het principe van het spel is erg eenvoudig.

Het principe van het spel is erg eenvoudig: probeer als eerste de kers in het midden van het spelbord te bereiken. En hoewel je dat doel zelf moet voltooien, kan je de andere spelers wel dwarszitten. Per beurt gooi je namelijk de zes dobbelstenen die je tot drie maal toe mag gooien en waarbij je dobbelstenen aan de kant kunt leggen. Na de drie worpen bekijk je het resultaat en krijg je als beloning snoepjes. Bij drie dezelfde kleuren krijg je één snoepje, terwijl je bij vijf dezelfde kleuren getrakteerd wordt op 3 verschillende exemplaren van dezelfde kleur. Het kan nog drastischer, want gooi je zes verschillende kleuren, mag je chocolade op een snoepje plaatsen en krijg je zowel een gewoon als gestreept snoepje. De verzamelde snoepjes leg je vervolgens op het spelbord. Of het op jouw speelveld of dat van een tegenstander is, kies je helemaal zelf, want hier komt toch enige vorm van tactiek kijken.

Weinig om het lijf

Net zoals in de digitale versie van Candy Crush gebeurt er namelijk het een en ander als er minstens drie snoepjes van dezelfde kleur naast elkaar liggen. Dat is niet anders in de bordspelvariant. Is dat zo, dan worden al de aan elkaar grenzende snoepjes van dezelfde kleur van het spelbord verwijderd. Dat vormt namelijk een probleem voor je missie, want je moet een ononderbroken ketting van snoepjes vormen naar de kers. Het spreekt dan voor zich dat je bij jezelf de kleuren afwisselt, terwijl je je tegenstanders trakteert op de kleuren die al op hun speelveld liggen. De bijzondere snoepjes zorgen voor wat meer spanning. Zo dient chocolade om de boel te blokkeren en laten de gekleurde varianten een volledige rij verdwijnen. Om het een en ander moeilijker te maken hebben bepaalde vakjes restricties, waardoor er slechts een bepaalde soort snoep op dat vakje mag liggen.

Candy Crush: The Boardgame is dus niet echt iets bijzonder en naast de bordspelversie van De Slimste Mens ter Wereld zijn er nog geen games van Just Games die in mijn collectie blijven staan. Wie weet komt daar binnenkort verandering in, want onlangs kondigde de Nederlandse uitgever aan dat Pablo Escobar: The Boardgame uitgebracht wordt. Daarin tracht je dé man te worden die in het witte goud handelt en miljoenen binnenhaalt. Het moeten niet altijd gekleurde snoepjes zijn, toch?

Conclusie: Candy Crush: The Boardgame heeft in principe weinig om het lijf als je met volwassenen speelt. Je mag dan nog de geavanceerde variant testen waarin kettingreacties kunnen ontstaan. In mijn vriendenkring zie ik me dit bordspel niet meer bovenhalen, maar als vader van twee jonge kinderen lijkt me wel dat dit spel dikwijls eens uit de kast gehaald zal worden. Dan heb ik tenminste nog eens een bordspel dat ik kan winnen.