BlizzCon 2017: wat mogen we verwachten?

Alleszins geen Diablo- of StarCraft-nieuws ...

wo 01/11/2017
Michael
0 reacties

Sinds 2005 kondigt Blizzard jaarlijks haar grootste nieuwigheden op een eigen podium aan. De E3-beurs en gamescom worden louter als figurantenrol ingeschakeld, want de tweedaagse BlizzCon-conventie staat garant voor tientallen interessante panels, shows en presentaties. Hoe zullen World of Warcraft, Diablo III, StarCraft II en al de andere Blizzard-titels er binnen enkele maanden uitzien? We leren het ongetwijfeld op 3 en 4 november, het weekend dat de herfstvakantie afsluit. Toch blikken wij al even vooruit, want elk spel kent traditioneel enkele geruchten; welke zouden weleens waarheid kunnen worden, en welke niet?

Diablo III

1996 staat bij veel gamers in het geheugen gegrift als het magische jaar waarin de Nintendo 64 en eerste PlayStation het daglicht zagen. Qua games sprong vooral het eerste Diablo-spel eruit, en meer dan twintig jaar later draait deze franchise nog steeds op volle toeren. Blizzard heeft jammer genoeg zelf reeds bevestigd dat er geen Diablo-gerelateerde nieuwigheden zullen worden gepresenteerd, maar dat betekent mijns inziens wél dat er grote dingen in de pijplijn zitten. Noem het mijn ietsie pietsie aanwezige vrouwelijke intuïtie, maar de E3 2018 wordt het strijdtoneel waar we ofwel Diablo IV, ofwel een MMORPG in het Diablo-universum zullen ontmoeten. Om dat lange wachten iets minder pijnlijk te maken, kunnen we vanaf januari terugkeren naar de nostalgierijke kathedraalkerker die vorig jaar de twintigste verjaardag van de spellenreeks vergezelde.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Volmondig ja. Dat is het antwoord op de vraag “Zou Blizzard BlizzCon aangrijpen om de volgende Hearthstone-uitbreiding aan te kondigen?” Het enige vraagteken dat overeind blijft resulteert in een hoop speculatie over het onderwerp van de elfde kaartenuitbreiding voor het digitale kaartspel. We begonnen in 2014 met het griezelige Naxxramas, eindigden deze zomer met Knights of the Frozen Throne, maar waar trekken we nu naar toe? De vaakst besproken theorie is de piratenhoofdstad Booty Bay, gelegen in het mythische World of Warcraft-gebied Stranglethorn Vale. Dit gerucht wordt gevoed door een teaser-afbeelding die Blizzard zelf online plaatste; een opengesneden zak met goudstukken? Die verdomde Goblins met hun goudzaken altijd …

Of zijn het de Bloodsail Buccaneers zelf die voor de miserie zorgen? The Isle of Kezan is optie nummer twee. The South Seas is een eilandengroep midden de grote oceaan die Eastern Kingdoms en Kalimdor met elkaar verbindt. Aldaar heb je Kezan, de thuisbasis van de Goblin en dus ook een locatie waar bakkenvol geld en weelderige rijkdom de standaard is. Een derde mogelijkheid brengt ons naar The Deadmines en de Defias Brotherhood, nog zo’n malafide organisatie die terreur zaait om er zelf rijk van te worden. Qua bazen die we gaandeweg kunnen verslaan houdt dit perfect steek, met de venijnige Vanessa VanCleef als supreme bitch die het boeltje in goede (of slechte) banen leidt. Twee minder geloofwaardige discussies die op het internet worden gevoerd, betreffen het Darkmoon Faire-evenement en Deathwing the Destroyer. Enerzijds is er minder loreverbonden aan het maandelijkse plezierevent en anderzijds is Deathwing een ultieme eindbaas die wellicht langer zal worden opgespaard. Spannende tijden voor Hearthstone-fans dus!

Heroes of the Storm

Dat er een eSports-toernooi zal worden georganiseerd tijdens BlizzCon weten we, voor het overige blijft het koffiedik kijken wat we voor Heroes of the Storm mogen verwachten. Er zijn weinig geruchten, geen feiten, niets … De kans is reeël dat er een nieuwe Hero wordt aangekondigd en eventueel een extra map zal worden gereleaset, maar zekerheden zijn er allesbehalve.

Overwatch

Een vacature voor iemand met veel knowhow over het Overwatch-universum wakkerde de geruchten over een grote aankondiging aan, maar wij blijven toch met beide voeten op de grond. Enerzijds is Blizzard niet het type ontwikkelstudio/uitgever dat jaarlijks releases van videogames als een valabel uitgangspunt ziet, en daarnaast is er echt geen nood voor Overwatch 2 aangezien het basisspel nog maar een dik jaar oud is. Er gaan stemmen op om hier toch een heuse MMOFPS van te maken waarin je een uitgebreid personageprogressiesysteem terugvindt, maar voorlopig zullen we het met een nieuwe gamemodus moeten doen.

StarCraft II

Met de HD-herlancering van de originele StarCraft gaf Blizzard iedereen toch de indruk een streep onder het sequelhoofdstuk te hebben getrokken. Qua daadkracht stelde het real-time-strategiespel uiteindelijk ietsje teleur door het fantastische succes van het MOBA-genre. Eigenlijk was Overwatch zelf ook de nagel aan de doodskist, maar uiteindelijk moeten we vooral uitkijken naar wat de toekomst echt in petto heeft voor deze IP. StarCraft III is niet onwaarschijnlijk, maar BlizzCon 2017 lijkt me iets te vroeg te komen.

World of Warcraft

Er kunnen letterlijk romans worden geschreven over de vele geruchten die omtrent World of Warcraft de ronde doen. MMO-Champion moet een van de actiefste fansites over één specifiek spel ter wereld zijn en bovendien zijn er nog tientallen actieve fora en websites over Blizzard MMORPG. Zelf speel ik nog dagelijks en mede daarom blijft het boeiend om elk gerucht, verzinsel of potentiële waarheid te lezen en te beoordelen. Wanneer iets wordt gedatamined stijgt het waarheidsgevoel, zoals de recent ontdekte strings die de aankondiging van enkele subrassen lijken te verklappen. Mag’har Orcs of Dark Iron Dwarves in plaats van de ondertussen heel erg oude standaardgezichtjes? Het lijkt er sterk op.

We weten eigenlijk bijna zeker dat de zevende uitbreiding tijdens BlizzCon zal worden onthuld, maar door het bos der geruchten de bomen nog zien; geen makkelijke opgave! In de code die achter in-game items verstopt zit werd Kul Tiras reeds ontdekt, en die code wordt enkel gebruikt om de bron (uitbreidingsnaam) van een uitrustingsonderdeel aan te tonen. Dat is WarlordsofDraenor of Legion bijvoorbeeld, maar binnenkort misschien dus Kul Tiras. Initieel was dit trouwens een stad door mensen uit de grond gestampt, maar na de aardbevingen die Cataclysm inluidden, verdween het grondgebied van de wereldkaart. Dit is natuurlijk een Alliance-hevige locatie, dus of dat voldoende mogelijkheden voor een uitbreiding biedt; dat is nog maar de vraag!

Naast de uitbreidingsvraagtekens blijft uiteraard ook de discussie over zogenaamde Legacy-servers openstaan. Een mondige selectie spelers smeekt al jaren om zogenaamde Legacy-servers, een plaats waar je het spel kan spelen zoals dat in de beginjaren eruitzag, voor de eerste uitbreiding werd uitgebracht. Nadat Blizzard de grootste illegale server met die bedoeling offline haalde, communiceerde het bedrijf dat er een kortelings een mededeling omtrent een soortgelijk Blizzard-initiatief zou komen. Maanden later wachten we nog steeds op meer nieuws, al is het nog maar de vraag of het ooit zo’n vaart zal lopen.

 

BlizzCon 2017 wordt wat mij betreft geen ‘grote’ versie. Normaalgezien krijgt World of Warcraft, als de logica wordt gerespecteerd geldt hetzelfde voor Hearthstone, maar de andere games zullen vooral van kleinere of zelfs geen toevoegingen genieten. Toch blijft het jaarlijks een groot festijn voor Blizzard-fans en daar reken ik mezelf toch nog steeds bij; jullie ook?