"Als ik game, ga ik hard!"

Yannick sprak met Afrojack

ma 12/12/2016
Yannick
0 reacties

Een week geleden mochten we de Ampère in Antwerpen betreden om het lanceringsfeestje van Final Fantasy XV mee te maken. Square haalde hierbij alles uit de kast en bracht naast gamestandjes en drank en spijs ook een bekend gezicht naar het feest. Niemand minder dan Afrojack, één van de populairste DJ's in de dance scene, draaide er wat plaatjes en gaf me backstage wat uitleg over zijn samenwerking met Square Enix. Sympathieke Nederlander!

Om meteen met de deur in huis te vallen: je favoriete Final Fantasy aller tijden is...

Final Fantasy VII! Het is het eerste deel dat ik heb gespeeld, dus misschien heeft het daar wel mee te maken. Het verhaal van VII heeft me gewoon het meest geboeid, al was VIII ook heel vet. IX vond ik leuk, X was weer heel vet en ook XIII heb ik helemaal kapotgespeeld. De battles daarin spraken me enorm aan. Nu heb ik gehoord dat ze bij XV geprobeerd hebben het verhaal net zo sterk als in VII te maken en tegelijkertijd ook een systeem te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat je het spel niet drie keer opnieuw moet spelen. In plaats daarvan kan je dan 300 uur op je eigen spel blijven verder spelen om alles te ontdekken.

In ieder ander Final Fantasy-deel stopt het wel na veertig à vijftig uur en dan heb je het ook wel gehad, dus dat is voor mij één van de interessantste vernieuwingen. Bovendien zijn de gevechten nu in real-time, dat maakt het interessanter om te blijven vechten. In Final Fantasy X bijvoorbeeld - als je zit te levellen - na een tijdje wordt dat gewoon "mash de knop mash de knop mash de knop" en gaat dat gewoon vervelen. In Final Fantasy XV is dat verleden tijd.

Hoe ben je in contact gekomen met de ontwikkelaars?

Ik heb het afgelopen jaar m'n eigen managementbedrijf opgestart. Toen hebben we met een paar partijen samengewerkt en na een tijdje kwam de vraag naar een project over Final Fantasy. Zo is de samenwerking tussen mij en Square Enix een beetje tot stand gekomen. Het is allemaal heel organisch gegaan.

Dus je zou ook projecten accepteren van andere ontwikkelaars?

Jawel, maar alleen als de games me aanspreken. Tegen een Silent Hill en Resident Evil zou ik bijvoorbeeld geen nee zeggen. Ik deed onlangs ook iets voor Call of Duty, dat vond ik heel vet. Hoe dan ook moet het iets zijn dat mij ook echt persoonlijk aanspreekt.

Toen ik voor het eerst Final Fantasy XV mocht spelen in de studio, was het eerste wat ik deed de verkeerde kant oprijden.

Ik mag je dan ook wel een hardcore gamer noemen, of niet?

Als ik game, ga ik hard! Bijvoorbeeld als ik een Call of Duty speel, dan ga ik ook echt wel voor het hoogste prestige level. Toen ik bijvoorbeeld voor het eerst Final Fantasy XV mocht spelen in de studio, was het eerste wat ik deed de verkeerde kant oprijden. Dat doe ik altijd, dan ga ik opzettelijk fout om zoveel mogelijk verstopte items te verzamelen. Als ik ergens naartoe moet en ik zie een steen, dan ga ik eerst om de steen kijken of daar niets verstopt zit.

Welke games vinden we zoal terug in het toplijstje van Afrojack?

Ik heb Final Fantasy XV nog niet gespeeld, maar die komt volgend jaar dus op 1! (lacht) Final Fantasy VII zeker, en dan Silent Hill of Resident Evil. Eén van de twee.

De eerste delen dan?

Ja, de eerste. De Resident Evil Remake was ook ontzettend vet. Er zou ook wel een Call of Duty in kunnen zitten. Black Ops 1 of Black Ops 2 dan, dat waren m'n favorieten.

Je zit hier nu klaar om je set te spelen op het Final Fantasy XV-feest in Antwerpen. Ga je ook gaming gerelateerde tracks spelen deze avond?

Niet echt, m'n muziek is echt heel erg gebaseerd op de dansvloer en het gevoel dat dat voor mensen brengt. Alleen gaming brengt eigenlijk hetzelfde teweeg bij andere mensen. Een soort community waarbij iedereen samenkomt die allemaal hetzelfde voelen. En bij dance-muziek is dat een beetje hetzelfde, alleen zijn het twee compleet verschillende werelden. Maar ik heb ook wel bijvoorbeeld een track die gebaseerd is op Final Fantasy VIII en die ga ik zeker draaien vanavond.

En zo kwam mijn kort gesprek met DJ Afrojack ten einde. Gamer, Nederlander en ambiancemaker in één, I like!