Alles wat je moet weten over Call of Duty Black Ops: Cold War

Alles wat je moet weten over Call of Duty Black Ops: Cold War

Vrijdag 13 november kunnen we aan de slag met Call of Duty: Black Ops - Cold War. Voor gamers die bekend zijn met de Black Ops-games, en de Koude Oorlog geen enkel probleem. Wij twijfelen er echter niet aan dat heel wat gamers het, met alle respect, horen donderen in Keulen bij woorden als Koude Oorlog, of die niet vertrouwd zijn met personages als Russell Adler, Alex Mason of Frank Woods. Maar geen nood, na het lezen van deze special ben je helemaal klaar voor Cold War!

1981: Het jaartal waarin Black Ops: Cold War zich afspeelt. De wereld zat nog middenin wat we de ‘koude oorlog’ noemen (zie verderop). In de vroege jaren 1980 flakkerde die weer eventjes wat feller op, tot hij halfweg de eighties naar een tweede hoogtepunt kwam (na de Cubaanse rakettencrisis in 1962), en de spanningen na pakweg 1985 gelukkig snel begonnen te verminderen.

Die allerlaatste jaren van de koude oorlog werden al belicht in missies in Black Ops II (2012), maar de verheviging van de spanningen in de vroege eighties werden nog nooit onder de loep genomen in de Call of Duty-subserie. Tot nu dus.

Russell Adler: Het nieuwe personage Russell Adler heeft heel wat watertjes doorzwommen, en ze waren diep, woelig en troebel: dat merkte je meteen wanneer je de tiep voor ’t eerst zag in de eerste trailers van Cold War. Ontwikkelstudio Treyarch noemde hem tijdens een eerste voorstelling van de game ‘Amerika’s monster’, een figuur die harde, duistere waarheden kent.

Je ziet in de trailers al aan zijn verweerde huid dat deze mens, ondanks het feit dat hij ten tijde van de gebeurtenissen in ‘Cold War’ nog maar 44 jaar oud is, al voor vijf heeft geleefd. “Dit is het soort gast die alleen maar voor de moeilijkste dingen wordt ingezet”, zeiden de ontwikkelaars.

Het nieuwe personage Russell Adler heeft heel wat watertjes doorzwommen, en ze waren diep, woelig en troebel

Bell: codenaam voor het zelfgekozen en deels zelf gebricoleerde personage dat de speler zal vertolken in het verhaal van Cold War. De game stapt af van de estafettestructuur uit de drie voorgaande delen (vier tellen we even niet mee wegens volledig multiplayer): Frank Woods en Alex Mason zijn geen speelbare personages, maar duwen wel mee het verhaal verder. Je kunt van Bell een man of een vrouw maken, maar zij/hij heeft zelfs geen stem in de game. Maar er zijn wél speelbare dialoogscènes waarin je het verhaal een duwtje kunt geven in een richting die je zint.

CIA: Het Central Intelligence Agency werd in 1947 opgericht om wereldwijd informatie te verzamelen over alle geopolitieke dreigingen waardoor de Verenigde Staten worden belaagd. En die ook, in gerichte, supergeheime missies, probeert te ontmijnen.

De CIA speelde een cruciale rol in de koude oorlog, toen goedgetrinde afgevaardigden van het overheidsagentschap in het geniep werden uitgestuurd naar wereldwijde broeihaarden waarin de V.S. een handje wilden hebben. Het CIA-hoofdkwartier is in Langley, Virginia.

Alexander Haig: De breedsprakige Alexander Haig was een voormalige militair die het schopte tot minister van buitenlandse zaken onder president Ronald Reagan (zie verderop). Haig is een van de schimmige figuren die opdoken in de eerste trailers voor Black Ops: Cold War, maar verschilt van de meeste anderen in het feit dat hij geen fictief personage is, en ook als historische figuur een tiep van twijfelachtig allooi was: hij was onder meer betrokken in een doofpotoperatie rond de door Salvadoraanse overheidssoldaten gepleegde moord op vier Amerikaanse nonnen in El Salvador. 

Jason Hudson: Een van de protagonisten doorheen de eerste delen van de Black Ops-reeks, die terugkeert in Cold War. CIA-agent, die samen met Alex Mason de geheime missies van de eerste game en de zich in de late jaren 80 afspelende flashbackmissies van Black Ops II voerde.

Jason Hudson is een van de protagonisten doorheen de eerste delen van de Black Ops-reeks die terugkeert in Cold War.

KGB: De Sovjet-Russische tegenhanger van de CIA. De Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti probeerde tijdens de koude oorlog in naam van de Sovjetunie net zo’n duistere invloed uit te oefenen op de wereldorde als het Amerikaanse spionageagentschap. In 1991 viel de KGB, net als de natie waarvoor het agentschap stond, uiteen. Rusland heeft nu twee staatsveiligheidsagentschappen: de FSB die de binnenlandse bedreigingen voor de natie opspoort, en de op buitenlandse staatsveiligheid gerichte SVR. De KGB had destijds haar hoofdkwartier aan het Lubyankaplein in Moskou 

Koude Oorlog: Een periode die een tijdvak overspant van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991. De Verenigde Staten en Sovjet-Rusland stonden al die tijd op voet van oorlog, maar die werd nooit openlijk uitgevochten (vandaar het predikaat ‘koud’): ze bevochten elkaar door tegen elkaar strijdende partijen te steunen in verscheidene regionale conflicten op de wereld.

Laos: Tijdens de koude oorlog trachtten de twee grootmachten hun invloedssfeer uit te breiden via oorlogen in Korea, Vietnam, Brazilië, Chili, Cuba, Angola en Afghanistan. Veel van die conflicten kwamen al voor in eerdere Black Ops-games, in Cold War wordt onder meer Laos aangedaan, een land in Zuidoost-Azië waar tussen 1959 en 1975 een reeks burgeroorlogen woedden, en dat werd meegesleurd in de oorlog om buurland Vietnam. Waarin dus ook de grootmachten een schimmig handje hadden.

Alex Mason: Hoofdpersonage van de eerste Black Ops, en deels van de tweede. Voormalig militair, die in het verhaal van de eerste game (vlak voor de varkensbaai-invasie op Cuba) werd gerekruteerd door de CIA. Speelt ook weer een belangrijke rol in Cold War, maar is niet het centrale spelerpersonage: dat is dus de eerder al genoemde Bell.

Alex Mason speelt weer een belangrijke rol maar is niet het centrale spelerpersonage: dat is de eerder al genoemde Bell.

Oost-Berlijn: Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitse hoofdstad, net als het hele land, opgedeeld in een westers gedeelte en een deel dat onder invloed van de Sovjetunie bleef. Berlijn was, als epicentrum van de koude oorlog, verdeeld tussen de twee mogendheden via de bouw van de befaamde Berlijnse muur. Die werd opgetrokken in 1961, en neergehaald tijdens volksprotesten in 1989. Oost-Berlijn is de setting van een missie in Black Ops: Cold War. 

Perseus: Een fictieve KGB-agent die het centrale doelwit wordt in Black Ops: Cold War. Russell Adler, die al met hem te maken had gehad in het verleden, wordt door de Amerikaanse overheid op pad gestuurd om hem eindelijk te klissen, nadat het dertien jaar lang stil rond hem was gebleven.

Perseus is een van die elementen die de verhalen van de Black Ops-games wat dieper in het sfeertje van spionageparanoia duwen, net als de zenuwgassen, de hersenspoelingen en en de ‘numbers stations’ (kortegolfradio’s die gecodeerde cijferreeksen uitzenden). De verhalen die de serie zo interessant maken, kortom.

 

Ronald Reagan: President van de Verenigde Staten tussen 1981 en 1989. Een voormalig Hollywoodacteur die eerst gouverneur van California werd en het vervolgens – na een eerste, mislukte campagne in 1976, waarin hij de Republikeinse nominatie verloor van Gerald Ford – tot president schopte.

Reagan leidde de V.S. doorheen een erg woelige periode, waarin de koude oorlog opnieuw escaleerde, en hij betrokken was bij de befaamde Iran-contra-affaire (kort: de Amerikaanse overheid hielp illegale wapenleveringen aan de Iraanse overheid te regelen, en gebruikte de opbrengst om een al even illegale rechtse rebellengroep in Nicaragua te financieren).

Tegen het einde van zijn ambtstermijn hielp hij vervolgens wel de verhouding tussen Amerika en de USSR te verbeteren via vredesonderhandelingen met toenmalig Russisch staatshoofd Mikhail Gorbatsjov, onderhandelingen die een einde maakten aan de koude oorlog.

Maar de Reagan die je in Black Ops: Cold War ziet is nog steeds de charismatische maar schimmige ‘hardliner’ die hij in het begin van zijn presidentschap was.

Ronald Reagan was de president van de Verenigde Staten tussen 1981 en 1989.

Frank Woods: De derde protagonist van de Black Ops-serie. Net als Mason is hij een ex-militair die later CIA-agent werd, en zwarte operaties uitvoerde achter de coulissen van de koude oorlog. Woods is speelbaar in korte sequenties in een aantal de voorgaande games: onder meer in Black Ops II en zelfs in Black Ops 4 (in het Blackout-gedeelte).

 

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments