s
r

Alle games en hardware op een rij: dit weten we na de PlayStation 5-presentatie "The Future of Gaming"

Alle games en hardware op een rij: dit weten we na de PlayStation 5-presentatie "The Future of Gaming"

Ja, jongens. Wie heeft er z’n zeverbakje ook al kwijlend gevuld gekregen? Al blijven er nog tientallen vragen over, we zijn heel wat wijzer over de toekomst van de PlayStation 5. We kregen eindelijk het design te zien van de next-gen console en werden getrakteerd op een grote lading games. Hier heb je alles nieuw op een rijtje na de PS-showcase die meer dan een uur duurde.

Het Design Onthuld

Mogelijks hét moment van de showcase was de onthulling van het design van de PlayStation 5. De controller kregen we eerder al te zien, de console volgt dezelfde trend. Met een wit omhulsel en een zwarte kern is er een sterk contrast zichtbaar op een uniek design. Iets zegt me dat de meningen over deze look zeer verdeeld zullen zijn. Standaard kan je het alvast niet noemen. De futuristisch uitziende console komt in twee edities uit op launch. Eentje met een Ultra HD Blu-Ray disc drive, eentje zonder. Bij de PS5 Digital Edition zal je dus al je aankopen online doen. Sony benadrukt dat de gameplay-ervaring op beide toestellen dezelfde zal zijn. Wanneer de PS5 op de markt komt blijft voorlopig een goed bewaard geheim.

De PlayStation 5 en PlayStation 5 Digital Edition (plus DualSense, headset, afstandsbediening, camera en charging station).

Er zijn heel wat extra zaken die je bij de PS5 zal kunnen kopen. Of je daar het geld nog voor gaat hebben blijft evenzeer een groot vraagteken. Over de kostprijs van de nieuwe console werd geen woord gezegd. Wel zal je een charging station voor twee controllers kunnen aankopen, net als een camera, een hoofdtelefoon en een afstandsbediening. Opvallende afwezige: een nieuwe VR-bril.

Spinnen & Robots

Al was de console de grootste onthulling, de nadruk lag bij The Future Of Gaming vooral bij nieuwe gametitels. Ietwat vreemd begon de virtuele show dan ook met de onthulling dat Grand Theft Auto 5 z’n opwachting zal maken op de PS5. De titel die z’n release kende op de PS3 blijft zeven jaar na datum nog steeds razend populair. In de tweede helft van 2021 zal Rockstar de “Enhanced & Expanded”-editie uitbrengen op next-gen. GTA Online zal gratis zijn voor alle PS5-eigenaars (alleszins toch voor de eerste drie maanden). Wie z’n hoop had gevestigd op enig nieuws rond GTA 6 kan die dus weer voor lange tijd opbergen.

De eerste nieuwe titel die we te zien kregen was Marvel's Spider-Man: Miles Morales. Het vervolg van Spider-Man zet Peter Parker niet meer in de spotlight maar verlegt de focus naar Miles, die op het einde van de vorige titel al nadrukkelijk naar voren werd gebracht. Als de web slings en combat even vloeiend gaan op de PS5 hebben Marvel-fans meteen een klepper om naar uit te kijken.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales

Naast Spidey komen ook PS-lievelingen Ratchet & Clank opzetten. Interdimensionaal reizen lijkt het sleutelwoord te worden bij Ratchet & Clank: Rift Apart. De makers beloven snelle trips van planeet naar planeet met hectische gevechten en een brede waaier aan guns & enemies. Deze platformer-shooter heeft een speciaal plaatsje in het hart van vele gamers en Rift Apart lijkt alle registers te willen opentrekken. Je wordt van het ene gevecht in het andere gesmeten. Hoe deze kleurrijke chaos vertaald wordt in aangename gameplay moeten we afwachten.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Blinkende Bakken & Zwervende Katten

De royale portie vroem vroem kregen we in de vorm van Gran Turismo 7. Polyphony belooft vreugde voor alle fans van de serie en het moet gezegd: GT heeft er nooit beter uitgezien. GT7 liet in z’n trailer vooral de grafische pracht de show stelen. Ook was er een korte inkijk in de menu’s en de gameplay. Of het vernieuwend genoeg zal zijn ten opzichte van GT Sport is niet meteen merkbaar. 100% Gran Turismo is het alvast wel.

Gran Turismo 7

De enige andere racegame die aan bod kwam was het nieuwe Destruction Allstars. Deze Burnout-meets-Rocket League zet het crazy-volume wagenwijd open. I love it already. Het ziet er uit als dé nieuwe partygame waarbij je samen met je maten online alles en iedereen aan gort ramt. Of elkaar. Ik ben er nog niet uit wat ik het liefste ga doen.

De show was niet enkel bestemd voor de grootste en gekendste titels. Project Athia liet eerder al wat adembenemende beelden zien waarbij de kracht van de PS5 naar boven komt. Meer dan een iets langere teaser had Square Enix niet in huis voor ons, maar je mond viel er wel van open. Op het einde kregen we een draak die duidelijk met maagzuur kampt te zien. Minder draken waren er te zien in Stray maar wel een prachtige kat. Wat haar avonturen gaan zijn in een retro-futuristische wereld is nog niet duidelijk, maar we gaan next-gen nogal kunnen miauwen.

The Future Is Futuristic

Opvallend was dat er heel wat games de kaart van de futuristische setting trekken. Zo is er Returnal, waar een astronaute krankzinnig lijkt te worden op een ongekende, vijandige planeet. De mix van horror en shooter brengt een dunne lijn tussen realiteit en fictie. De story-driven campaign lijkt alvast een serieus verhaal te willen brengen. Godfall kregen we eerder al te zien en legt de focus duidelijk op flitsende combat. Zwaarden, hamers en blinkende harnassen dansten rond in een gewelddadig ballet.

Returnal

Jett: The Far Shore zet je in een ruimteschip met als doel de mensheid van uitsterven te redden. Been there, done that. De trailer gaf enige No Man’s Sky-vibe af, maar hoe het er aan toe zal gaan qua gameplay is voorlopig een mysterie. Ook bij Pragmata bleven er veel meer vragen dan antwoorden over. Capcom maakt deze titel af in 2022. Het lijkt erop dat Death Stranding en BioShock hun invloed hebben gehad.

Cultheld Abe van Oddworld: Abe’s Oddysee keert terug in Oddworld: Soulstorm. De actie is meer dan intens te noemen en je zal je beste klim- en klauterskills mogen bovenhalen om te overleven in deze nieuwe, meedogenloze wereld vol gevaar. Alternatief ziet het er zeker uit en de liefhebbers van de klassieker hebben ongetwijfeld een feesthoed opgezet.

Agents & Demons

De gebeden voor een remaster van Demon’s Souls werden gehoord. Nog nooit zal je zo haarscherp “You Died” op je scherm hebben zien verschijnen. Wat zien de creaturen er lekker gortig uit. Sappig vlees om te versnijden, zullen ze denken als ze jouw strijder zien aanstormen. De remaster zorgde voor één van de meest epische trailers van de showcase. Filmische trailers stalen wel vaker de spotlight.

Demon's Souls (PS5-remake)

Hitman III zet het verhaal van Agent 47 verder. Na een openingsthriller in een donker bos zagen we dat onze favoriete barcodeliefhebber in Dubai vertoeft. Iets zegt ons dat niet enkel vogels zullen vliegen langs de wolkenkrabbers met onze kale killer in de buurt. Op PS5 zullen de creatieve sadisten onder ons weer uitermate professioneel aan de slag kunnen gaan.

De reveal die mij het meest kon bekoren was diegene die pas op het einde z’n titel weggaf. Een akelige wandeling doorheen een donker, besneeuwd bos. Een onzichtbare vijand die langs de bomen sluipt. Een brutale aanval en een schreeuwend monster. Een gotisch-uitziend dorp, een demonische vrouw met kind en een… weerwolf? Heel wat “WTF”-momenten leiden uiteindelijk tot de onthulling van Resident Evil 8: Village. Het verhaal van Ethan Winters, protagonist van RE7, gaat verder. Ook Chris Redfield is weer van de partij. Van zombies niet meteen een spoor, al is dat geen garantie op veiligheid.

Resident Evil 8: Village

Citroen-rupsen & Aardbei-armen

Fans van cartoonlooks kregen meer dan een goed belegde boterham. Kena: Bridge Of Spirits neemt je mee op avontuur doorheen dorpen diep verscholen in een groene oase. Een groot deel van de bloei maakt plaats voor dor land en verwerpelijke beesten. Aan jou om de redding te bieden op deze tocht vol zelfontdekking. Met pijl en boog.

Kena: Bridge Of Spirits

Een minstens even grote ontdekkingstocht lijkt er aan te komen met Little Devil Inside. Hier krijgt ook aparte humor een belangrijke rol en het jagen op beesten lijkt van groot belang te zijn. Voor de grootste portie humor (en de meest bizarre) moeten we bij de makers van Octodad zijn. Met Bugsnax mogen we op vakantie naar een eiland waar aardbeien leven en als je ze opeet ze aan je arm terug groeien. En er zijn citroen-rupsen. Want zo gaat het nu eenmaal, weet je.

Bij Solar Ash lijkt platforming het voortouw te nemen terwijl de grafische stijl veeleer richting anime leunt. Goodbye Volcano High is een story-driven interactieve cartoon over liefde en muziek in een wereld vol menselijke dino’s en andere beesten.

De Kleinste Knuffelvrienden

Sackboy is terug en neemt op PS5 helemaal het voortouw. Niet langer heet de serie LittleBigPlanet, ditmaal trekt de leukste zak er op uit in z’n eigenste Sackboy: A Big Adventure. De schattige en uitdagende platforming is helemaal terug. Het is afwachten hoe A Big Adventure zich verder zal onderscheiden van LBP.

Sackboy: A Big Adventure

Een andere mini-held die terugkeert is Astro, gekend van The Playroom op PS4. Elke eigenaar van de PS5 zal gratis beschikken over Astro’s Playroom, de opvolger waarin Astro en z’n bende je kennis laten maken met alle nieuwe functies via een amusante platformer. In vier verschillende werelden zal je kennis maken met de nieuwe componenten van je controller. Handige en coole marketing, Sony. Je hebt me mee.

Een Heldere Horizon

Bethesda kwam op de proppen met de volledig nieuwe titel Deathloop. In deze shooter zit je in een paradijs. Althans, voor iedereen buiten jou. Iedereen beleeft namelijk zijn plezier door jou keer op keer op te jagen en te vermoorden. Tijd om die cirkel te doorbreken, ware het niet dat je aartsvijand en tevens huurmoordenaar je op de hielen zit. Bethesda heeft evenzeer een hand in Ghostwire: Tokyo waarbij je het tegen paranormale krachten opneemt in Japan.

Quasi volledig afwezig bleven sportgames, ware het niet voor NBA 2K21. Meer dan een teaser van de nieuwste basketgame kregen we voorlopig niet. Ultra-high quality zweetdruppels waren alles om ons te imponeren. Van nieuwe titels zoals bijvoorbeeld FIFA voorlopig geen spoor.

Horizon: Forbidden West

Eindigen werd er gedaan met de langverwachte opvolger van Horizon: Zero Dawn. Guerrilla Games deed met Horizon: Forbidden West héél wat monden openvallen. Aloy is opnieuw van de partij en mag het in een prachtig uitziend toekomstig Amerika opnemen tegen nieuwe gevaarlijke beestmachines. Het nieuwe avontuur zal je onder andere diep in de oceaan brengen tot in de overwoekerde stad van San Francisco. Het was een grote klepper qua naam om mee af te sluiten.

1 reactie

De "hardware" in de titel vind ik nogal misleidend.
OF ik ben de enige die interne hardware gedacht had.
Verder alles in orde Shy

Rating:0

Commentaar toevoegen

Log in or to post comments