Aan de slag met de Samsung Galaxy Note 9 én Fortnite op Android

za 08/09/2018
Ronald
0 reacties

Toen de bêtaversie van Fortnite afgelopen zomer op Android verscheen, kwam hij tijdelijk alleen op de Galaxy Note 9 uit, stilaan verder uitbreidend naar andere toestellen van de Koreaanse fabrikant. Ondertussen is de game vrij verkrijgbaar op de meeste Androidsmartphones. Maar ik had ten tijde van de launch (zij het eventjes) een Note 9 thuis liggen, en kon dus samen met de allereerste lichting gelukkigen aan de slag.

Geen compromissen, beloofde Epic Games toen het de mobiele versie van zijn Battle Royale-klepper Fortnite aankondigde: de editie die begin augustus op iOS verscheen, en nu dus tijdelijk exclusief op Samsungs Galaxy-toestellen kan worden gespeeld, moest de volledige functionaliteit van de console- of pc-versie hebben. Waarvan akte, want tijdens het spelen van de game op een Androidtoestel kreeg ik inderdaad iets geserveerd wat ik accepteer als de volwaardige Fortnite-ervaring. Ik bedoel: het komt dicht genoeg in de buurt.

Drukte alom

Puristen zullen bijvoorbeeld worden afgestompt door het feit dat de mobiele versie standaard op 30 fps draait, ook op krachtigere toestellen (zoals de door mij gebruikte Note 9 dus) die normaal gezien probleemloos 60 beelden per seconde zouden aankunnen. Maar dat geeft dus een licht competitief voordeel aan eigenaars van een duurdere Android, dus de beslissing is anderzijds wel te begrijpen.

Waar ik minder begrip voor heb is voor de knoppenbesturing. Er zijn tal van custom-mogelijkheden voorhanden, maar in de standaardopstelling wordt je scherm een beetje overwoekerd door virtuele knoppen. Eentje voor bouwen, eentje voor springen, eentje voor iron sights: je krijgt soms een overload aan prikkels, zeker in het heetst van de strijd.

Wie wat investeert in de Note 9 kan dus een volle terabyte aan gegevens opslaan.

Trefzekerheid en snelheid gaan ook niet altijd samen door de eerder beperkte mogelijkheden die de besturing je biedt: schieten vanuit de heup is schrijnend onnauwkeurig, en de overschakeling naar schieten door een vizier scheelt kostbare tijd. Je scherm is per definitie ook druk, met alle prompts die erop tevoorschijn komen en die je op een smartphonedisplay - ook al is het een met een schermdoorsnede van 6,4 inch, zoals bij de Note 9 - nauwelijks kunt lezen.

Snel gedraineerd

De besturing is dan weer wèl heel vloeiend, en heeft geen vaste knop nodig: met de linkerduim eender waar over de linkerzijde van het scherm schuiven resulteert in beweging. Visueel komt het ook best goed in de buurt van wat je op de consoles of de pc speelt, maar ook daar is Fortnite, met zijn eerder cartooneske graphics, visueel niets speciaals. Fortnite Mobile is vooral goed speelbaar op een grotere smartphone: het soort dat je tot een jaar of twee geleden een 'phablet' zou noemen, maar dat stilaan de standaard wordt.

Ik kreeg in ieder geval alleen maar puberaal gezwets in gebroken Engels te horen.

Met de Note 9 en diens 4.000 MaH-batterij had ik een luxetoestel om de game op te spelen, maar zelfs dan nog draineerde Fortnite behoorlijk snel de accu. De game is niets om gedurende langere tijd uithuizig te spelen als je geen oplader of powerbank bij je hebt. Ook op gebied van dataverbruik lijkt me dat niet verstandig: je bent namelijk in verbinding met een server die constant de positie van 99 andere spelers moet doorstralen. O, en toen ik de game een laatste keer speelde, gisteren dus, had Epic Games voicechat toegevoegd, maar het nut daarvan voor een game die in essentie een heel grote Deathmatch is heb ik nooit begrepen. Ik kreeg in ieder geval alleen maar puberaal gezwets in gebroken Engels te horen, consistent wellicht met de doelgroep van de game, en dat is wanneer je zelf voorbij pakweg tweeëntwintig bent het laatste wat je wilt horen.

Prima smartphone, verder

Eventjes nog over de Samsung Galaxy Note 9, een bak van zo'n duizend euro die aan de al aanzienlijk solide features van de Galaxy S9 begin dit jaar nog een paar cruciale extra's toevoegt. Zoals een opslaggeheugen tot - voor het duurste model natuurlijk - 512 gigabyte, dat met een sd-kaartje nog kan worden uitgebreid naar nog eens hetzelfde volume. Wie wat investeert in de Note 9 kan dus een volle terabyte aan gegevens opslaan op het ding: een krankzinnig volume is. Een doorsneegebruiker zal dus in principe nooit gebruik moeten maken van cloudopslag wanneer hij dit toestel op zak heeft.

Ook opvallend is het gele styluspennetje. Dat charmeert vooral dankzij zijn bluetoothverbinding met de smartphone, waardoor je twee knoppen op het ding kunt gebruiken voor allerhande snelhandelingen op het scherm. Zoals het voortbewegen tussen verschillende foto's zonder te swipen, bijvoorbeeld.

Maar hij is in veel opzichten ook nauwelijks beter dan de begin dit jaar gelanceerde S9+, die ondertussen al met een paar honderdjes in prijs is gezakt. Het langwerpige, superscherpe amoled-scherm is bijvoorbeeld hetzelfde als dat van de S9+, en de camera is fysiek eveneens dezelfde. Er zitten wat nieuwe mogelijkheden in de camera-app, zoals scèneherkenning, maar die zullen volgens de verwachtingen via een update ook wel op voorgaande Samsungsmartphones opduiken.

Conclusie

Prima smartphone dus, maar hij betekent geen helse sprong vooruit op zijn voorganger. En Fortnite? Het is leuk om het af en toe eens te kunnen bovenhalen wanneer je een half uurtje dood te slaan hebt, maar blijf de game - gezien de beperkingen qua besturing, schermverversingssnelheid en batterijverbruik - toch maar gewoon rustig verder op de console of pc spelen.